Low-code verbreedt rol van softwareontwikkelaar

Low-code OutSystems softwareontwikkelaar myBrand Conclusion

Mensen die met mij samenwerken vragen mij wel eens: wat ben je nu eigenlijk, een softwareontwikkelaar met proceskennis? Of een consultant die ook verstand heeft van software ontwikkelen? Het antwoord is: beide. En dat is maar goed ook, als OutSystems consultant.

Kortere time-to-market door low-code

Want zoals blijkt uit onderzoek, door myBrand Conclusion onder ruim 500 IT-beslissers en IT-beïnvloeders naar de meerwaarde van low-code, versnelt low-code de time-to-market van nieuwe applicaties aanzienlijk. Die hogere ontwikkelsnelheid vereist andere vaardigheden van betrokkenen. Bij traditionele softwareontwikkeling inventariseert een functioneel consultant de businessbehoeften en vertaalt die deze naar requirements voor de programmeur. Deze laatste schrijft vervolgens de code. Het zijn twee duidelijk gescheiden processen, die gekoppeld zijn aan verschillende rollen.

Bij het ontwikkelen met OutSystems vinden deze twee processen tegelijkertijd plaats en zijn de twee rollen daarom in één persoon verenigd. Dat kan niet anders gezien de aard van deze manier van ontwikkelen. Dat gebeurt altijd agile, in kleine iteraties. Je gaat live met een minimal viable product (MVP) en bouwt dan indien nodig verder aan nieuwe functionaliteiten.

Onderzoeksrapport

De meerwaarde van low-code in de digitale transformatie

Low-code groeit al een tijd binnen de IT-wereld, maar hoe staat het er nu echt voor? Dit onderzoeksrapport schetst...

Lees het volledige onderzoeksrapport

Noodzaak van consultancyskills en proceskennis

Bij high-code is de ontwikkeltijd van een applicatie vaak lang. Tegen de tijd dat het eindproduct klaar is, heeft de afnemer alweer andere wensen. Bij low-code heeft de ontwikkelaar tijdens het hele proces een luisterend oor en blijft die met de klant in hetzelfde spoor. Dat komt doordat je als OutSystems-consultant zowel adviseur als softwareontwikkelaar bent. Dat is ook logisch, want complexiteit zit niet alleen in het ontwikkelen van de applicatie, maar ook in het samen goed doorgronden van bedrijfsprocessen vóór je gaat automatiseren.

Ontwikkelaar én procesbewaker

Soms vraagt de klant iets waarvan de consequenties nog onduidelijk zijn. Dan is het aan jou als consultant en ontwikkelaar de taak om mee te denken: ‘let op, als je dit doet, dan heeft dit gevolgen in het verdere proces. Is dat wat je wilt?’ Die rol van procesbewaker is belangrijk, want zoals mijn collega Jos van Spronsen al opmerkt in zijn blog, schuilt er een gevaar in de hoge ontwikkelsnelheid. Namelijk dat de verkeerde dingen worden gebouwd. Dat gebeurt vaak omdat de afnemer denkt: ‘een app ontwikkelen is toch heel eenvoudig?’. En ontwikkelaars denken: ‘ik kan het heel snel bouwen, dus kom maar op!’. Terwijl je juist als ontwikkelaar beter kritisch kunt meedenken met de klant om op termijn beter resultaat te bereiken. Dus: diep doorvragen en soms advocaat van de duivel spelen.

Ben jij low-code ontwikkelaar maar vind je dat jouw proceskennis en/of consultancyskills een betere waardering verdienen? Dan komen we graag met je in contact. Want we zoeken nog ervaren collega’s die, net als ik, zich net zo veel consultant als ontwikkelaar voelen.

Finn Beets OutSystems Developer

Finn Beets
OutSystems consultant bij myBrand Conclusion