Wat is SAP ERP?

Enterprise Resource Planning

Wat is SAP ERP

Als wereldwijd marktleider in bedrijfssoftware staat SAP bekend om haar Enterprise Resource Planning (ERP) software. Daarnaast heeft het in de loop der jaren verschillende aanvullende applicaties ontwikkeld die organisaties helpen om bedrijfsprocessen te digitaliseren en verder te optimaliseren. De ERP oplossing van SAP biedt organisaties daarmee de geïntegreerde ketenoplossing bij het stroomlijnen van de verschillende bedrijfsprocessen. Hierbij valt onder andere te denken aan de samenhang tussen finance, productie, logistiek, inkoop, HR etc.

ERP is een systeem dat de stroom van informatie, materialen en geld in een organisatie optimaliseert

In de afgelopen jaren heeft ook SAP zich nadrukkelijk ontwikkeld richting Cloud gebaseerde oplossingen. Hierbij zijn de aangeboden functionaliteiten veelal gebaseerd op best practice oplossingen. De tijd dat organisaties er massaal voor kozen om hun bestaande processen door specifiek maatwerk te laten ondersteunen ligt daarmee achter ons. Processen worden nu eerder aangepast aan reeds ontwikkelde, en daarmee reeds beschikbare, functionaliteit, waarbij configuratie vanuit de standaard mogelijk blijft.

SAP Enterprise Resource Planning (ERP systeem)

Wanneer we kijken naar het belang van een ERP oplossing is de integratie van systemen en applicaties het belangrijkste aspect. Immers, de ERP oplossing vormt de centrale oplossing waar alle processen samen komen. Nog belangrijker is dat gebruikers hiermee één ‘single point of truth’ hebben en niet meer afhankelijk zijn van meerdere systemen. Het resultaat is dat organisaties steeds efficiënter gaan werken. Alle bedrijfsgegevens staan op één plaats en zijn toegankelijk voor alle werknemers. Met het inzetten van mobiele platformen is het ERP systeem overal en altijd benaderbaar. Het snel kunnen delen van cruciale informatie om de organisatie optimaal te laten functioneren wordt op deze wijze volledig ondersteund. Het biedt de mogelijkheid om direct te reageren op zaken die impact hebben op de bedrijfsprocessen. Door het versimpelen van het IT component, door het beperken van verschillende applicaties die met elkaar moeten ‘praten’, wordt een eenvoudiger manier van werken bereikt.

SAP ERP Modules

Elke applicatie (ook wel ERP-module genoemd) richt zich doorgaans op één bedrijfsgebied. Verschillende verschillende modules kunnen worden gecombineerd om aan de specifieke behoeften te voldoen. Financiën, personeelszaken, verkoop en logistiek zijn meestgebruikte modules. Er zijn ook modules die specifiek zijn voor bedrijfstakken, van productie tot detailhandel.

Het voert te ver om hier alle modules te benoemen, maar veelgebruikte modules zijn:

  • FI – Finance: Hiermee wordt informatie vastgelegd m.b.t. het grootboek, debiteuren, crediteuren, vaste activa, belasting en liquide middelen. FI houdt de juridische structuur aan.
  • CO – Controlling: De module CO houdt de Managerial structuur aan. Met de CO module worden de kosten en opbrengsten berekend en gegroepeerd voor intern gebruik binnen de onderneming.
  • MM – Materials Management: In deze module wordt de inkoopen voorraadadministratie gevoerd, inclusief leveranciers, kredietlimieten, bestelmethodieken etc.
  • SD: Sales & Distribution (verkoop en logistiek): In deze module worden zaken bijgehouden over klanten, adressen, kredietlimieten, contracten, prijzen, orders, afleveringen, facturen etc.
  • PM: Plant Maintenance: Het periodieke en incidentele onderhoud van machines kan hiermee worden bijgehouden. De module is dan ook in een 4-tal onderdelen op te splitsen: Technical objects – De definitie van technische structuur van een organisatie; Maintenance Processing – Correctief onderhoud; Preventive Maintenance – Preventief onderhoud, of wederkerend onderhoud; PMIS – Plant maintenance informatie systeem, hier heeft SAP een aantal standaard PM-rapporteringen opgenomen.
  • PP: Production Planning: Productieplanning; de logistieke organisatie met zaken als; stuklijsten, routings, work centers, sales and operations planning, master production scheduling, material requirements planning, shop floor control, production orders, product costing etc.

SAP S/4HANA

SAP S/4HANA is de nieuwste release van het Enterprise Resource Planning (ERP) systeem van SAP, wat is gebaseerd op het HANA ‘in-memory’ platform. Deze laatste ontwikkeling van SAP S/4HANA ondersteunt zowel cloud-, hybride als on-premise implementaties en bedient inmiddels meer dan 25 verschillende branches. S/4HANA is tevens het platform waarbinnen SAP haar nieuwste technologische innovaties ontwikkelt. Innovative oplossingen, zoals machine learning, IoT, Artificial intelligence en predictive analytics, zijn verwerkt in de digital core van S/4HANA. De functionaliteiten van S/4HANA, veelal gebaseerd op ‘best-practices’, bieden organisaties meer flexibiliteit en innovatiekracht om zo voorop te kunnen lopen in hun branche.

Feiten en cijfers over het bedrijf SAP

SAP is van oorsprong een Duits softwarebedrijf uit Walldorf, opgericht in 1972 door een aantal voormalig IBM medewerkers. De naam SAP is een acroniem en staat voor Systeme, Anwendungen und Produkte (Systemen, Applicaties en Producten). Het bedrijf is beursgenoteerd en maakt deel uit van de Duitse DAX-aandelenindex.

Omzet: 27,38 miljard (verwachting analysten 2019)

Aantal werknemers: ca 81.000 (2016)