SAP Sales and Service Cloud 1902 release

1902 release SAP Sales and Service Cloud

 

Afgelopen weekend kwam de 1902 release voor SAP Sales en Service Cloud beschikbaar op de testomgevingen. SAP heeft weer een aantal aanpassingen gedaan in de 1902 release, zoals het verder uitfaseren van de HTML5 UI, Transport Management, Data Removal Runs en meer! Om de hoeveelheid aanpassingen voor jou nog behapbaarder te maken hebben we de belangrijkste aanpassingen in deze blog benoemd.

NOTE: De 1902 release zal op 16 februari 2019 beschikbaar zijn op de productie omgevingen. Om goed voorbereid te zijn is het belangrijk om de nieuwe versie te testen op de test omgeving om productie problemen te voorkomen. Daarom is het goed om te weten dat er dit jaar ieder kwartaal weer een nieuwe release van SAP Cloud Service en Sales op de planning staat. SAP zal in 2019 het onderstaand release schema hanteren:

sap c4c releases
Wat kun je verwachten van de 1902 release? Lees hieronder een greep uit de belangrijkste aanpassingen:

Uitfasering HTML5 User Interface

De oudere HTML5 User Interface (UI) zal vanaf de 1911 SAP Sales en Service Cloud release niet meer actief zijn wegens technische beperkingen. Het is dus van belang om vóór de 1911 release in november over te gaan naar de SAP Fiori client. Vanaf de 1908 release zal de Fiori client UI in zijn geheel klaar zijn voor de Key User Tool en worden de administrator zaken dan ook direct in de Fiori client gedaan. Hierna is de HTML5 UI niet meer beschikbaar.

In de planning van SAP staat momenteel dat vanaf komende release, de 1902 release, alle Business User functionaliteiten ook in de Fiori UI beschikbaar zijn. Echter zullen de administrator en Key User Tools nog tot de 1908 release in HTML5 moeten worden gebruikt. De komende 1905 en 1908 release zullen dan ook in het teken staan van deze migratie.

In principe is de omzetting van de HTML5 UI naar de Fiori client niet een groot probleem, echter moeten er wel zaken worden aangepast voordat je over gaat. Zo zal je de Page layout aan moeten passen naar de Fiori Client, denk bijvoorbeeld aan het beschikbaar maken van custom fields. Wellicht de belangrijkste stap is de medewerkers informeren en de kennis van de Fiori client op peil krijgen. Zie hieronder de verschillen in de twee views:

 Afbeelding 1: HTML5 viewSAP HTML gui

Afbeelding 2: Fiori viewsap Fiori

SAP Transport Management

Vanaf de 1808 release (augustus 2018) is het mogelijk om Transport Management te activeren binnen de oplossing. Hierdoor kunnen wijzigingen makkelijker overgezet worden van development naar de test- en productie-omgeving. Via Transport Management voorkom je dus extra handmatig werk en waarborg je de kwaliteit en consistentie van alle omgevingen.

Toevoegingen in het transportmechanisme zijn:

  • Codelijstbeperkingen
  • Workflow regels
  • Enquêtes

De Transport Tool gaat er steeds beter uit zien en wordt de komende tijd uitgebreid met meer functionaliteiten. Het is daarom een goede investering om deze functie te gaan gebruiken in je omgeving. Uiteraard moet er bij gebruik van de Transport Management oplossing verschillende zaken worden opgezet, denk aan een Transport Route en alle omgevingen moeten gelijk getrokken worden aan elkaar door middel van een refresh.

SAP Transport management future state 1902

Data Removal Run

SAP Sales en Service Cloud beschikt over veel functionaliteiten om SAP GDPR en AVG vraagstukken op te lossen. Tegenwoordig zijn overbodige zakenpartners met ingeplande runs verwijderen. Dit geldt ook voor medewerkers, contacten en individuele klanten.

Afbeelding: printscreen van administrator instellingen voor activeren van de run

SAP Data removal run

Verder zijn de volgende functionaliteiten beschikbaar:

  • Velden die zijn gedefinieerd als persoonlijke gegevens worden geanonimiseerd wanneer de gegevenspartner (individuele klant, medewerker en contactpersoon) wordt verwijderd. Persoonlijke gegevens van medewerkers verwijderen zodra de bewaarperiode voor alle relevante gegevens is verlopen.
  • Definieer gevoelige persoonlijke gegevens en persoonlijke gegevensvelden in een add-on-oplossing.
  • Er wordt een logboek voor leestoegang gemaakt wanneer een gebruiker gegevens bekijkt die zijn opgeslagen in velden welke zijn gemarkeerd als gevoelige informatie.
  • Export en delen van opgeslagen gegevens met je klanten.

Logo op inlogscherm en cards als tegels

Vanaf de 1902 release is het mogelijk om de huisstijl aan te passen in de Fiori UI via de Theme Builder:

SAP Theme Builder

Hiermee is het mogelijk de portal nog meer aan te laten sluiten op de huisstijl van het bedrijf:

sap change logo theme builder

Daarnaast worden de homepage tiles vervangen door homepage cards. Dit zal in de 1902 release automatisch aanstaan. Let op, in de 1905 release kun je niet meer terug naar de tiles variant. Voor het omzetten van tiles naar cards is geen actie vereist, eventueel zal een custom tile opnieuw worden aangemaakt als card.

sap cards

De cards bieden meerdere aanrakingsgebieden binnen de kaart die doorlinken naar een taak/activiteit. Daarnaast hebben deze homepage cards grafisch een mooiere weergave waar in vervolg-releases meer functies aan worden toegevoegd.

Benieuwd hoe myBrand jouw IT-landschap naar de volgende upgrade kan helpen? Druk op de button ‘Adviesgesprek aanvragen’.