SAP Embedded Analytics erbij? Ja graag!

Embedded Analytics s4 hana

Elk voordeel…

Veel organisaties vertrouwen voor hun dagelijkse rapportages op een data warehouse. Deze oplossing biedt veel voordelen, maar elke medaille kent zijn keerzijde. Zo ook de keuze om alleen te rapporteren vanuit een data warehouse. Binnen een bedrijf zijn 3 soorten rapportages te onderscheiden: strategische rapportages voor de directie, tactische rapportages voor het management en tot slot: operationele rapportages voor de dagelijkse sturing & uitvoering. Juist deze laatste categorie is minder gebaat bij informatievoorziening via een data warehouse. Een datawarehouse biedt vaak geen realtime inzicht en kent minder flexibiliteit. Je zou kunnen zeggen dat het inzetten van een data warehouse voor operationele rapportages hetzelfde is als met een tank boodschappen doen. Het werkt, maar een prettige ervaring is het niet altijd.

Enter: Embedded Analytics

Binnen S/4 HANA wordt standaard de SAP Embedded Analytics oplossing meegeleverd.
Met Embedded Analytics heb je direct (en realtime) inzicht in je dagelijkse processen. Denk bijvoorbeeld aan actuele verkoopcijfers, voorraad en financiële informatie.SAP Embedded Analytics Embedded Analytics is gebaseerd op HANA, hierdoor is dit ook nog eens een oplossing die dankzij de in-memory techniek van HANA razendsnel presteert! Daarnaast is voor Embedded Analytics geen front-end oplossing à la BusinessObjects, QlikView, Power BI of Tableau noodzakelijk om de informatie te visualiseren. De visualisatie van informatie vindt plaats binnen SAP Fiori, eveneens standaard onderdeel van S/4HANA. Daarmee is Embedded Analytics zowel een complete oplossing en een standaard oplossing. Mocht je wel reeds over een front-end oplossing zoals bijvoorbeeld BusinessObjects beschikken, dan kun je deze natuurlijk ook gebruiken.

Is Embedded Analytics dan ook een volwaardige vervanger voor een data warehouse? Nee, dat zeker niet. Echter: door het laagdrempelige karakter van deze oplossing kan deze volgens mij prima naast een datawarehouse bestaan. Kortom: het is geen kwestie van A of B, maar A en B!

Zit je reeds op een S/4HANA systeem, of ga je hier op korte termijn naar overstappen, kijk dan eens naar de extra mogelijkheden die Embedded Analytics kan toevoegen om de dagelijkse operatie voor je medewerkers inzichtelijker te maken. Veel van de informatie die zij nodig hebben, kan door Embedded Analytics out of the box aangeleverd worden. In veel gevallen betekent dit dat de inspanning in schril contrast staat tot de extra mogelijkheden die Embedded Analytics levert.

Maar hoe begin ik?
Altijd met een eerste stap te zetten. Hoewel Embedded Analytics een standaard oplossing is, raden we wel aan eerst binnen je eigen organisatie te toetsen waar het laaghangende fruit zich bevindt. Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag: Welke operationele rapportages die momenteel via het data warehouse worden opgevraagd, kunnen we ook via Embedded Analytics opvragen? Of: welke belangrijke informatie hebben mijn medewerkers ieder moment van de dag (realtime) nodig? En dan: hoe gaan we dit via Embedded Analytics vormgeven? Het voornaamste aandachtspunt hierbij is eenvoudig te beginnen en daarna verder uitbouwen.SAP Embedded Analytics implementation In veel gevallen beschik je al over de rapportages in je data warehouse, in het fallback scenario is dan al voorzien. Wil je liever eerst van gedachten wisselen over de mogelijkheden en de juiste toepassing van Embedded Analytics binnen je bedrijf, dan kun je altijd contact met ons opnemen voor een gesprek. We leggen je graag alle mogelijkheden persoonlijk uit!