SAP brengt AI en machine learning uit de cloud binnen bereik

SAP AI Machine learning

Er zijn legio middelgrote bedrijven die met een SAP ERP-systeem werken. Voor analytics gebruiken ze vaak suites van andere vendoren, zoals Power BI, Tableau of Qlikview. Want de traditionele SAP-oplossingen bieden weliswaar prima mogelijkheden, maar zijn nogal prijzig en beschikken niet altijd over alle functionaliteit die andere oplossingen bieden. De integratie van dergelijke software is natuurlijk wél een kwetsbaar punt. Je hebt vaak een extra systeem nodig voor de integratie tussen het SAP-transactiesysteem en de non-SAP analytics software, met alle gedoe rond beheer dat daar gratis bij komt kijken.

Naast analytics nu ook SAP datawarehouse in de cloud

Aan deze integratie-ellende maakt SAP een eind door naast SAP Analytics Cloud (SAC) nu ook een datawarehouse in de cloud te introduceren. Dat wil zeggen dat niet alleen de analytische front-end als cloudtool beschikbaar is, maar ook de back-end. Dit stelt klanten in staat om via een pay-per-use model te experimenteren met high-end mogelijkheden die tot voor kort alleen rendabel waren voor hele grote bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan het ontdekken van patronen in grote historische datasets met AI. Of aan het automatisch slimmer maken van je voorspellende modellen met machine learning (ML).

Het nadeel van zo’n gloednieuw product als SAP Datawarehouse Cloud is dat de verf nog nat is. Met andere woorden: er kunnen nog kinderziektes in zitten. Dat geldt niet meer voor SAC. De grote kracht van dit product is de superieure integratie met SAP-transactiesystemen en de beschikbaarheid van planningsfuncties. En als bonus krijg je op hetzelfde platform ook nog AI- en ML-functionaliteit.

Goedkoop experimenteren en businesscases ontdekken

De cloud stelt SAP-gebruikers in staat om te sandboxen en experimenteren, ook met hele grote datasets. Heb je bijvoorbeeld nogal veel historische data die je wilt onderzoeken op hun voorspellende waarde en heb je dus tijdelijk een groot datawarehouse nodig? Geen probleem, want de cloud is onbeperkt schaalbaar. Schaal op tijdens je sandbox periode en verwijder daarna de data die geen voorspellende waarde hebben en dus geen rol spelen in je modellen. Heb je tijdelijk veel rekenkracht nodig, bijvoorbeeld om met AI-patronen in die grote datasets te ontdekken? Ook geen punt. Betaal alleen voor de resources die je nodig hebt om je berekeningen uit te voeren en stop met betalen voor die rekenkracht zodra je je voorspellende model hebt ontwikkeld.

Volledige end-to-end integratie

Hét grote voordeel van het SAP datawarehouse in de cloud is de eenvoudige integratie met SAP ERP, ongeacht van welke versie je gebruikmaakt. Een voorbeeld is het maken van planningen. Haal de data uit ERP, laadt het in SAP DWH Cloud en maak berekeningen met SAC. Je kunt verschillende planningsscenario’s ontwikkelen en deze testen. Vervolgens laad je de planningen die je wilt gebruiken weer terug in ERP. En dit alles kan zonder handwerk en zonder ingewikkelde interfaces.

Ontdek je eigen businesscase

Wil jij weten welke mogelijkheden er liggen voor jouw bedrijf? Wil jij op zoek naar dé businesscase voor jouw organisatie? Wij inspireren je graag! Met een SAP Trial Account kun je SAC zelfs een korte periode gratis uitproberen en ontdekken welke waarde deze geïntegreerde en high-end analytische mogelijkheden toevoegen aan jouw bedrijf. Vul onderstaand contactformulier in en dan komen we zo snel mogelijk bij je terug.

Freek Keijzer SAP Consultant Freek Keijzer | SAP Business Intelligence Consultant | LinkedIn profiel