Overweeg je low-code? Begin dan bij je applicatiestrategie

Overweeg je low-code? Applicatiestrategie OutSystems

Uit onderzoek door myBrand Conclusion onder IT-beslissers en beïnvloeders blijkt dat low-code aan de vooravond van een definitieve doorbraak staat. Waar nu slechts 18 procent respondenten in dit onderzoek gebruikmaakt van low-code, geeft maar liefst 27 procent aan binnen een jaar te investeren in een low-code platform. Dat is goed nieuws voor spelers zoals OutSystems, maar er zit ook een gevaar in. Want wat wij in onze dagelijkse praktijk merken, is dat low-code het softwareontwikkelproces dermate versnelt, dat je ook heel snel de verkeerde dingen kunt bouwen. Doordat ontwikkelaars denken ‘het gaat toch sneller’ en business betrokkenen ‘het is toch low-code…’ (en dus eenvoudig), stemmen ze minder goed af wat er precies gebouwd moet worden. Daarom benadruk ik graag het belang van een applicatiestrategie en een gedegen aanpak.

Kies waar het kan voor standaardsoftware

Gelukkig blijkt uit het onderzoek dat de overgrote meerderheid van de organisaties een applicatiestrategie heeft. In de kern is die strategie meestal dat ze alleen voor maatwerk kiezen als de te ondersteunen functie echt niet in standaardsoftware past. En dat is maar goed ook, want in theorie kies je alleen voor maatwerk voor die functies waarin je je onderscheidt van de concurrentie of anderszins differentiërend werkt. Maar liefst 45 procent van de organisaties in ons onderzoek geeft aan helemaal geen maatwerk nodig te hebben, omdat hun onderscheidende vermogen niet in hun processen zit, maar in andere dingen. Zoals in hun mensen.

Stimuleer hergebruik van applicaties of functionaliteiten

Ook hamer ik graag op het belang van hergebruik van applicaties, componenten of functionaliteiten die je al hebt. Dat houdt je omgeving een stuk overzichtelijker. Iedere nieuwe applicatie kun je namelijk zien als een puzzelstukje in je IT-landschap. In de regel geldt: hoe meer stukjes, hoe complexer de puzzel. Alle reden dus om het aantal puzzelstukjes zo klein mogelijk te houden en goede richtlijnen en kaders op te stellen voor het leggen van de puzzel.

Nieuws

Ruim helft organisaties heeft applicatiestrategie

Meer dan de helft (54%) van de organisaties heeft een applicatiestrategie. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim...

Lees het volledige persbericht

Low-code verhoogt snelheid

Onderscheid je je wel op een bepaald proces en is het noodzakelijk daarvoor maatwerk bouwen, dan zijn er verschillende opties. Je kunt de software zelf handmatig coderen. Of je kiest voor ontwikkelen met een low-code platform. Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom je zou kiezen voor low-code:

  • Het is sneller, waardoor je minder resources nodig hebt en de time-to-market verkort.
  • Je hoeft minder na te denken over de infrastructurele kant.
  • Je hoeft geen databasemanagementsysteem te selecteren, op te zetten en te beheren. Je richt je enkel op de juiste informatiestructuren en tabellen.
  • Er zijn veel security controls ingebakken in het platform.
  • En tot slot wordt de ontwikkelaar enorm ondersteund in het logistieke proces om van een idee een werkend softwareproduct te maken.

Dit alles maakt software ontwikkelen een stuk sneller en tot op zekere hoogte minder complex.

