Migratie van SAP-omgeving naar AWS-cloud geeft Inventum groeimogelijkheden

Inventum logo
Inventum AWS SAP

Branche

Leverancier van boilers en warmtepompen

Use case

Migratie naar de Public Cloud

Platform

Public Cloud

Inventum, leverancier van boilers en warmtepompen, heeft de wind flink in de zeilen. De bouw van de nieuwe productiehal is dan ook geen dag te vroeg begonnen. Om ervoor te zorgen dat ook de SAP-omgeving bij de livegang van de hal vlekkeloos presteert, besloot Inventum tot een vernieuwingsslag en migratie naar de myBrand Conclusion Public Cloud bij AWS.

De energietransitie maakt dat alle partijen die ‘iets doen’ met warmte en/of warm water kijken naar energie-efficiëntere alternatieven. En die levert Inventum. Naast boilers, die zowel onder eigen naam als OEM-product worden verkocht, maakt het bedrijf warmtepompen. En dan niet de ‘brommende buitenunits’, maar inpandige systemen die warmte halen uit ventilatielucht. Daardoor zijn deze warmtepompen ook goed in te zetten in appartementen en rijtjeshuizen.

Grote wijzigingen in SAP door nieuwe productiehal

Het is dan ook niet vreemd dat Inventum de vraag momenteel nauwelijks kan bijbenen. Een nieuwe productiehal moet de nood enigszins lenigen. Die hal moet uiteraard wel worden ondersteund door SAP. Reden voor IT-coördinator Jan van Lit om ook wat te doen aan een andere ergernis. “We hadden slechts twee omgevingen: een ontwikkel- en testomgeving en een productieomgeving. Dat betekende dat development en quality assurance op één en hetzelfde platform plaatsvonden. Dat kan wel, maar ideaal is het niet. Zeker niet als je verwacht dat je grote aanpassingen moet gaan doen aan je SAP-omgeving. We hadden daarom al langer de wens om het ontwikkelplatform te scheiden van de test- en acceptatieomgeving”, vertelt Van Lit. 

Kostentechnisch interessant

Daar kwam bij dat het OTC-datacenter, waar de door myBrand Conclusion ontwikkelde en beheerde private SAP-cloud van Inventum werd gehost, zijn prijzen flink verhoogde. Dat was voor Van Lit de druppel die nodig was om te gaan kijken naar een andere cloudomgeving, bijvoorbeeld een public cloud. Daarbij stond wel als een paal boven water dat myBrand Conclusion die omgeving weer zou moeten beheren. “Want we zijn zeer tevreden over de samenwerking. Niet alleen over hun SAP-dienstverlening, maar ook over hoe ze samenwerken met onze andere ICT-leveranciers. Wij kiezen bewust voor het regiemodel en werken met verschillende strategische partners die onderdelen van ons ICT-landschap beheren. Die partners moeten niet alleen hun eigen kunstje beheren, maar moeten ook begrijpen dat ze onderdeel uitmaken van een groter geheel en daar goed met elkaar in samenwerken. myBrand Conclusion doet dat al jaren naar volle tevredenheid.”

Op die manier kwam de public cloud-omgeving van AWS in beeld. myBrand Conclusion is een van de SAP-partners die vol inzet op de public cloud. Kostentechnisch is dat interessant, zegt Van Lit. “We gaan straks iets meer betalen, maar daar krijgen we drie omgevingen voor. De extra kosten verdienen we terug doordat we efficiënter kunnen werken. Een kopie van de clientomgeving maken kostte voorheen minimaal vijf dagen, en dan hadden we nog geen exacte één-op-één kopie. In de nieuwe omgeving kunnen we dat binnen een dag. Bovendien hoeven ontwikkelaars niet meer na te denken of wat ze doen wellicht van invloed is op de test- en acceptatieomgeving, want die is nu volledig losgekoppeld. Voorheen was dat voor hen toch continu een aandachtspunt.”

Inventum AWS SAP

Zorgvuldige voorbereiding

De migratie is zorgvuldig door myBrand Conclusion voorbereid. Waar het opbouwen van een nieuwe omgeving normaalgesproken technisch behoorlijk wat werk is, valt dat bij een public cloud weg. De SAP AWS-cloud staat in de basis al, alleen moet de omgeving voor Inventum worden ingericht. Er moest niet alleen een kopie worden gemaakt van de bestaande omgeving in de private OTC-cloud. Ook moest alvast de situatie met de nieuwe productiehal worden ingericht. 

Dat laatste was behoorlijk wat werk, weet Van Lit. “Fysiek moet je een nieuwe productiehal inrichten, maar digitaal ook, in je SAP-omgeving. Grondstoffen moeten straks immers wel bij de goede hal worden aangeleverd. En logistiek dienstverleners die een gereed product komen ophalen, moeten zich wel aan de goede poort melden. Als je bedenkt dat in één product ongeveer 300 grondstoffen worden verwerkt, dan kun je een inschatting maken hoeveel werk dat is. Het is vooral heel secuur werk, want als je daar één foutje in maakt, dan staan er straks grondstoffen in een verkeerde hal en moet je maar zien hoe je die ooit bij de juiste productielijn aangeleverd krijgt.”

Vlekkeloze migratie

Eind mei leverde myBrand Conclusion de nieuwe omgeving op, zodat er een week was voor de technische en functionele testen. De technische testen worden gedaan door het IT-team en behelzen het testen van de interfaces: vindt de informatieoverdracht naar andere systemen goed plaats? Worden de printers goed aangestuurd? Werkt de EDI-koppeling goed? De functionele test is de end-to-end ketentest, waarbij het hele proces – vanaf de inkoop van grondstoffen via productie tot en met de uitlevering van een boiler of warmtepomp aan een klant en het betalen van de factuur – wordt nagebootst. Van Lit: “Alle testen gingen van een leien dakje. Er is niets onverwachts uit naar voren gekomen.” En dus kon in de tweede week van juni ‘de knop om’. Een heuglijke dag voor de zes key users en de technische mensen die bij het project betrokken worden, maar een dag als alle andere voor de overige SAP-gebruikers. “Zij hebben hier weinig van gemerkt.”

Klaar voor de toekomst

Waren er nog mensen die vraagtekens hadden bij de public cloud? “Nee”, zegt Van Lit beslist. “Voor ons is het met het oog op wet- en regelgeving belangrijk dat de servers in Europa staan, maar dat hoeft niet in Nederland. Verder letten wij uiteraard op de kosten. Deze omgeving is kostenefficiënter dan de vorige. Dat we toch iets meer betalen komt doordat we nu drie omgeving hebben in plaats van twee, maar zoals ik al vertelde verdienen we die kosten makkelijk terug. We zijn met de SAP-omgeving op AWS klaar voor de toekomst.”

Klantverhalen

Eneco België verhoogt slagvaardigheid door migratie van SAP naar de cloud

myBrand helpt duurzame energiespeler met optimalisatie en kostenbesparing

Lees verder

Kennis

SAP S/4HANA Cloud Public Edition: zo maak je een goede landing

Voor organisaties die de afgelopen jaren overstapten op SAP S/4HANA Cloud, lag het in de...

Lees verder

Nieuws

Mammoet verhuist SAP-omgeving naar myBrand private cloud

Mammoet, ’s werelds marktleider op het gebied van zware en complexe hijs- en transportklussen, heeft...

Lees verder

Interesse of meer informatie over onze oplossingen of diensten?

We helpen je graag
Team OutSystems low-code myBrand Conclusion