Branche
Overheid
Use case
Social Return on Investment verplichtingen
Platform
Teamwerk Participatiediensten
Win je een aanbesteding bij de overheid? Grote kans dat hier een zogeheten Social Return on Investment (SROI) verplichting aan verbonden is. Dit houdt in dat je als opdrachtnemer een percentage van de contractwaarde inzet om werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Als bedrijf ben je verplicht hier zo goed mogelijk invulling aan te geven gedurende de looptijd van de opdracht.
Ook myBrand Conclusion heeft hiermee te maken als IT-dienstverlener bij haar klanten binnen de overheid. Om juist dat stapje extra te zetten voor de SROI-verplichting, werd bijna twee jaar geleden de samenwerking met participatiedienstverlener Teamwerk gezocht. Dat blijkt een gouden combinatie. Hoe je SROI echt succesvol maakt? Dat vertellen Marco Deckers, Relatie- en Bidmanager bij myBrand Conclusion en Edwin Eijsackers, Commercieel Directeur en mede-eigenaar van Teamwerk, in dit artikel.
Maatschappelijke locaties
myBrand Conclusion vond Teamwerk twee jaar geleden toen ze bij Buitenlandse Zaken de opdracht gegund kreeg om een internationaal HR-systeem te implementeren. “Vanwege de bijbehorende SROI-verplichting, zijn we met Edwin en Teamwerk in gesprek gegaan om te zien hoe we dat het beste konden invullen”, licht Marco toe. Teamwerk heeft in Zoetermeer een circulair ambachtscentrum waar hergebruik van goederen werkgelegenheid stimuleert. Zo is er een fietsenwerkplaats en afdelingen waar laptops en telefoons gerepareerd worden.
Ook een kinderboerderij en een kringloopwinkel maken deel uit van de activiteiten van Teamwerk. “Op deze maatschappelijke locaties laten we mensen die – om welke reden dan ook – op afstand van de arbeidsmarkt zijn geraakt, bij ons in loondienst werken”, vertelt Edwin. “Hiermee geven we ze de kans én de begeleiding om zodoende hun afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen”.
Marco Deckers, Relatie- en Bidmanager bij myBrand Conclusion: “Als IT-dienstverlener vraagt ons werk om bepaalde vaardigheden. Je merkte dat iemand die hier niet over beschikt, moeilijk meekomt of kan bijdragen aan onze dagelijkse werkzaamheden. Dan ontstaat een situatie die voor niemand leuk of van meerwaarde is. Als onderdeel van Conclusion, waar duurzaamheid in de breedste zin van het woord hoog in het vaandel staat, zijn we daarom gaan zoeken naar hoe wij onze SROI-verantwoordelijkheid beter konden invullen.”
Door schade en schande wijzer
De opdracht bij Buitenlandse Zaken was overigens niet de eerste keer dat myBrand Conclusion invulling moest geven aan SROI. “Wij zijn al enige tijd met SAP actief in de publieke sector”, vertelt Marco. Daarom waren we al bekend met SROI, maar het bleek nog best moeilijk om hiervoor de juiste invulling te vinden.”
Acht jaar geleden vulde myBrand Conclusion de eerste SROI-verplichting in. Het uitgangspunt was destijds nog dat een opdrachtnemer zelf iemand in dienst moest nemen. In de praktijk werkte dit niet optimaal. “Als IT-dienstverlener vraagt ons werk om bepaalde vaardigheden”, legt Marco uit. “Je merkte dat iemand die hier niet over beschikt, moeilijk meekomt of kan bijdragen aan onze dagelijkse werkzaamheden. Dan ontstaat een situatie die voor niemand leuk of van meerwaarde is. Als onderdeel van Conclusion, waar duurzaamheid in de breedste zin van het woord hoog in het vaandel staat, zijn we daarom gaan zoeken naar hoe wij onze SROI-verantwoordelijkheid beter konden invullen.”