Low-code reduceert niet alle complexiteit

Echter, de complexiteit verdwijnt niet in zijn geheel. Je automatiseert werkzaamheden die je anders met de hand zou doen, maar je hebt wel degelijk kennis van bepaalde onderwerpen nodig die komen kijken bij softwareontwikkeling. Kennis van database modelleren, het toepassen van zero-trust principes in het kader van veiligheid, applicatie-integraties en data flows. Je zult daarnaast ook applicatie- en platform lifecycle management moeten blijven toepassen. Je hebt coding guidelines nodig om kosten laag te houden en de snelheid hoog. En je zult continu moeten blijven toetsen bij de business of de applicatie nog steeds past bij hun behoeften. Kortom, wie het reduceren van de hoeveelheid handwerk verwart met eenvoud, kan wel eens van een koude kermis thuiskomen. Low-code versnelt het bouwen enorm, maar er moet nog steeds worden nagedacht door de ontwikkelaars.

Voor welke applicaties?

Sommige organisaties leggen in hun applicatiestrategie ook vast voor welke type applicaties ze low-code gebruiken en voor welke niet. Zo zegt 35 procent van de respondenten in ons onderzoek dat ze low-code niet zouden inzetten bij het ontwikkelen van software die kernprocessen ondersteunt. Met die opvatting ben ik het niet eens. Een platform als OutSystems produceert zeer stabiele, duurzame en weerbare software, uitermate geschikt om in te zetten bij kritieke processen of bedrijfsfuncties die differentiërend of innoverend van aard zijn. Dit zie je ook terug bij meer en meer klanten van ons. Zo hebben we bij Boerschappen laten zien dat je prima een kernapplicatie in low-code kunt ontwikkelen. Eigenlijk zeg ik altijd gekscherend: je kunt elke oplossing prima ontwikkelen met behulp van een low-code platform, zo lang het maar geen 3D game is. Het werkt het best als de oplossing differentiërend of innoverend van aard is.

Onderzoeksrapport

De meerwaarde van low-code in de digitale transformatie

Low-code groeit al een tijd binnen de IT-wereld, maar hoe staat het er nu echt voor? Dit onderzoeksrapport schetst...

Lees het volledige onderzoeksrapport

De hele technologiestack in één platform

Naast de kortere ontwikkeltijd is het grootste voordeel van low-code volgens mij dat de hele technologiestack is ondergebracht in het ontwikkelplatform: front-end, backend, servers, databases, connectiviteit en ook nog de beveiliging van en tussen al die lagen. Deze disciplines zijn meestal belegd in verschillende teams die verschillende talen spreken. Er is daarom vaak sprake van meerdere handovers en afstemmomenten. Bij low-code zit alles in één platform waarin iedereen dezelfde taal spreekt. Hierdoor voorkom je spraakverwarring, vallen taken minder snel tussen wal en schip en houd je gemakkelijker overzicht over het geheel. Zeker bij complexere applicaties waar meerdere agile teams tegelijkertijd aan werken, is dit een groot voordeel. Kortom, low-code helpt je bij de governance, het houden van overzicht en bij het opleveren van daadwerkelijk werkende software.

Het is geen of-of maar en-en

Betekent dit dat low-code alle high-code gaat vervangen? Nee, zeker niet. Zou het uitbannen van high-code een doel van low-code moeten zijn? Dat al helemaal niet. Het doel is om met een beperkte groep ontwikkelaars sneller tegemoet te komen aan specifieke wensen van de business die je niet zomaar met standaardsoftware kunt invullen. Heb jij een uitdaging om ontwikkelaars aan te trekken en is om die reden het innovatietempo van je organisatie niet zo hoog als je zou willen? Test dan met een kleine pilot hoe low-code werkt en maak vervolgens de strategische keuze om wel of niet met behulp van low-code applicaties te gaan ontwikkelen. Want dit betekent een andere manier van werken, waar je mensen voor moet opleiden of – als je de ontwikkeling van maatwerksoftware uitbesteedt – waarvoor je in zee moet gaan met een ander type partner.

Advies nodig bij het heroverwegen van je applicatiestrategie? Daarmee helpen we je graag!
Neem dan contact met ons op of vraag een adviesgesprek aan.

Jos van Spronsen Delivery manager OutSystems myBrand Conclusion

Jos van Spronsen
Delivery, Resource en Operations Manager OutSystems bij myBrand Conclusion