SAP Forecasting & Replenishment (SAP F&R)

Schaarse voorraad herbevoorraden naar de juiste winkel 

Adviesgesprek aanvragen
HomeRetailSAP Forecasting and Replenishment

Uitdaging van de retailer

Voor een retailer is kostenbeheersing altijd een uitdaging. Naast personeel is voorraad een belangrijke kostendrijver. Voorraad houden is duur, zeker wanneer voorraad terecht komt op de verkeerde plek. Dit kan leiden tot dode voorraad die opnieuw verplaatst moet worden respectievelijk met een lagere prijs moet worden verkocht. In het ergste geval wordt deze voorraad zelfs volledig afgeschreven en vernietigd. Een retailer wil dit te allen tijde voorkomen. Immers dode voorraad kost geld dat niet geïnvesteerd kan worden in nieuwe voorraad die wellicht beter verkoopt. Bovendien wil je je schaarse voorraad efficiënt in kunnen zetten ter ondersteuning van de verkoop in je winkel. Al met al een flinke uitdaging waar de retailer voor staat.

Een oplossing kan zijn gebruik te blijven maken van de oude werkwijze waarin de winkelmanager met zijn ervaring vanuit het verleden, kennis van de markt, de lokale behoeften en de weersvooruitzichten, zelf probeert in te schatten, welke additionele voorraad nodig is om de komende periode goed door te komen. Echter, inmiddels kun je vaststellen dat dit achterhaald is. Het aantal variabelen is dermate hoog, dat het steeds lastiger wordt om hier zelf als winkelmanager de juiste invulling aan te kunnen geven. Verder is bewezen dat dit over het algemeen leidt tot een hogere voorraad, terwijl het doel is de voorraad zodanig te verlagen dat deze optimaal tot haar recht komt en daardoor toe te werken naar een lage voorraad, wat uiteindelijk zal leiden tot lagere voorraadkosten.

Kortom, andere oplossingen zijn nodig. Binnen het SAP portfolio is voor retailers een prachtige oplossing beschikbaar: SAP Forecasting & Replenishment (F&R). Zoals de naam van de oplossing al aangeeft zorgt deze oplossing ervoor, dat winkels en distributiecentrum niet alleen herbevoorraad worden, maar dat dit ook gebeurt gebruikmakend van een door de oplossing gecreëerde forecast. F&R integreert optimaal met je SAP Retail backend (zowel ECC als S/4HANA) of andere ERP als ook met SAP Customer Activity Repository (CAR).

F&R heeft de volgende kenmerken

  • Demand forecast: de calculaties die de forecast bepalen houden rekening met trends, seizoenen vraagbepalende factoren zoals promoties of specifieke feestdagen die impact hebben op de verkoop;
  • Replenishment calculation: de herbevoorrading wordt geautomatiseerd bepaald op basis van de forecast en houdt verder rekening met veiligheidsvoorraden, optimale vulgraad van vrachtwagens en economische ordergroottes;
  • Efficiënte DC Replenishment: door het oprollen van de winkel forecast naar DC-niveau wordt voor het DC de juiste herbevoorrading bepaald;
  • Alert-drive manual interventies: het blijft mogelijk in grijpen op het geautomatiseerde forecasting proces;
  • Er zijn standaard rapportages beschikbaar die onder andere de kwaliteit van het proces inzichtelijk maken;
  • De oplossing is schaalbaar en kan grote data volumes aan.

Qua toekomst voorziet SAP in splitsing tussen DC en winkel replenishment. SAP geeft aan voor DC replenishment, Forecasting & Replenishment te blijven inzetten. Voor winkel replenishment gaat gebruik gemaakt worden van de functionaliteit die hiervoor binnen SAP Customer Activity Repository (CAR) beschikbaar is in de vorm van Unified Demand Forecast (UDF).

F&R implementeren en beheren vraagt om een partner die kennis en ervaring heeft van het forecasting & replenishment proces, die weet welke uitdagingen dit met zich meebrengt. myBrand is daarvoor de juiste partij, we hebben de kennis en ervaring en gaan graag deze uitdaging met jou aan. Neem gerust contact met ons op, we komen graag langs.

De ervaring van Coop met myBrand inzake F&R zijn te lezen in onderstaand persbericht:

Lees verder
Heijmans SAP ERP

"Heijmans bouwt met partner myBrand aan haar digitale snelweg. Gefundeerd op de myBrand Private Cloud en Solide SAP Service."

Hendrik-Jan Smaal | Chief Information Officer

ASICS SAP ERP

"myBrand is in Nederland de partner met de meeste ervaring in retail. En dat merken wij. Zij ondersteunen ons niet alleen op technisch vlak, maar ook op businessvlak. Ze begrijpen onze wensen en weten hoe je die moet vertalen naar de software.”

