Je hoort vaak: het is vandaag de dag belangrijker dan ooit dat je applicatielandschap snel meebeweegt met de behoeften van je business. Om dat mogelijk te maken, introduceerde SAP eind 2022 SAP Build, een SaaS-oplossing bestaande uit drie onderliggende tools. Daarmee kun je no-code/low-code apps ontwikkelen, workflows automatiseren en een centraal IT-portaal bouwen. Het is een van de onderdelen van SAP Business Technology Platform.
De kern van SAP Build is om bedrijfsprocessen efficiënter en minder foutgevoelig te maken door het automatiseren en centraliseren van processtappen. We zullen de drie onderdelen van SAP Build beschrijven en aan de hand van voorbeelden laten zien wat we hiermee bedoelen.
No-code/low-code ontwikkeling van (mobiele) apps
Het eerste onderdeel is SAP Build Apps, een doorontwikkeling van het in 2021 door SAP overgenomen AppGyver. SAP Build Apps werkt via drag-and-drop. Je bouwt hiermee een flow van events op die de tool vervolgens voor je omzet in een werkende applicatie. Deze applicatie kan zowel een mobiele app als een webapp zijn. Een mooi voorbeeld is een schadeapp waarmee chauffeurs op de plek van aanrijding via hun mobiele telefoon schade kunnen melden. Ze openen de app, fotograferen de schade en vullen een minimaal aantal gegevens in. De app haalt automatisch de GPS-locatie van de telefoon op en vult de weersomstandigheden aan (handig als bijvoorbeeld gladheid of heel slecht zicht een rol speelde).
Robotiseren van processen
De tweede tool in het SAP Build portfolio is Process Automation. Dit is een tool voor Robotic Process Automation (RPA) en workflowontwikkeling waarmee je processen, die je nu in meerdere applicaties afhandelt, van A tot Z automatiseert. Neem bijvoorbeeld het goedkeuringsproces van een offerte en aanmaken van een inkooporder. Stel een marketingmedewerker vraagt een offerte op bij een vormgever. Hij/zij stuurt deze offerte via e-mail voor goedkeuring door naar diens leidinggevende, die geeft via e-mail akkoord, waarna de medewerker de factuur naar Finance stuurt voor de aanmaak van een inkooporder-nummer. Finance mailt het inkooporder-nummer terug naar marketing en marketing geeft het inkooporder-nummer aan de vormgever om op de factuur te zetten.
Met SAP Build Process Automation maak je hier één flow voor aan: met Optical Character Recognition (OCR) kun je in een stroom e-mails offertes automatisch herkennen en desgewenst zonder menselijke tussenkomst doorsturen naar de persoon die de offerte moet goedkeuren. Die krijgt een actie in zijn inbox, zet een vinkje en vervolgens wordt volautomatisch een inkooporder-nummer aangemaakt en teruggemaild naar de vormgever. Dit scheelt niet alleen veel tijd, het voorkomt ook dat taken tussen wal en schip vallen, dat verschillende personen handmatige actielijstjes bijhouden en je vermijdt op deze manier menselijke fouten.
Whitepaper
De weg naar een Intelligent Enterprise met SAP Business Technology Platform
Enkele jaren geleden introduceerde SAP de term Intelligent Enterprise. Destijds was het een prachtige stip...
Download het whitepaperEen centraal toegangspunt
De derde component is SAP Build Work Zone. Hiermee creëer je workspaces die gericht zijn op een specifiek proces. Workspaces combineren samenwerkingsfunctionaliteit, zoals chatfunctionaliteit en delen van documenten, met applicaties en informatie. Een workspace is dus een centraal toegangspunt voor gebruikers om toegang te krijgen tot bedrijfsinformatie en applicaties (zowel SAP- als niet-SAP-systemen). De gebruiker kan SAP Build Work Zone opstarten op pc, tablet en telefoon. Je kunt een workspace openstellen voor individuen, het gehele bedrijf en zelfs externe gebruikers. Een workspace kan eenvoudig worden samengesteld. Met behulp van drag-and-drop kunnen verschillende functionaliteiten, zoals teksten, takenlijsten, forums en knowledge bases, worden toegevoegd door middel van widgets. Zo kan er bijvoorbeeld een workspace gemaakt worden voor ouderschapsverlof, waarbij informatie over regelingen wordt weergeven, een chatfunctie is toegevoegd en een applicatie beschikbaar is om eenvoudig verlof aan te vragen. Op deze manier verhoogt SAP Build Work Zone de productiviteit binnen het bedrijf.
Van prototype naar businesswaarde
De tools die SAP Build biedt, sluiten naadloos aan op Gartner’s Pace Layered model en Agile Software Development. Wij zien daarbij dat businessexperts en key users snel en efficiënt een prototype kunnen bouwen. Samen met ervaren ontwikkelaars werken ze vervolgens hun prototype – met dezelfde tools – uit tot een applicatie waar hun hele team gebruik van maakt.
Door expertises van de businessexperts en developers te combineren wordt een applicatie gebouwd die niet alleen past binnen het bedrijfsproces en de werkwijze van de organisatie, maar die ook intrinsiek rekening houdt met security, quality/testing, en beheer(s)baarheid van de applicatie.
Integratie op BTP
SAP Build is een digitale toegangspoort voor gebruikers tot jouw bedrijf. Doordat SAP Build op het Business Technology Platform (BTP) draait, is er niet alleen toegang tot de overige SAP Build-componenten, maar tot alle functionaliteit van BTP zoals Identity Provider, Integration Suite, SAP Analytics Cloud, AI, Fiori Apps, Event Mesh, Internet of Things, API management en nog veel meer. Ook externe services kunnen door BTP snel en veilig gekoppeld worden. Door SAP Build te combineren met BTP en externe services zijn de mogelijkheden eindeloos om snel innovatieve oplossingen te realiseren.
Conclusie
In dit artikel hebben we je kort kennis laten maken met de verschillende mogelijkheden van SAP Build. Met deze laagdrempelige tools worden snel innovaties gerealiseerd. De businessexpert kan makkelijk een prototype app maken in SAP Build Apps. Beheerders kunnen snel een workspace inrichten in SAP Build Work Zone. En key users kunnen snel processen automatiseren met SAP Build Process Automation. Zo wordt SAP Build de snelweg waarmee jij het verschil maakt en nieuwe businesswaarde creëert.
Alwin van de Put
SAP Developer bij myBrand Conclusion
Misjaël Lebbink
SAP Developer bij myBrand Conclusion
Tiemen van Meijeren
Relatiemanager bij myBrand Conclusion