Weet je nog wat je in je schuur hebt staan?

SAP Screen Personas 4

 

Het is een vreemde titel, maar wellicht zul je ‘m gaandeweg wel begrijpen. Vorig jaar zomer was ik bezig met mijn achtertuin waarvoor ik allerlei soorten tuinmateriaal had gekocht. Dure tools waar ik de komende jaren wel zoet mee zou zijn. Nu de zomer eraan komt wordt er veel reclame gemaakt voor het nieuwste tuinmateriaal dat ervoor zorgt dat onkruid nog gemakkelijker verwijderd kan worden, het gras nog groener wordt en de bomen nog mooier worden. En ja, ik kom met de nieuwste grasmaaier thuis. Meteen uitproberen, dacht ik. Het maaien van het gras gaat zeker een stuk gemakkelijker. Wat zou het me schelen met deze nieuwe grasmaaier? Zeker 15 minuten! Nadat ik klaar was zette ik mijn nieuwe grasmaaier in de schuur en vond ik mijn oude grasmaaier. Even stond ik stil. Heb ik nu een nieuwe grasmaaier gekocht omdat het mij maar 15 minuten scheelt?

Low-code

In deze blog gaat het natuurlijk niet over mijn grasmaaiers, maar wil ik je meenemen in een SAP tool die zich verder heeft ontwikkeld de afgelopen jaren.

Twee jaar geleden startte ik een kort onderzoek over de ‘low-code’ tool SAP Screen Personas 1.0. Mij was verteld dat het product een tool was met nog wat kinderziektes. Los van het onderzoek heeft de klant uiteindelijk gekozen voor een andere low-code tool, waardoor mijn onderzoek werd stopgezet en ik helaas geen kans had om dit SAP product daadwerkelijk uit te proberen.

Het was duidelijk zichtbaar hoe gemakkelijk complexe SAP schermen omgebouwd werden met behulp van deze andere low-code tool en dat de klant een veel gebruikersvriendelijkere applicatie kreeg. Daarnaast draaiden de nieuwe applicaties in een private Cloud-omgeving die zelfs te benaderen waren via een device buiten de organisatie. Met een paar tikken in de app kreeg de eindgebruiker zijn gewenste data te zien. Het was een tool die me vertelde: “yes, I can build you a spaceship” .

Een paar jaar later was er een klant die zich ook mateloos ergerde aan de SAP schermen die er erg complex uitzagen en ook aan de hoeveelheid schermen die de klant moest doorlopen, voordat men uiteindelijk bij het juiste scherm was. Vanuit mijn ervaring wilde ik meteen de ‘spaceship tool’ adviseren. Maar in de wandelgangen had ik verhalen gehoord dat ik moest kijken naar SAP Screen Personas. Mijn eerste antwoord was NEE. Maar een van mijn collega’s wist mij te over te halen om toch een blik te werpen op SAP Screen Personas, versie 3.0 SP8.

Mijn onderzoek startte op het demosysteem binnen myBrand, waaruit bleek hoe snel complexe SAP schermen vereenvoudigd konden worden door simpelweg buttons en velden te verbergen. Door deze verberg functionaliteit kreeg men alleen functionaliteiten te zien die relevant waren. Het zag er een stuk mooier en rustgevender uit (zie screenshots).

SAP Screen Personas 3 SAP Screen Personas 3 demo

Slipstream engine

Steeds meer raakte ik in de materie verdiept en ontdekte ik nieuwe functionaliteiten. Maar een van de functionaliteiten binnen SAP Screen Personas die me erg verbaasden is de Slipstream engine!

De Slipstream engine maakt het mogelijk om SAP Schermen op een device te laten functioneren, zoals op een iPad. Er kwamen twee vragen in me op:

  1. Bestond dit nog niet een paar jaar geleden?
  2. Waarom een andere low-code tool gebruiken terwijl het ook mogelijk is binnen SAP?

Meteen begon het bouwen om te kijken hoe het technisch precies werkte. Uiteindelijk is transactie IW51 herbouwd met behulp van enkele handleidingen en heb ik ervoor gezorgd dat deze transactie op een iPad werkt.

sap transaction iw51
Origineel scherm van IW51 transactie.

SAP Slipstram Engine transaction
iPad scherm transactie IW51 (m.b.v. Slipstream Engine)

Viewports

Mijn analyse ging verder en ik kwam erachter dat er een functionaliteit bestond, genaamd Viewports. Vanaf versie 07 is deze functionaliteit beschikbaar. Met Viewports is het mogelijk om een grote transactie op te splitsen in kleine stukjes, oftewel chunks. Voor mijn analyse heb ik delen van transactie VA03 aangepast om ervoor te zorgen dat het draait op een iPhone via de Slipstream engine. Klik op deze link voor het resultaat.

SAP screen personas viewport
Originele transactie VA03.

Viewports transaction VA03
Viewports transactie VA03 (iPhone m.b.v. Slipstream engine).

Licentie

Ik dook nog verder in de materie en kwam erachter dat SAP Screen Personas deel uitmaakt van de bestaande SAP NetWeaver licentie. Er stond gewoon al een spaceship in mijn schuur! Begrijp je nu mijn titel?

Conclusie

Mijn tuin ziet er goed uit dankzij mijn nieuwe tuingereedschap, laat ik dat voorop stellen. Maar soms zit ik in mijn tuin en twijfel ik of de grasmaaier die ik al had goed genoeg was en had het me toch wat euro’s gescheeld. Had ik toch beter moeten kijken wat er in de schuur stond, voordat ik nieuw, fancy gereedschap kocht? Het is een zeer grote uitgave, terwijl de grasmaaier die ik al had nog precies doet waarvoor ik ‘m heb gekocht: grasmaaien. Ach ja, ik ga maar verder met mijn voortuin , maar dit keer kijk ik wat beter in mijn schuur.

Wil je meer informatie hebben over SAP Screen Personas 3.0 en de mogelijkheden weten? Vul dan onderstaand contactformulier in.

Future commitment by SAP

SAP Screen Personas 3.0 will be supported until at least Dec. 31, 2023. Also, a Cloud deployment options is in the pipeline for SAP Screen personas. The Plan is to also add enhanced Scripting and Debugging tools for developers in Future. [SAP Screen Personas]

Gene Madikrama myBrand Gene Madikrama | SAP consultant | LinkedIn profiel