Voor de migratie naar S/4HANA heb je de keus uit drie scenario’s: een volledige herimplementatie (greenfield); een big bang-conversie waarbij je tegelijkertijd zowel de nieuwe database, de nieuwe functionaliteiten als de nieuwe userinterface implementeert; of een gefaseerde conversie waarbij je de zojuist genoemde drie onderdelen opknipt. In de whitepaper ‘SAP S/4HANA conversie: begin eens met een laagdrempelige inventarisatie’ gaan we de dieper in op het laatste scenario. In deze blog vertel ik je hoe je met de in SAP S/4HANA aanwezige technologie Signavio BPI een greenfield implementatie het best aanpakt.
Processen modelleren met BPI
BPI, wat staat voor Business Process Intelligence, is een technologie om zowel end-to-end als deelprocessen te modelleren en implementeren. Heb je ze eenmaal geïmplementeerd, dan kun je ze vervolgens real-time monitoren en op basis van systeemdata snel aanpassen als blijkt dat een andere werkwijze efficiënter of effectiever is. Vanwege de modelleringstechnologie komt BPI uitstekend van pas bij een greenfield implementatie van S/4HANA.
Bij zo’n herimplementatie bekijk je allereerst in welke processen jouw organisatie onderscheidend is en welke processen prima kunnen worden ingericht volgens de standaard. Voor de standaardprocessen maak je gebruik van de best practices in SAP S/4HANA. De best practices zijn ontworpen op basis van SAP-systeemdata bij tienduizenden SAP-klanten. Die data zijn geanalyseerd en op basis hiervan is het meest effectieve én efficiënte proces ontwikkeld. Je kunt de best practice eenvoudig importeren in SAP Signavio om kleine procesveranderingen door te voeren. Zo kun je de best practice nog net wat beter afstemmen op de werkwijze in jouw organisatie.
Whitepaper
Geef digitale transformatie vorm met Business Process Intelligence
Waar bedrijven jarenlang hebben gestreden om de klant, strijden ze nu om human capital en om de gunst van leveranciers. Dit schreeuwt om meer vaart te maken met de digitale transformatie, zodat met minder mensen meer en vooral slimmer werk kan worden verricht. Business Process Intelligence is de noodzakelijke randvoorwaarde.
Ontwikkel eigen processen op de punten waarin je onderscheidend bent
Door deze werkwijze ontstaat tijd en ruimte om je bij het procesontwerp te focussen op de processen die jouw bedrijf uniek maken en waarin jij meerwaarde behaalt ten opzichte van jouw concurrenten. Bedenk op welke manier jij jouw onderscheidende vermogen gaat vormgeven. Is de strategische focus van jouw bedrijf customer intimacy, dan kun je bijvoorbeeld een proces bedenken waarbij inkoop al heel vroegtijdig sales waarschuwt dat bepaalde grondstoffen of halffabricaten niet verkrijgbaar zijn of later geleverd gaan worden. Sales kan klanten dan proactief informeren en begeleiden naar een alternatief product dat wél tijdig geleverd kan worden. Is jouw strategische richting echter operational excellence, dan zul je eerder een proces ontwerpen waarbij productie en engineering direct worden geïnformeerd over een vertraagde levering, zodat de productieplanning vroegtijdig wordt aangepast en engineering kijkt of het product ook met een alternatief component of alternatieve grondstof gemaakt kan worden.
Creëer automatisch de juiste workflows
Doordat je tijdens de greenfield implementatie de procesmodelering gedeeltelijk automatisch kunt genereren, voelt het niet als een groot business proces management-traject, zoals in het verleden. Heb je de processen eenmaal gemodelleerd in BPI, dan kun je door de connectie van BPI aan je systeemlandschap je processen na livegang van S/4HANA eenvoudig monitoren. Je ziet of medewerkers volgens het nieuwe proces werken. En je ziet het ook wanneer een proces ergens stokt. Met een ‘druk op de knop’ creëer je bijvoorbeeld een workflow die automatisch een seintje geeft als levertijden in gevaar komen door problemen bij toeleveranciers. Op die manier krijg je real-time inzicht in je eigen processen en kun je tijdig bijsturen.
Wil je meer weten over wat BPI precies is en hoe de technologie werkt? Lees dan hier onze whitepaper ‘Geef digitale transformatie vorm met Business Process Intelligence’.