Kennis

Wat is SAP Signavio?

Versnel jouw digitale transformatie

SAP Signavio
Ralph Smeets myBrand

Ralph Smeets
Solution Architect bij myBrand

Signavio is één van de nieuwste aanwinsten in het kader van Process Intelligence van softwarebedrijf SAP. Als organisatie kun je met Signavio de digitale transformatie naar bijvoorbeeld, SAP S/4HANA beter ondersteunen en versnellen.

Signavio stelt je in staat om met behulp van procesmodellering de huidige processen in kaart te brengen. Ook in de ‘run periode’ gebruik je de software om constant je processen te blijven verbeteren, en daarbij simulaties uit te voeren om het effect van je wijzigingen te kunnen bepalen.

Signavio bestaat uit verschillende componenten, die onder andere een koppeling maken tussen strategische beslissingen en de resultaten van deze beslissingen. Signavio bestaat uit 6 producten. Ieder product draagt op zijn eigen manier bij aan de Process Intelligence en vormt samen het brein van de software. Hierna wordt verder uiteen gezet welke mogelijkheden er zijn.

SAP Business Transformation Suite

De Transformation Suite binnen Signavio bevat de tools waarmee een organisatie zijn processen kan beheren en optimaliseren, met als doel het optimaliseren van operations excellence en customer experience door middel van continue verbeteringen.

De verschillende tools omvatten de Process Modeling (PM) op basis van de BPMN 2.0 standaard, communicatie over de processen (HUB) en de governance (WA) daarvan. Naast het procesmodeleren wordt er ook real-time inzicht verkregen in het daadwerkelijke procesverloop (PI).

SAP Process Manager

De SAP Process Manager vormt een belangrijk onderdeel van de Business Transformation Suite. Hierin worden procesmodellen ontworpen en beheerd in de repository. De SAP Process Manager richt zich verder op onderwerpen zoals:

  • Procesdocumentatie
  • Proces- en objectbeheer (Repository)
  • Procespublicatie en samenwerking en verwerking van feedback
  • Procesanalyse (Rapportage)

Al deze onderwerpen zijn terug te vinden in de zogeheten Explorer. De functie van de Explorer is tweeledig: het indelen en beheren van de folderstructuur, en voorzien in het toepassen van procesanalyse. Voor de gebruikers zijn er tal van interessante functies beschikbaar zoals:

  • Een importfunctie die het mogelijk maakt om een SAP best practice proces model (gebaseerd op BPMN formaat) te importeren.
  • Een centrale object repository voor het hergebruiken van dezelfde objecten in alle processen.
  • Een rapportagefunctionaliteit, die alle informatie over geselecteerde processen samenvoegt.
  • Versiebeheer van processen als wijzigingen ongedaan gemaakt moeten worden.
  • Diagramvergelijking van As-Is versus To-Be procesmodellen.

SAP Process Collaboration Hub

De SAP Process Collaboration Hub is een centraal platform voor toegang tot de processen voor alle medewerkers. Met de collaboration hub deel je snel en gemakkelijk een proces verandering die je hebt doorgevoerd met je collega en het is mogelijk om samen te werken aan een proces.

SAP ERP systeem Intelligent Enterpise
Intelligent enterprise sap systeem

Van ‘gewone’ organisatie naar een intelligent enterprise

In deze whitepaper schetsen we wat een intelligent enterprise is en hoe jij kunt zorgen dat jouw organisatie zo’n intelligente enterprise wordt. Een organisatie die niet alleen meegaat met veranderingen, maar deze ook initieert.

Download

SAP Process Intelligence

De SAP Process Intelligence analyseert op basis van gebruikersgedrag niet alleen de happy flow, maar maakt ook de zogenaamde ‘olifantenpaadjes’ zichtbaar. Het herbergt de process mining functionaliteit van Signavio, waarin het geschetste proces wordt gematched aan de realiteit die is gebaseerd op transactionele data. Zodra je zicht hebt op het proces is het tijd om procesoptimalisaties door te voeren. Waar voorheen enkel in de achteruitkijkspiegel werd gekeken, biedt SAP Process Intelligence de mogelijkheid om op een dynamische manier alternatieve procesmodellen te evalueren. SAP Process Intelligence biedt als een gids ondersteuning in het bepalen van de juiste route naar procesinnovaties.

SAP Proces Intelligence onderscheidt zich door de mogelijkheid om verbinding te maken met verschillende bronsystemen. . Het transformatietraject wordt sterk vereenvoudigd door de integratie capaciteiten van Signavio. Zowel online als offlinedata wordt ingezet om complexe datamodellen te creëren. Zelfs onbewerkte gegevens kunnen worden omgezet in event logs, die direct bruikbaar zijn voor analyse. Deze kenmerken brengen de mogelijkheid met zich mee om data te beheren in bronsystemen en continue de data te verversen voor real-time informatie. SAP Process Intelligence betreft een uniek concept waarin business en IT samenwerken op één platform.

