Regeren is vooruitzien; maak je supply chain data actionable

SAP Supply chain ERP data

De meeste bedrijven kunnen veel geld besparen door een effectievere besturing van de supply chain. Want hoewel iedereen begrijpt dat er veel geld is gemoeid met te hoge voorraden en out-of-stocks, zijn die situaties in de meeste productiebedrijven en groothandels nog altijd aan de orde van de dag. Totaal onvoorziene situaties zoals een wereldwijde run op persoonlijke beschermingsmiddelen voor de zorg zijn natuurlijk niet te voorzien. Maar voor heel veel andere situaties geldt: wie zijn data kent en begrijpt, kan slimmere beslissingen nemen.

Maak de keten end-to-end inzichtelijk

Dit betekent wel dat alle supply chain data moet worden gecombineerd op één platform, zodat de keten end-to-end inzichtelijk wordt. Die data staat nu vaak nog verspreid over een keur aan systemen: ERP, WMS, TMS, CRM, SRM, systemen van klanten en leveranciers. Door die te bundelen in je core platform, bijvoorbeeld SAP S/4HANA, heb je een prima basis voor een supply chain control tower.

📝 ook interessant om te lezen: “Wat moet je weten over SAP S/4HANA?

Ontdek verbeterkansen met process mining

Die basis kun je uitbreiden met extra functionaliteit zoals process mining en real-time alerting. Met process mining kun je onderzoeken hoe een proces in de praktijk verloopt. Je brengt in kaart hoeveel variatie er in je processen zit en hoe compliant de processen zijn met je happy flow. Je gaat op zoek naar de zogenaamde “olifantenpaadjes” waarvan je niet altijd weet dat ze bestaan. Op basis van dit inzicht kun je verbeterkansen identificeren en de processen optimaliseren. Door alle processen stap voor stap inzichtelijk te maken, werk je uiteindelijk toe naar een digital twin van je bedrijf: je ziet wat er gebeurt en kunt direct bijsturen op het moment dat er een verstoring optreedt in een proces.

Direct bijsturen door real-time alerting

Met real-time alerting zorg je ervoor dat de desbetreffende proceseigenaren een signaal krijgen op het moment dat het werkelijke proces afwijkt van de happy flow. Bijvoorbeeld op het moment dat een boot met jouw spullen aan boord niet kan vertrekken uit de haven; of op het moment dat een storing een hiccup in het productieproces veroorzaakt die langer duurt dan een kwartier. Want als je met actie wacht tot jouw voorraad tot onder het ijzeren voorraadniveau is gezakt, ben je vaak al te laat met het nemen van een actie.

Verbind strategie met executie

Kortom, met process mining en real-time alerting maak je je data ‘actionable’. Je kunt snel reageren op onverwachte situaties die zich voordoen. Maar zo’n aanpak biedt meer voordelen. Want bedrijven met een supply chain control tower slagen er ook veel beter in hun strategie te verbinden met de executie. Aan de hand van real-time KPI’s zien ze het direct als ze hun doelstellingen op het gebied van inkoop, productie, logistiek of sales niet halen. Ook kunnen ze veel eenvoudiger meerdere business-scenario’s maken, zodat ze in geval van onverwachte vraaguitval of leveringsproblemen bij toeleveranciers weten welke kant ze op kunnen sturen.

Wil jij de grip op je supply chain verbeteren? En wil je weten wat erbij komt kijken om een supply chain control tower in te richten? Download dan de whitepaper ‘Reduceer supply chain risico’s en vergroot kansen door end-to-end supply chain visibility’.

SAP ERP Supply chain

Reduceer supply chain risico’s en vergroot kansen door end-to-end supply chain visibility

In het whitepaper lees je aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden hoe je jouw supply chain data driven kunt maken en hoe je inzicht vertaalt naar actie.

Download