State of the art applicatieontwikkeling met OutSystems Developer Cloud (ODC)

Jasper Oudenaarden OutSystems Developer ODC

Bij myBrand Conclusion nemen we onze verantwoordelijkheid serieus. Dit gaat gepaard met een constante drijfveer om de nieuwste technologische ontwikkelingen te verkennen. Hierdoor kunnen we onze klanten nog beter ondersteunen in hun innovatie- en digitale transformatietrajecten. Eén van die ontwikkelingen is de allernieuwste versie van het low-code platform van OutSystems, genaamd OutSystems Developer Cloud (ODC). Als Premier Partner van OutSystems hebben we de eer om er als een van de eersten mee te mogen werken. Dit platform is volledig opnieuw opgebouwd en biedt daardoor baanbrekende mogelijkheden. Maar waarom een volledig nieuw platform, als OutSystems 11 al in staat was om web- en mobiele applicaties snel te ontwikkelen? In deze blog zetten we de voordelen en mogelijkheden van ODC op een rij. 

Waarom ODC?  

In de afgelopen jaren heeft OutSystems gemerkt dat klanten en partners behoefte hebben aan een toekomstbestendig platform dat de nieuwste technologieën, zoals Kubernetes, Linux containers en microservices, ondersteunt om applicatieontwikkeling naar een hoger niveau te tillen. Om aan deze groeiende vraag te voldoen, heeft OutSystems ODC ontwikkeld, een cloud-native low-code ontwikkelplatform dat vanaf de basis opnieuw is opgebouwd. De toekomstbestendigheid van ODC zit hem in het feit dat het specifiek is ontworpen voor cloud-native applicatieontwikkeling. Dit maakt ODC niet alleen uiterst krachtig, maar biedt ook de nieuwste mogelijkheden aan klanten en partners. 

Cloud vs. Cloud-Native  

Wat maakt cloud-native applicatieontwikkeling anders dan traditionele cloudapplicaties? In tegenstelling tot traditionele cloudapplicaties zijn cloud-native apps flexibel en schaalbaar, doordat ze bestaan uit afzonderlijke functionele eenheden (containers) en microservices. Ze zijn onafhankelijk van de onderliggende cloudinfrastructuur en kunnen op een gedistribueerde manier worden beheerd. Hierdoor kunnen de benodigde middelen nauwkeurig worden toegewezen wanneer dat nodig is, in plaats van het schalen van volledige servers zoals bij traditionele cloudapplicaties. De voordelen van cloud-native applicaties zijn, naast schaalbaarheid, onder andere onafhankelijkheid, veerkracht, innovatie, iteratie en automatisering. 

  • Schaalbaarheid: Cloud-native apps zijn uiterst flexibel qua schaalbaarheid, waardoor ze moeiteloos kunnen meegroeien of krimpen. Zo voldoen ze naadloos aan veranderende eisen en belastingen. 
  • Onafhankelijkheid: Doordat je cloud-native applicaties onafhankelijk van elkaar kunt beheren en implementeren, verhoogt de flexibiliteit en efficiëntie aanzienlijk. 
  • Veerkracht: Cloud-native apps behouden hun beschikbaarheid, zelfs bij infrastructuurproblemen, zonder dat dit de gebruikerservaring nadelig beïnvloedt. 
  • Innovatie en iteratie: Cloud-native apps bieden uitstekende mogelijkheden voor flexibele implementatie en zijn doorgaans compacter dan traditionele apps, waardoor het proces van voortdurende ontwikkeling en iteratie aanzienlijk eenvoudiger wordt. 
  • Automatisering: DevOps-automatisering speelt een cruciale rol bij het realiseren van continue softwarelevering en kortere releasecycli, waardoor snellere en efficiëntere ontwikkeling mogelijk is.  
Onderzoeksrapport de meerwaarde van low-code in de digitale transformatie

Onderzoeksrapport

De meerwaarde van low-code in de digitale transformatie

Ontdek de laatste trends en ontwikkelingen in low-code! Dit online onderzoek werd afgenomen onder 504 IT-beslissers en IT-beïnvloeders die werkzaam zijn in een organisatie met minimaal honderd medewerkers.