Zodra de juiste route is uitgestippeld, is het zaak om deze in de gehele organisatie door te voeren. De SAP Workflow Accelerator sluit hier naadloos op aan, aangezien deze applicatie is gericht op het doelgericht doorvoeren van gestandaardiseerde processen binnen een organisatie.

SAP Workflow Accelerator

De SAP Workflow Accelerator kenmerkt zich door een snelle implementatie van uniforme procesontwerpen binnen de gehele organisatie. Door het coördineren van taken en de allocatie van verantwoordelijkheden wordt de uitrol van gestandaardiseerde workflow gefaciliteerd.

De SAP Workflow Accelerator weet de business op een doelgerichte manier in staat te stellen om processen te laten excelleren. Door middel van de standaardisatie van werkprocessen wordt consistentie op een snelle manier gewaarborgd. Zaken die essentieel zijn om de kwaliteitservaring van de klant te laten toenemen.

SAP Customer Journey Modeler

De SAP Customer Journey Modeler stelt je in staat om mooie customer journeys te maken met behulp van de Design Thinking methode. Het resultaat is een reiskaart die een beter inzicht geeft op de wijze waarop je bedrijf van buitenaf functioneert, verborgen kansen en uitdagingen onthult en een duidelijkere basis voor besluitvorming biedt.

Het is mogelijk om de Customer Journeys te delen met collega’s, om samen te werken binnen je organisatie. Uiteraard  wel zo gemakkelijk in deze tijd. De kracht van Signavio is om integraal de gemodelleerde business processen en process mining data aan je customer journeys te koppelen. Het resultaat is een gecentraliseerd, real-time, 360-graden beeld van de klantervaring waarmee de beste en slechtste klantinteracties worden ontdekt. Je krijgt daarmee een beter inzicht in wat je klanten willen. Om de klanten te geven wat ze willen dienen de backoffice processen te worden veranderd en geoptimaliseerd. Met als uiteindelijk doel om tot loyalere klanten te komen.

Roadmap SAP BPI

Zoals reeds aangegeven heeft SAP de Business Process Automation (BPA)-specialist Signavio overgenomen om hun business process automation- en business process intelligence (BPI)-specialisme te verrijken.

De komende tijd wordt er door SAP hard gewerkt om Signavio te integreren in de SAP BPI suite. Daarnaast worden er in het laatste kwartaal van dit jaar aanvullende producten door SAP gelanceerd, genaamd SAP Process Insight en SAP Process Improvement.
Het SAP Process Insight product wordt een volledig SaaS-product, gebaseerd op de huidige Spotlight applicatie. Met SAP Process Insights wordt er op een snelle manier inzicht verkregen in je bestaande processen met behulp van real-time rapporten. Met deze data is het mogelijk om de performance van je processen te meten op basis van 300 verschillende KPI’s die zijn afgeleid van SAP-klanten wereldwijd. Dit geeft de mogelijkheid om procesverbeteringen door te voeren op basis van data in plaats van op instinct c.q. gevoel. Waar het SAP Process Insight inzicht geeft op de bestaande processen identificeert SAP Process Improvement mogelijke inefficiënties en niet effectieve bedrijfsprocessen en levert mogelijke aanbevelingen aan om bedrijfsprocessen te optimaliseren.

Voor de bestaande Signavio producten wordt in de komende periode de integratie tussen SAP Solution Manager en SAP Process Manager verder uitgebreid. Rond het SAP Customer Journey product worden tal van verbeteringen ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld de integratie met SAP Qualtrics. Binnen het SAP Process Intelligence product worden de ETL-oplossingen met SAP uitgebreid en worden verbeteringen rond Journey-to-Process gelanceerd. Kortom, SAP zit niet stil en de komende periode wordt heel interessant om te zien hoe Signavio en SAP zich gaan versterken. Zo kan je tijdens 15 -17 november het BPI Forum zowel digitaal als persoonlijk bijwonen om te worden bijgepraat over de allernieuwste ontwikkelingen op het gebied van BPI!

RISE with SAP

In het laatste kwartaal van dit jaar wordt de SAP BPI suite als starter package opgenomen in het RISE with SAP-programma. Naast het huidige  SAP process discovery (a.k.a Spotlight) product wordt het SAP Process Insights,  de SAP Process Manager en SAP Collaboration Hub opgenomen in het RISE with SAP-programma.

Wil jij meer weten over Signavio en wat dit voor jouw business kan betekenen? Neem dan contact op met myBrand. We lichten het graag toe en kunnen samen bepalen welke inzet voor jou de meeste impact oplevert. myBrand is sinds de aankondiging van SAP over de introductie van Signavio in contact met Signavio en SAP, met als doel deze tooling beschikbaar te maken voor klanten en projecten, in het kader van de transformaties en het bieden van een gedegen, beheersbare oplossing en tevreden klant daarna.