Schoenmaker, blijf bij je leest
Door de handen ineen te slaan met Teamwerk, vult myBrand Conclusion SROI nu heel anders in. “Op basis van het SROI-percentage van onze aanbesteding, maakt Teamwerk een berekening van het aantal fte dat ze hiervoor kunnen inzetten”, aldus Marco. Edwin vult aan: “Wij gaan vervolgens op zoek naar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en nemen ze in dienst. Zodra iemand duurzaam uitstroomt naar een reguliere werkplek – het uiteindelijke doel –, dan zoeken wij een nieuwe kandidaat totdat het SROI-potje op is of als de duur van de opdracht verstrijkt.”
En dat werkt veel beter, stelt Marco. “De grote meerwaarde van samenwerken met Teamwerk is dat zij de doelgroep een werkplek op maat en een duurzame arbeidssituatie kunnen bieden. Iets wat wij niet kunnen.” Edwin: “Dit maakt het makkelijker om deze mensen weer bij het arbeidsproces te betrekken en klaar te stomen om terug de arbeidsmarkt op te keren, op een manier die bij hen past. Daarnaast zijn wij ook het vangnet. Zodra er iets gebeurt op de werkvloer of er moet bijgestuurd worden, dan doen we dat direct.” Herkennen wat je kracht is én vooral wat niet, is dan ook wat Edwin mooi vindt aan myBrand Conclusion. “Ze geloven erin en handelen naar het bij je leest blijven als bedrijf en uitbesteden aan anderen zodra iets niet je sterke kant is. Ze denken aan wat het beste is voor de doelgroep.”
Edwin Eijsackers, Commercieel Directeur en mede-eigenaar van Teamwerk: “Met het oorspronkelijke SROI-budget hebben wij niet één maar drie kandidaten duurzaam aan het werk gekregen. De looptijd voor SROI was bij deze opdracht een jaar. Maar de kandidaat die we hebben aangenomen aan de start, kon na zes maanden al duurzaam uitstromen naar een fulltime werkplek. Hierdoor hebben we in de resterende zes maanden nóg twee kandidaten begeleid. Dat is natuurlijk ontzettend mooi: meer impact creëren dan op papier de opdracht is.”
Niet één, maar drie
Anderhalf jaar werken beide partijen nu samen voor de opdracht bij Buitenlandse Zaken. Zelf zouden ze het een succesverhaal noemen. “Met het oorspronkelijke SROI-budget hebben wij niet één maar drie kandidaten duurzaam aan het werk gekregen”, vertelt Edwin. “De looptijd voor SROI was bij deze opdracht een jaar. Maar de kandidaat die we hebben aangenomen aan de start, kon na zes maanden al duurzaam uitstromen naar een fulltime werkplek. Hierdoor hebben we in de resterende zes maanden nóg twee kandidaten begeleid. Dat is natuurlijk ontzettend mooi: meer impact creëren dan op papier de opdracht is.” Marco: “Dat is ook precies waarom we met Teamwerk in zee zijn gegaan; om onze SROI-verplichting nog beter in te vullen en ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen duurzaam aan het werk komen. Dat is het doel, en dit mooie resultaat helpt ons om in nieuwe aanbestedingen te laten zien dat wij serieus met SROI omgaan.”
Als een olievlek
Voorlopig werken de twee bedrijven nog wel even samen. Marco: “Met onze SAP-ambities gaan wij nog geregeld met SROI te maken krijgen. Het is als een olievlek die alsmaar groter wordt. Ik denk dat we daarom nog geregeld bij Edwin over de vloer komen om te kijken hoe we dat weer samen kunnen doen. Continuïteit waarborgen is ons gezamenlijke doel. Het is niet zo dat als de opdracht afgelopen is, de samenwerking dat ook is. Het idee is dat we vanuit verschillende opdrachten SROI-fondsen blijven creëren en daarmee blijvend ons steentje bijdragen aan het laten terugkeren van mensen op de arbeidsmarkt. Edwin: “Dat gezamenlijke doel maakt het dan ook een ontzettend leuke samenwerking. De bevlogenheid van Marco werkt aanstekelijk en dan kom je samen tot hele mooie resultaten.”