Steeds meer organisaties richten hun architectuur in op basis van het pace layered model van Gartner, dat onderscheid maakt tussen de ‘systems of record’, ‘systems of differentiation’ en ‘systems of innovation’. Bovenop hun SAP-omgeving ontwikkelen ze nieuwe functionaliteit, bij voorkeur met gebruik van low-code tooling. Dit maakt de organisatie flexibel en ze behalen een kortere time-to-market. Daarnaast kunnen ze door eerder te testen – ook wel shift-left testing genoemd – de kwaliteit van de software verhogen. En idealiter is de aansluiting bij businessprocessen beter. Dat laatste is echter van veel meer factoren afhankelijk dan van het inrichten van een DevOps-team en het aanschaffen van een low-code applicatie.
De theorie: hogere klanttevredenheid
De theorie achter een betere aansluiting bij businessprocessen is simpel. Doordat wordt gewerkt in sprints van een aantal weken, houden de gebruikers continu gevoel bij datgene wat developers ontwikkelen. Ze kunnen dus tijdig bijsturen. Daardoor sluit de software beter aan bij de processen op de werkvloer. Ook als het gaat om beheer is er een betere afstemming tussen wat voor de business belangrijk is en wat IT levert als het gaat om continuïteit en performance. Ook dit leidt tot een hogere klanttevredenheid en gebruiksvriendelijkheid van de systemen.
📝 ook interessant om te lezen: “myBrand/Nextmoves eerste erkende SAP DevOps-partner van Nederlandse bodem“
De praktijk: menselijke kant blijft onderbelicht
De praktijk is vaak anders. Dat komt doordat de focus al snel ligt op de IT-kant, en dan met name op de middelen. Welk low-code platform kiezen we? Volgen we alle Scrum-richtlijnen? Zetten we ook meteen de stap naar CI/CD? Allemaal belangrijke vragen, maar het antwoord daarop heeft geen enkele invloed op datgene wat de DevOps-teams ontwikkelen. Terwijl het succes van deze aanpak wordt afgerekend op de waarde die nieuwe functionaliteit biedt aan gebruikers. Hoe zorg je ervoor dat die waarde te allen tijde hoog is?
Cultuuromslag nodig, ook bij gebruikers
Om een hoge waarde te realiseren is het belangrijk dat gebruikers in iedere ontwikkelfase betrokken zijn. Van hen wordt een veel actievere rol verwacht, wat betekent dat ze voorafgaand aan en tijdens het ontwikkelproces hier expliciet tijd voor moeten inplannen. Zonder input van de gebruikers kan een DevOps-team immers niet verder. Zorg ervoor dat ze die tijd ook kunnen vrijmaken door tijdelijk werkzaamheden bij hen weg te halen. Anders blijft er van die actieve rol weinig over.
Train product owners in de samenhang tussen processen en applicaties
Ieder DevOps-team moet een product owner hebben. Dat is meestal de proceseigenaar. Makkelijk gezegd, maar in veel organisaties zijn rollen en verantwoordelijkheden niet helder belegd, waardoor niet duidelijk is wie er aan tafel moet zitten om mee te denken over nieuw te ontwikkelen functionaliteit.
Heb je dat wel helder, zorg er dan voor dat deze medewerkers eerst een goede training over de processen en het applicatielandschap krijgen, zodat ze begrijpen welke applicaties gebruikt worden in of ondersteunend aan hun processen. Als ze de samenhang tussen applicaties en processen niet zien, is het heel lastig om mee te denken over continuous improvement.
Heb begrip voor en van het kennisniveau van de gebruikers
Niet alle medewerkers zijn even IT-savvy. De wereld van kenniswerkers is een heel andere dan de wereld van een servicemonteur of een chauffeur. Als je deze gebruikers wilt laten participeren in het testen van nieuwe functionaliteit, is het belangrijk om eerst te inventariseren wat hun volwassenheidsniveau is op ICT-gebied. Met welke applicaties werken ze? Hoe goed kennen ze die applicaties? Begrijpen ze hoe hun proces is geautomatiseerd en hoe de verschillende functionaliteiten met elkaar samenhangen? Begrijpen ze bijvoorbeeld waarom bepaalde functies in SAP zijn ondergebracht en andere in een mobiele app? Hou er rekening mee dat medewerkers die minder IT-savy zijn hun vraag minder goed kunnen verwoorden. Dat vereist een andere skillset van het DevOps-team dan in het verleden.
Daarnaast zijn er nog veel andere aspecten die bepalend zijn voor het succes. Wil jij zeker weten dat je de juiste functionaliteit ontwikkelt voor de juiste gebruikers, lees dan onze whitepaper
‘Snel innoveren op je SAP-landschap met een DevOps-aanpak’. Daarin beschrijven we welke randvoorwaarden je moet invullen voor je begint. En waar de kansen liggen om te optimaliseren.
Fokko Keuning
Quality Manager
myBrand
Benieuwd wat DevOps in combinatie met SAP voor jouw organisatie kan betekenen?
Download het whitepaper ‘Snel innoveren op de SAP-landschap met DevOps-aanpak’.
Download