SAP S/4HANA Cloud Public Edition: zo maak je een goede landing

SAP S/4HANA Cloud Public edition myBrand Conclusion

Voor organisaties die de afgelopen jaren overstapten op SAP S/4HANA Cloud, lag het in de lijn der verwachting dat de keuze zou vallen op de Cloud Private Edition in vergelijking met de Cloud Public Edition. Voor de meeste businesscases was de private variant simpelweg geschikter. Maar SAP S/4HANA Cloud Public Edition is continu in ontwikkeling. De afgelopen drie jaar zijn een aantal criteria weggenomen die vroeger een snelle knock-out betekende in het keuzeproces. Voor organisaties die anno nu voor de vraag staan waar ze hun IT-landschap onderbrengen, is de wind nu wellicht gedraaid. Ga je voor de on-premise, cloud private óf cloud public editie? Het blijft voor veel organisaties een lastig vraagstuk én het is in veel gevallen een vraag waar niet slechts één antwoord op is. Hoe je tot de juiste antwoorden komt en wat er veranderd is in de SAP S/4HANA Cloud Public Edition, lees je in deze blog.

Toegenomen volwassenheid

Drie jaar geleden waren het vooral specifieke bedrijven zoals startups, financiële dienstverleners met ERP als financieel pakket of bedrijven met een heel strikt SaaS-beleid die kozen voor de public cloud. Voor organisaties met industriespecifieke verplichtingen en vereisten was de public cloud vaak geen optie. Maar recent heeft SAP aardige stappen gezet om de breekpunten van klanten aan te pakken en verbeteringen door te voeren. De belangrijkste verbeteringen zijn:

  • Uitbreidingsmogelijkheden om op maat aanpassingen te doen, oftewel de ontwikkelaars extensibility (met ABAP code);
  • Een driesystemenlandschap waarin de ontwikkel-, test- en productieomgeving beschikbaar zijn;
  • Het terugschroeven van de releasefrequentie van vier naar twee keer per jaar, ondanks dat productinnovaties continu blijven doorgaan.

Kortom, er zijn stappen gezet naar het toepassen van enterprise-oplossingen en andere innovaties waarmee SAP S/4HANA Cloud Public Edition aantrekkelijker wordt voor een groter scala organisaties.

Boven het maaiveld uitsteken

Ondanks al deze verbeteringen is menig organisatie nog altijd sceptisch over de overstap naar de public cloud. Dat heeft enerzijds te maken met beeldvorming. De ‘standaard’ wordt vaak nog als een te beperkte optie gezien, terwijl je in de praktijk ook binnen deze standaard kunt kiezen tussen verschillende smaken. Anderzijds willen organisaties met hun processen onderscheidend vermogen behouden. Hoe doe je dat in een vooraf vormgegeven omgeving? Hoewel dit een belangrijke en terechte vraag is, is het eigenlijk niet de vraag waar je mee moet beginnen als je de keuze gaat maken tussen de cloudedities van SAP S/4HANA. Idealiter ga je terug naar de tekentafel. In welke specifieke processen zit voor jouw organisatie de toegevoegde waarde en hoe onderscheid je je binnen de markt? Dat moet helder zijn voordat je keuzes kunt maken over de beste fit voor jouw bedrijfsprocessen.

Whitepaper

Een modern geïntegreerd ERP-systeem als jouw kompas in toekomstbestendige bedrijfsbeslissingen

Ontdek SAP S/4HANA met het whitepaper van myBrand Conclusion. Bepaal op welke manier jouw organisatie...

Lees het volledige whitepaper

Een goede landingsplek

Om jouw onderscheidend vermogen voor de bril te krijgen, is uitzoomen het allerbelangrijkst. Niet alleen focussen op de volgens jou belangrijkste ofwel onderscheidende processen, maar als een helikopterpiloot het hele organisatielandschap verkennen, in kaart brengen en dan pas een goede locatie uitkiezen om te landen. Want wat mensen meestal zien als onderscheidend, zijn in de praktijk vaak processen die perfect gevangen kunnen worden in SAP S/4HANA Cloud Public Edition. Dit geldt voor de meeste processen die je in of met je ERP-systeem doet, zoals administratie voeren en verkoop- en inkooporders plaatsen. Idealiter bekijk je daarom vanuit een grotere overkoepelende visie jouw IT-landschap. Waar draagt proces X of Y aan bij? Als je dat helder hebt, dan pas kun je de plekken identificeren waar een standaardoplossing prima past en waar ruimte nodig is om onderscheidende processen te hanteren. Oftewel, waar je met de helikopter het beste kunt landen om je werk zo goed mogelijk te doen.

Vlieguren maken

Het moment komt steeds dichterbij dat het niet meer de vraag is ‘Waarom wel?’, maar ‘Waarom niet?’ als het gaat om de SAP S/4HANA Cloud Public Edition. De verbeteringen van de afgelopen drie jaar maken de public cloud editie steeds relevanter voor allerlei soorten bedrijven. Desondanks vereist het maken van een goede keuze voor jouw businessomgeving dat je helder hebt hoe jouw organisatieprocessen in elkaar steken en op welke plekken je écht in de spotlight wilt staan in vergelijking met concurrenten. Uitzoomen dus en het terrein verkennen voordat je een landing maakt in het IT-landschap. We helpen je graag bij het maken van deze vlucht en het uitkiezen van een veilige landingsplek. We hebben er in dit gebied immers al veel vlieguren opzitten en wijzen je graag de weg.

Yolanda Mellegers Business consultant myBrand Conclusion

Yolanda Mellegers
Business consultant bij myBrand Conclusion

Martijn Hulshof

Martijn Hulshof
SAP consultant bij myBrand Conclusion