De afgelopen dertig jaar zijn supply chains vergaand gemondialiseerd. Omdat de radartjes jarenlang zo goed in elkaar leken te passen, vergaten veel inkopers dat een kleine gebeurtenis grote gevolgen kan hebben voor de leverzekerheid. Een staking in een haven, een dwarsliggende boot in het Suezkanaal of schaarste door een plotseling exploderende vraag; het zijn allemaal redenen waarom productcategorieën de vreemdste bewegingen maken in de Kraljic matrix. Niemand kon bijvoorbeeld voorspellen dat in het voorjaar van 2020 een typisch routineproduct als mondkapjes plotseling een knelpuntproduct zou worden.
Maak van risicomitigatie een topprioriteit
Hoe anders kijken inkopers nu tegen productcategorieën en hun supply netwerk aan? Sourcing in Europa is hot, want nog los van de geëxplodeerde containerprijzen weet je het met leveringen uit landen buiten de EU nooit. Experts waarschuwen al jaren voor de risico’s van een pandemie, de instabiele geopolitieke situatie en de gevolgen van klimaatverandering. Maar er waren een pandemie, een oorlog in Oekraïne en grote schade door bosbranden, orkanen en overstromingen voor nodig om de ogen van inkopers te openen en om van risicomitigatie hun topprioriteit te maken.
Begrijp hoe supply chains in elkaar zitten
Risicomitigatie klinkt leuk, maar de meeste inkopers hebben alleen inzicht in de tier 1. Terwijl het merendeel van de risico’s zich stroomopwaarts voordoet, bij de tier 2 en tier 3. Dan is het leuk om je risico te spreiden en halffabrikaten in te kopen bij verschillende leveranciers in verschillende werelddelen. Maar als al die leveranciers hun grondstoffen sourcen bij dezelfde fabriek die in vlammen opgaat of waar een staking uitbreekt, dan heb je er weinig aan. Neem het wereldwijde chiptekort, veroorzaakt door een structureel te lage productiecapaciteit bij chipfabrikanten. Fabrikanten die orders hebben uitstaan bij ASML en consorten, maar de makers van chipmachines lopen op hun beurt tegen de grenzen van hun groei aan door het enorme tekort aan hoogopgeleide engineers om de complexe machines te ontwikkelen.
📝 ook interessant om te lezen: “Maak inkoop weer leuk met SAP Ariba“
Inzicht in de tiers met Ariba Network
Hoe kan SAP Ariba je hierbij helpen? Op verschillende manieren. In de eerste plaats krijg je inzicht in de tiers met Ariba Network en Ecovadis. Ariba Network is een wereldwijde digitale marktplaats die miljoenen bedrijven bij elkaar brengt en voor miljarden aan orders afhandelt. Alle data die daarmee wordt vergaard, kan worden ingezet om inzichtelijk te maken wie de toeleveranciers van jouw leveranciers zijn. Zo kun je je volledige supply chain in kaart brengen. Je achterhaalt bijvoorbeeld met een druk op de knop of je zakendoet met leveranciers in Rusland. Even makkelijk kun je de transportkosten analyseren van verschillende inkoopcategorieën, zodat je een inschatting kunt maken van het effect van de stijgende dieselprijs op jouw kosten.
Inzicht in duurzaamheidsprestaties van leveranciers met EcoVadis
Met EcoVadis krijg je vervolgens inzicht in de duurzaamheidsprestaties van de leveranciers in de tier 1, 2 en 3. EcoVadis, wiens software zich onder de motorkap van SAP Ariba bevindt, is een bedrijf dat met meer dan duizend experts meer dan 90.000 leveranciers beoordeelt op 21 verschillende duurzaamheidsonderwerpen. Behalve een rating van leveranciers en hun toeleveranciers op zaken als milieu-impact, mensenrechten en ethiek, kun je met deze software ook een risicoanalyse maken. Zo sluit je uit dat ergens in de tier 3 of 4 bijvoorbeeld een leverancier sourcet in een mijn waar kinderarbeid plaatsvindt en die daarom van overheidswege wordt gesloten.
Snel alternatieven zoeken
Is er noodzaak om je supplier base snel uit te breiden, bijvoorbeeld met leveranciers in de EU, dan kun je via Ariba Network snel een eerste leveranciersselectie maken op basis van de criteria die je ingeeft. Je kunt in een handomdraai een e-auction organiseren, digitaal onderhandelen over de prijs en vervolgens digitaal de contracten tekenen. Waar het sourcen en onboarden van een nieuwe leverancier in het verleden vaak maanden duurde, wordt het door de digitalisering van dit end-to-end proces een kwestie van dagen tot hooguit weken (in het geval je de leverancier fysiek wilt bezoeken). Immers, je kunt een groot deel van de leveranciersbeoordeling aan EcoVadis overlaten en het hele traject van onderhandelen en contractondertekening vergt digitaal nauwelijks nog tijd.
Kortom, SAP Ariba helpt je bij de één van de belangrijkste taken van inkoop: het mitigeren van leverrisico’s. Wil je met eigen ogen zien hoe het werkt? We verzorgen graag een demo.
SAP Ariba Demo
Start met het mitigeren van leverrisico’s. We verzorgen graag een demo voor jouw organisatie. Vul onderstaande formulier in om de aanvraag in te dienen.
Kerem Aydin
Lead SAP Ariba consultant bij myBrand Conclusion
Let's connect