OutSystems heeft vorig jaar het nieuwe cloud-native platform ODC (opvolger van OutSystems 11) gelanceerd om sneller en kwalitatief betere applicaties te kunnen ontwikkelen. Het ODC platform zorgt voor continuïteit en je krijgt toegang tot de nieuwste functionaliteiten, zoals schaalbaarheid en de inzet van AI.
OutSystems heeft onlangs aangekondigd dat de huidige versie OutSystems 11 vanaf 2029 niet meer wordt ondersteund. Deze datum lijkt nog ver weg, maar het is belangrijk om je goed voor te bereiden op de overstap naar dit nieuwe platform.
Als OutSystems Premier partner begrijpen we dat er vragen zijn over de migratie en het nieuwe platform, daarom hieronder een overzicht met veelgestelde vragen, inclusief antwoorden, om alvast een eerste inzicht te krijgen in wat er komen gaat en wat we kunnen bieden:
Wat is ODC?
OutSystems Developer Cloud (ODC) is een cloud-native, low-code ontwikkelplatform. Het ondersteunt containerisatie (Kubernetes+Linux containers) en microservices. Alles op de veilige fundering die Amazon Web Services biedt. Daar waar O11 ook in de OutSystems cloud draait, is het gebaseerd op ‘klassieke’ infrastructuur. Met ODC neemt OutSystems een grote stap in een toekomstvaste, moderne architectuur t.b.v. flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid.
myBrand Conclusion heeft inmiddels voor meerdere klanten applicaties ontwikkeld met dit platform. Onze collega Jasper deelt hier zijn eerste ervaringen.
Ik heb nu OutSystems 11, is er een deadline dat mijn applicaties moeten zijn gemigreerd naar ODC?
Het huidige OutSystems 11 platform wordt tot maart 2029 ondersteund. Minimaal 2 jaar van tevoren geeft OutSystems bericht over de precieze einddatum van OutSystems 11.
Wat heeft het ODC platform mij te bieden?
Los van de door OutSystems gestelde deadline biedt het nieuwe platform diverse verbeteringen in gebruik voor ontwikkelaars. In plaats van werken vanuit platform applicaties (LifeTime, Service Center en de IDE), wordt alles gemanaged vanuit één portaal en bouwt de ontwikkelaar nog steeds in de vertrouwde lokale IDE. Daarnaast biedt het ODC-platform tal van nieuwe mogelijkheden om te kunnen innoveren met behulp van GenAI (AI Agent Builder) en wordt integreren met andere systemen (waaronder ERP: SAP S/4HANA, Microsoft, etc) eenvoudiger gemaakt met behulp van Data Fabric. Met de komst van ODCs’ workflows is het mogelijk om business processen visueel te automatiseren en uit te voeren.
ODC is tevens nog volop in ontwikkeling met het toevoegen van functionaliteit die al wel in OutSystems 11 aanwezig is. Bovendien lanceert OutSystems periodiek diverse nieuwe features die vanuit een goedgevulde product roadmap worden gelanceerd.
Wat is ervoor nodig om mijn applicaties te migreren naar ODC?
Voor de migratieaanpak refereert myBrand Conclusion naar de methode, beschreven door OutSystems. Allereerst analyseert myBrand Conclusion alle applicaties in jouw landschap. Het doel hiervan is het rationaliseren van bestaande functionaliteit. Kan deze wellicht worden ondergebracht in een standaard applicatie (in het landschap) of wordt de applicatie minimaal gebruikt?
Wanneer helder is welke applicaties gemigreerd moeten worden, stelt myBrand Conclusion een gestructureerde aanpak voor. Het migratieproces bevat de volgende vier stappen:
Om bovenstaand proces te ondersteunen biedt OutSystems een ‘Assessment tool’ (stap 1), een ‘Conversie tool’ (stap 3) en een ‘data migratie tool’ (stap 4). Deze tooling is momenteel nog niet beschikbaar. myBrand Conclusion krijgt als Premier Partner met voorrang toegang tot deze tooling om te testen en we zullen onze uitkomsten vervolgens delen.
Wanneer komt de tooling beschikbaar om te migreren?
OutSystems stelt deze tooling eind 2024 ter beschikking om semi-automatisch applicaties te migreren van O11 naar ODC.
Wij verwachten onze klanten het eerste kwartaal van 2025 te informeren met onze eerste testresultaten.
Wat zijn de kosten voor het migreren van mijn applicaties naar ODC?
De vergoeding bestaat uit 3 onderdelen:
- Abonnementskosten voor aanschaf van het ODC platform, mogelijk zal er een periode hybride (parallel) gewerkt moeten worden in de twee platformen (ODC en O11).
- Migratietooling: Momenteel is het niet bekend wat de kosten zijn van de migratietooling.
- Dienstverlening: aan de hand van de informatie die nog beschikbaar moet komen, kunnen we een inschatting maken van de werkzaamheden om de conversie te laten slagen. In overleg kunnen deze werkzaamheden volledig (of gedeeltelijk) door myBrand Conclusion worden uitgevoerd.
De transitie van applicaties naar ODC biedt een kans tot verbeteringen in architectuur die daarmee mogelijk kostenreductie in Application Objects (AO’s) met zich meebrengen.
Ik zit nog op Traditional, maakt dit het complexer?
Ja. Alle traditioneel gebouwde applicaties zullen eerst naar Reactive moeten worden overgezet (ODC ondersteunt alleen het moderne Reactive framework). Het is ook mogelijk om een functionele één op één herbouw te doen direct op het ODC-platform (afhankelijk van de impact op datamigratie). In feite migreert het myBrand Conclusion team de betreffende applicaties functioneel in plaats van technisch.
Is dat geen optie, dan zal er eerst op O11 een migratie plaatsvinden naar Reactive. Per app kan myBrand Conclusion daar een kosteninschatting voor maken.
Wat kan ik nu al doen?
Allereerst is het goed om alle nieuwe applicatieontwikkelingen uit te voeren in Reactive dat ook kan draaien op het ODC platform. Ook is Domain-Driven design belangrijk om toe te passen.
Daarnaast kan de ‘sterfhuisconstructie’ voordeliger zijn dan een ‘big bang’ migratie. Dit betekent dat de ontwikkelteams beide platformen (hybride) tot hun beschikking krijgen. Het doel is om nieuwe applicaties in ODC te realiseren en bestaande applicaties in O11 te houden (mits de drempel voor herbouw te hoog wordt geacht). Deze aanpak maakt het mogelijk om stapsgewijs en weloverwogen over te stappen naar het nieuwste platform.
Goed om te weten dat myBrand Conclusion momenteel veel investeert in het opdoen van kennis en ervaring met het nieuwe ODC platform, waarop we inmiddels al meerdere applicaties hebben ontwikkeld.
Tot slot
Middels deze update blijven we jullie informeren over de huidige ontwikkelingen rondom ODC. Mocht je meer informatie willen, neem dan contact op met je vaste aanspreekpunt bij myBrand Conclusion. Wij plannen graag iets in om een en ander toe te lichten en verzorgen graag een demo van het nieuwe ODC platform.
Benieuwd naar onze ervaring met het nieuwe platform? Kijk dan eens hier.