Download

Verschillen met OutSystems 11  

Voor OutSystems-ontwikkelaars verandert er niet veel in termen van applicatieontwikkeling. De ODC Studio lijkt sterk op Service Studio, waardoor ontwikkelaars zich snel vertrouwd zullen voelen. De belangrijke veranderingen zitten vooral onder de motorkap, zoals de integratie van beheertaken in de ODC Portal en de overgang naar een single codebase voor deployments. De architectuur is ook anders, wat ontwikkelaars dwingt om hun benadering van architectuur te heroverwegen. Hoewel sommige functionaliteiten nog ontbreken in ODC, is OutSystems van plan deze geleidelijk toe te voegen. Dit zijn de belangrijkste veranderingen: 

  • Portal: Alle beheeraspecten zijn nu centraal ondergebracht in de ODC Portal. Hier vind je zaken zoals deployment, logging, instellingen en gebruikersbeheer. 
  • Users: Applicatiegebruikers en platformgebruikers zijn samengevoegd. Via de ODC Portal kunnen gebruikers specifieke rechten toegewezen krijgen per omgeving. 
  • Single codebase: Het is niet langer mogelijk om de code van je test-, acceptatie- of productieomgeving aan te passen (geen hotfixes meer!). Er is nu slechts één codebase, en deployment verloopt via verschillende stages (zoals gebruikelijk). 
  • Deployment: Dankzij de enkele codebase hoeft de ODC-applicatie tijdens een deployment naar een andere stage niet opnieuw te worden opgebouwd, wat resulteert in uiterst snelle deployments. In feite wordt er eenmaal een applicatie container gemaakt en over de diverse stages verplaatst. 
  • Architectuur: De architectuur van het gehele platform is ingrijpend veranderd, wat ook gevolgen heeft voor hoe ontwikkelaars hun applicaties moeten ontwerpen. Modules zijn verdwenen, en applicaties zijn nu ‘loosely-coupled’, wat vereist dat ontwikkelaars hun benadering van architectuur heroverwegen. 
  • PostgreSQL: De syntax van aangepaste/geavanceerde query’s is enigszins gewijzigd omdat ODC nu Aurora PostgreSQL als onderliggende database gebruikt. 
  • Forge: Nog niet alle Forge-componenten zijn beschikbaar in ODC, maar deze groeien gestaag. 
  • BPT: Het is momenteel nog niet mogelijk om processen te moduleren in ODC, hoewel timers wel beschikbaar zijn en BPT op de roadmap staat om snel beschikbaar te komen. 
  • AI-mentor: De handige hulpmiddelen van de AI-mentor om architectuur en technische schulden te monitoren, zijn nog niet beschikbaar in ODC, maar staan op de roadmap. 

Onze ODC-ervaring  

Hoewel de overstap naar ODC in het begin enige aanpassing vergde, zijn we na bijna een jaar werken met ODC goed op dreef. De ontwikkelervaring lijkt sterk op die van OutSystems 11, met enkele kanttekeningen zoals de afwezigheid van bepaalde features. De belangrijkste verandering ligt voornamelijk in het ontwerp van de architectuur. Dit is echt iets waarbij je eerst goed moet kijken naar de businessconcepten en het onderbrengen daarvan in separate applicaties. Om hier een beter beeld bij te vormen kun je eens kijken op Architecture Fundamentals in ODC Course – Training | OutSystems

Als Premier Partner hoort OutSystems graag over onze praktijkervaring met ODC. We spreken regelmatig met het Productmanagement van ODC om onze inzichten te delen. Op deze manier dragen we ons steentje bij aan de voortdurende verbetering van de ODC-ontwikkelervaring. 

Wat doet myBrand Conclusion zelf met ODC?  

Met de ontvangen ODC-licentie geven we onze ontwikkelaars de kans om vertrouwd te raken met dit nieuwe platform en ervaring op te doen. We hebben besloten om hiermee twee scenario’s te verkennen met ODC: het aanpassen van een bestaande app die wordt gebruikt voor kwartaalevaluaties binnen myBrand Conclusion en het ontwikkelen van een volledig nieuwe app voor kwartaalevaluaties door bedrijven uit het Conclusion ecosysteem bij hun klanten. Dit biedt ons de kans om de kracht van ODC in de praktijk te ervaren en tot nu toe is dat met succes. 

Wil je meer weten over ons werk? Kijk dan hier

Jasper Oudenaarden

Jasper Oudenaarden
Senior OutSystems Developer bij myBrand Conclusion