Paul John Bakker | Hoofd Global Enterprise Solutions

“Doordat er veel grote projecten lopen én op de planning staan, gingen we op zoek naar een partner voor de lange termijn. Die hebben we in myBrand gevonden.

Edwin Marrink | Business Process Manager

MBI Steenmeesters SAP ERP

"Door OutSystems als een flexibele schil om ons SAP-systeem heen te leggen, krijgen we de mogelijkheid om veel extra functies en mobiele schermen toe te voegen. Het team van myBrand ondersteunt ons hierin perfect."

Erwin Aarts | Supply Chain Manager

"myBrand heeft niet alleen technische expertise, maar ook domeinkennis. En - nog belangrijker - ze stellen zich op als partner. Ze volen zich verantwoordelijk voor het succes van het project."

Paul Slaats | Director R&D

Euro Shoe Group SAP ERP

De manier van communiceren en de werkwijze van myBrand sluiten naadloos op ons aan. myBrand heeft ervaring binnen de retail en beschikt over de benodigde technische kennis.

Guido Vanden Wyngaert | ICT manager

Bouwinvest SAP ERP

De keuze voor myBrand is voor ons van grote toegevoegde waarde. Ze hebben vanaf het eerste gesprek meegedacht waar hun toegevoegde waarde zit voor Bouwinvest.

Jacco Tool | Senior Business Process Analyst

Bakker International heeft een vliegende start kunnen maken dankzij essentiële aanpassingen in SAP die door partner myBrand in korte tijd zijn doorgevoerd.

Erwin van Cooth | CEO

Coop Supermarkten SAP ERP

Bij Coop is ook de samenwerking met myBrand Coöperatief.

Herco Boer | Financieel Directeur

Gazelle SAP ERP

myBrand weet als geen ander de vertaalslag vanuit de Gazelle business naar SAP te maken.

Fedde Wildenbeest | CFO

"Met OutSystems beschikken wij over een strategisch platform waarmee we nu en in de toekomst onze bedrijfsprocessen verder kunnen digitaliseren, terwijl we onze solide kern behouden. myBrand is de aangewezen partner om ons te helpen."

Wil Janssen | CFO

Marel & myBrand hebben een lange termijn relatie opgebouwd die is gebaseerd op toegevoegde waarde, wederzijds vertrouwen en transparantie.

Roy Coenders | Manager IT Applications

myBrand biedt, naast zorgeloze 24/7 SAP hosting, ook de juiste functionele ondersteuning voor onze global business processen.

Robert Lindhout | Global IT Manager

Grolsch SAP ERP

myBrand houdt SAP bij Grolsch onder de beugel, Cheers!!

Edwin den Ouden | IS Lead

Heijmans SAP ERP

“Met de succesvolle ontwikkeling van de OutSystems applicatie door myBrand hebben onze uitvoerders meer tijd gekregen voor hun kerntaak: het goed leiden van een bouwproject. Daar zijn ze voor opgeleid en daar krijgen ze energie van.”

Peter Verboort | Manager ERP-transformatie

myBrand is net als Fair Trade Original overtuigd van de meerwaarde van een duurzame relatie. In de praktijk blijkt dit uit alle facetten van de dienstverlening.

Bert Jongsma | Algemeen Directeur

Kawasaki SAP ERP

Kawasaki Power controlled with SAP Support of myBrand.

Frans Overwater | Corporate Finance

Boskalis SAP ERP

Boskalis creëert met partner myBrand nieuwe horizons. Ik voel me door myBrand ontzorgd!

Emiel Bogaarts | IT Service Manager ERP Services

CCV SAP ERP

“myBrand inspireert en kijkt vooruit. Ze hebben oog voor de toekomst.”

Jelle Jousma | Manager Application Services

CCV SAP ERP

“Het zijn stuk voor stuk goede consultants. Ze zijn bekwaam en bereid om een stap extra te zetten.”

Jelle Jousma | Manager Application Services

Compass Group SAP ERP

“Als wij op vrijdagmiddag met een groot probleem komen te zitten – wat slechts incidenteel voorkomt – wordt er direct hulp geboden waardoor het zaterdagmiddag is opgelost, laat je zien dat je een partner bent die verantwoordelijkheid neemt.”

Tim Hagenbeek | Manager Strategic Development & IT

Visser Assen SAP ERP

“Het is fijn dat myBrand een SAP-expert is, maar ook buiten de SAP-grenzen kijkt voor de best passende oplossing.”

Siebrand van Breden | Directeur