Wanneer je bij verschillende klanten over de vloer komt is één van de klantvragen die iedere (CRM) consultant wel te horen krijgt…. “Kan de indeling van het scherm niet anders?”. Een terechte vraag overigens, want elke klant is en werkt anders en een standaardoplossing is vrijwel nooit naar volle tevredenheid van die klant.

Gelukkig biedt SAP verschillende tools (Theme builder, de weergavemodus, codelijst restricties, page lay-outs, key user tools, rule editor) om wijzigingen in schermen aan te brengen en om bijvoorbeeld bepaalde waarden binnen een veld te tonen of juist niet. Een aantal van deze opties kan vervolgens ook nog eens per gebruikersrol worden gedefinieerd. Met de komst van de 1811 release zal ook een aantal scherm-gerelateerde wijzigingen beschikbaar komen, die niet door één van de eerder genoemde tools aan te passen waren. 

Welke flexibiliteit biedt SAP in de nieuwe 1811 release van SAP Sales Cloud?
SAP was voornemens om de Header informatie te verplaatsen van bovenin het scherm naar de rechterkant van het scherm (“geforceerd’). Deze aankondiging riep best wel wat weerstand op bij een flink aantal klanten, waardoor SAP heeft besloten om deze optie “Optional” te maken. Beide opties zullen dus beschikbaar blijven!

SAP ERP 1811 release

De Product tabel in de Sales Order zal standaard gedetailleerde informatie weergeven in het zogenaamde  “Master Detail Vertical Split Pattern”. Makkelijk gezegd geeft dit een gedetailleerd overzicht per product wanneer men op het daarvoor bedoelde icoontje klikt in een productlijstoverzicht (zie screenshot hierna). Deze optie is nu beschikbaar via de Bedrijfsinstellingen binnen SAP Sales Cloud, maar zal vanaf de 1902 release de standaard worden (en dus ook niet meer als optie beschikbaar via de bedrijfsinstellingen binnen SAP Sales Cloud).

SAP ERP 1811 release SAP Sales Cloud

In de zgn. “Chunk view” is het mogelijk (via de bedrijfsinstellingen wederom) om links te tonen naar andere objecten. Ook deze optie is per 1902 release standaard beschikbaar en niet langer als optie binnen de bedrijfsinstellingen.

SAP ERP 1811 release Cloud for customer

Verder is gehoor gegeven aan een veel gestelde vraag/wens vanuit een groot aantal klanten om het actiemenu, dat zich nu nog bevindt onderin het scherm, te verplaatsen naar rechts bovenin het scherm. Deze wijziging stond gepland voor de 1902 release, maar staat nu gepland voor de 1905 release.

SAP ERP 1811 release notes

Tenslotte, het SAP Blue Crystal Thema zal in de 1902 release niet meer beschikbaar zijn.

SAP Blue Crystal Thema 1902 release

SAP heeft een nieuw Thema toegevoegd, genaamd de SAP Belize of de SAP Belize Deep.

SAP Belize SAP Belize Deep

SAP Belize Deep

Zoals gezegd, over smaak valt niet te twisten maar het heeft zeker zin om als SAP Sales Cloud klant je mening te geven over bepaalde zaken en zo invloed uit te oefenen op de verdere ontwikkeling van SAP Sales Cloud.

Op https://influence.sap.com kan je zien welke ideeën en wensen reeds door verschillende klanten zijn voorgelegd bij SAP. Staat jouw wens er niet tussen? Laat van je horen, via de button ‘Adviesgesprek aanvragen’.