Low-code: de oplossing voor de uitdagende energiemarkt

Energietransitie myBrand Conclusion

De manier waarop we energie verbruiken en distribueren is de afgelopen jaren sterk veranderd. Zowel consumenten als bedrijven worden aangespoord om duurzamer te opereren, wat leidt tot nieuwe innovaties en uitdagingen. Naast de energietransitie spelen er ook andere technologische en procesmatige veranderingen binnen de sector. De digitalisering van bedrijfsprocessen is belangrijk om wendbaar te blijven in een snel veranderende markt. Bovendien veranderen niet alleen onze energiebehoeften, maar ook onze verwachtingen van energiedienstverlening. In deze blog nemen we je graag mee in de belangrijkste trends en ontwikkelingen van dit moment.

Bedrijfsprocessen efficiënter maken

Veel energieleveranciers kampen met inefficiënte processen, vooral op administratief vlak. Zo is bijvoorbeeld het facturatieproces vaak complex. Gaslevering werkt administratief anders dan elektriciteitslevering, en duurzame energie vraagt weer om een andere aanpak. Uiteindelijk moet alles samenkomen op één factuur.

OutSystems en low-code kunnen hierbij helpen door processen te stroomlijnen en systemen met elkaar te verbinden. Vooral organisaties die in silo’s werken, kunnen veel voordeel halen uit applicaties die data uit verschillende systemen bundelen. 

Naast administratieve processen hebben ook andere bedrijfsprocessen binnen de sector baat bij low-code. Hierbij kun je denken aan: 

  • Onderhoudsplanningen waarbij monteurs via een digitale applicatie real-time inzicht krijgen in storingen en gepland onderhoud.
  • Klantportalen waar consumenten eenvoudig inzicht krijgen in hun verbruik, contracten en besparingsmogelijkheden. 
  • Communicatie naar de klant, waarbij leverings- en facturatieadressen niet altijd overeen komen en in verschillende systemen staan.  In grotere organisaties kan het een uitdaging zijn om in zo’n proces de juiste data op het juiste moment beschikbaar te hebben en ook direct acties te kunnen starten zonder vertraging.
  • Inzicht voor de storingsdesk, waarbij live meegekeken kan worden met een klant in connected devices in de meterkast.
  • Assets voor hernieuwbare energie, zoals zon- wind en battery parken op afstand monitoren en managen en data hierover ontsluiten naar gecontracteerde partijen.

Low-code maakt het mogelijk om voor al deze onderdelen snel applicaties te ontwikkelen en eenvoudig aan te passen aan veranderende behoeften. Daarmee krijgt een organisatie een duidelijk voordeel boven concurrenten, namelijk een zeer korte time to market, juist voor die diensten die uniek zijn in de energie branche. 

myAppX Conclusion low-code OutSystems energiesector

 

Jouw maatwerk applicatie om te versnellen in de energietransitie

De energiesector staat voor grote uitdagingen in deze tijd van energietransitie. Onze OutSystems specialisten zorgen met de innovatieve en snel realiseer- en aanpasbare maatwerkapplicaties voor het creëren van het noodzakelijk inzicht bij onze klanten in deze sector.

Bekijk onze use cases in de energiesector

Virtual Power Plants (VPP)

Een ander mooi voorbeeld hiervan is de Virtual Power Plant. De Nederlandse overheid, energieleveranciers en consumenten zetten steeds meer in op het opwekken van groene stroom. Nog altijd stijgt het aandeel zonnepanelen enorm. Hoewel dit een positieve ontwikkeling is, brengt het ook uitdagingen met zich mee: het elektriciteitsnet raakt overbelast. Om deze druk te verlichten, worden maatregelen genomen, zoals boetes voor energieleveranciers bij overproductie.

Een innovatieve oplossing om dit probleem aan te pakken, is het concept van de Virtual Power Plant (VPP). Een VPP biedt real-time inzichten en helpt energieleveranciers om beter te balanceren tussen vraag en aanbod, waardoor boetes voorkomen kunnen worden. Simpel gezegd is het een slim systeem dat bepaalt hoe energie het efficiëntst geleverd kan worden. Zo gebruik je bijvoorbeeld overdag zonne-energie, terwijl je ’s avonds stroom haalt uit een batterij die overdag is opgeladen. Waait het hard? Dan komt de energie uit windmolens. Op deze manier wordt slim omgegaan met duurzame bronnen.

Een Virtual Power Plant kan gebouwd worden met low-code, maar de vraag is of je dat moet willen. Het advies is dat een organisatie pas een eigen applicatie moet bouwen als er echt een onderscheidend vermogen is. In veel gevallen kunnen standaardoplossingen gecombineerd worden met slimme integraties. Denk aan bestaande softwarepakketten, daarom geldt altijd standaard waar het kan en maatwerk waar het moet.

Wendbaarheid en aanpassingsvermogen

De energiemarkt verandert razendsnel. Organisaties moeten flexibel kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Een idee snel in productie brengen is lastig met traditionele high-code ontwikkeling. Low-code maakt dit wel mogelijk, omdat het bedrijven snelheid en wendbaarheid biedt die nodig is om zich aan te passen aan nieuwe trends en marktdynamiek. Ook kan dit met de helft van het aantal ontwikkelaars in een kortere tijd gerealiseerd worden dan dat het geval is bij traditionele softwareontwikkeling.

Low-code platforms zoals OutSystems bieden een bibliotheek van herbruikbare componenten die door andere developers zijn ontwikkeld en gecertificeerd. Ook is het mogelijk om eigen herbruikbare componenten te maken of reeds bestaande code bibliotheken als extensie in het systeem op te nemen. Dit bespaart tijd bij de ontwikkeling en zorgt ervoor dat applicaties sneller getest en uitgerold kunnen worden. Ook kunnen we vooral een visuele mock-up laten zien, zodat iedereen weet wat het eindresultaat wordt.

Voorkom een ‘spaghetti’-architectuur

Omdat low-code ontwikkeling toegankelijk is, kan iedere developer hiermee een applicatie bouwen. Het is daarbij wel belangrijk om te begrijpen hoe je een goede applicatiearchitectuur opzet. Dit voorkomt dat je een slecht onderhoudbaar en complex systeem krijgt. Door applicatieobjecten te definiëren en de juiste granulariteit daarin te bepalen door goed naar de behoeftes van de business te kijken, kun je low-code inzetten als een accelerator, zonder in te leveren op kwaliteit of flexibiliteit.

Low-code speelt snel in op veranderingen

De energiemarkt staat voor grote uitdagingen, van netcongestie tot administratieve complexiteit. Low-code oplossingen bieden bedrijven de flexibiliteit en efficiëntie om snel in te spelen op veranderingen. Door slimme technologieën zoals Virtual Power Plants en procesautomatisering in te zetten, kunnen energieleveranciers zich beter voorbereiden op de toekomst.

Wil je weten hoe myBrand Conclusion jouw organisatie kan helpen met low-code oplossingen? Neem contact met ons op! 

Kasper de Wit OutSystems consultant myBrand Conclusion

Kasper de Wit
OutSystems consultant bij myBrand Conclusion