Kies de juiste S/4HANA WMS-strategie

EWM SAP S4HANA

Binnen de SAP-wereld besteden genoeg organisaties ook dit jaar aandacht aan de overstap van SAP ECC naar SAP S/4HANA. Diegene die hiermee aan de slag gaat, wordt echter wel met een onderliggend vraagstuk geconfronteerd: Wat te doen met de warehousemanagementprocessen in SAP? Om je alvast op weg te helpen, volgen hier vier keuzemomenten die leiden naar jouw ideale situatie.

1. Vernieuwen: ERP WM versus EWM

Het gros van de bedrijven met een magazijn maakt gebruik van SAP ECC met de SAP LES-module (Logistics Execution System). Inmiddels is echter de urgentie om SAP ECC te moderniseren hoog. Het Duitse softwarehuis heeft immers aangekondigd om het support op ECC in 2027 te stoppen. Een overstap naar S/4HANA is een logisch vervolg. Dit betekent echter wel dat organisaties na moeten denken over hun warehousemanagementprocessen (WM LES) – deze kunnen namelijk niet één-op-één worden overgezet naar S/4HANA EWM.

Wellicht ook interessant om te lezen: “Wat moet je weten over SAP S/4HANA?

Allereerst krijg je dan ook te maken met de vraag wat je als eerst wil vernieuwen. Ga je eerst de ERP-omgeving migreren naar S/4HANA? Of ga je eerst het warehousemanagement uit ECC halen en elders onderbrengen. Voor de eerste optie geldt dat je gedurende de migratie nog de SAP LES-module in ECC gebruikt totdat de organisatie klaar is voor de volgende stap. Tot die tijd blijf je dus nog gebruik maken van verouderde software waarbij het support nog steeds verloopt in 2027. Beide trajecten moeten dus binnen vijf jaar afgerond zijn. De tweede keuze is dan ook voordehandliggender. Hierbij ga je eerst de magazijnprocessen uit ECC ontvlechten en ergens anders onderbrengen alvorens je de ERP-omgeving gaat vernieuwen.

2. SAP EWM: basis versus advanced

Zoals gezegd zullen veel bedrijven eerst aan de slag gaan met hun magazijnprocessen. Een slimme keuze is om deze processen over te brengen naar SAP EWM. Ook hierin zijn er weer twee keuzes: ga je voor de basisversie of de geavanceerde variant. Over het algemeen geldt dat als je eenvoudig voorraadbeheer hebt, dat de basisversie volstaat.  Onderaan dit blogartikel vind je een lijst met functionaliteiten per versie.

3. SAP EWM: embedded versus standalone

De volgende keuze is of EWM geïntegreerd is in S/4HANA of juist als losse oplossing ingezet wordt. Over het algemeen geldt dat je voor standalone kiest als:

  • het magazijn 24/7 operationeel is en je onafhankelijk wil blijven van ERP wat betreft upgrades en downtime;
  • het volume dat door het magazijn verwerkt wordt erg groot is;
  • je gebruik wilt maken van EWM MFS (Material Flow System).

In alle andere gevallen kun je uit de voeten met EWM embedded.

4. SAP EWM: cloud versus on premise

De laatste keuze waar je mee geconfronteerd wordt is of je SAP EWM in de cloud of on premise laat draaien. Je kiest voor cloud als je grotendeels uit de voeten kunt met de standaardconfiguraties. Kleine aanpassingen kan je doen met behulp van rapid application development-platforms zoals Mendix, OutSystems of het SAP Cloud Platform. Belangrijk is wel om 95 procent van EWM standaard te houden. “Keep the core clean” is een goed uitgangspunt. Heb je meer maatwerk nodig? Ga dan voor een on premise installatie.

Proost!

Aan de hand van bovenstaande vier keuzes kunnen bedrijven de roadmap van hun warehousemanagementsysteem uitstippelen. Het goede voornemen om aan de slag te gaan met EWM komt hierdoor binnen handbereik. Hopelijk proosten we snel op een succesvolle livegang!

 

Ronald van Hulzen myBrand SAP Roland Van Hulzen | Senior SAP logistics consultant at myBrand, EWM, LES | LinkedIn profiel

 

 

Functionaliteiten per versie

S4 Embedded EWM Standalone S4 EWM S4 EWM in cloud
Basic Advanced
Inventory management on bin level X X X X
Inbound processing X X X X
Expected Goods receipt X X X X
Receipt from production X X X X
Staging to production X X X X
Receive into quality inspection X X X X
Outbound processing X X X X
Stock transfer proceses between plant/storage locations X X X X
Internal warehouse movement X X X X
Physical inventory X X X X
Standard mobile RF technology X X X X
Handling unit management X X X single level
Posting changes X X X X
Reporting X X X X
Slotting & re-arrangements X X
Deconsulidation X X
Automatic wave assigment X X
Standard material flow system integration X X
Unloading / loading transportunits X X
Yard management X X
Labour management X X
Value added Services X X
Kitting X X
Opportunistic Cross Dock X X
Warehouse billing X X
Task Interleaving X X X
Standard Voice picking X X X
analystics enablement X X
Standard integration with TM X X
Standard dock appointment scheduling X X
Standard weight scale integration X X