Go cloud or go home!

In relatie tot mijn eerdere blog met een algemene recap van SAP TechEd, wil ik in deze blog dieper ingaan op het onderbrengen van een SAP landschap in de public cloud en meer specifiek; in Microsoft Azure. Op TechEd regende het al mededelingen over de samenwerking tussen SAP en Microsoft Azure die zich steeds verder uitbreidt. Ook het laatste nieuws dat SAP al zijn eigen mission critical systemen onderbrengt bij Azure (zie hier) maakt één ding heel duidelijk: het sterke partnership tussen SAP en Microsoft is alleen nog meer verder groeiende.

Maar wat betekent dat voor u als klant? Wat biedt dit voor mogelijkheden voor uw SAP landschap? Hieronder gaan we verder in op de voordelen van SAP on Azure en de reis daar naartoe. Enjoy the journey!

Schaalbaarheid en flexibiliteit
Als eerste natuurlijk hét grote pluspunt van de public cloud: de schaalbaarheid en flexibiliteit van de infrastructuur is ongekend. Er kan flexibel op- en afgeschaald worden met de capaciteit en nieuwe sandbox omgevingen worden in minuten gedeployed. Dit verkort de time to market van nieuwe solutions en stelt u als klant in staat om de doorlooptijd van projecten aanzienlijk te verkorten. Uiteraard zijn High Availability en Disaster Recovery setups ook mogelijk in Azure en is rolling maintenance (het patchen van servers zonder downtime) eenvoudig te realiseren.

Stabiliteit en performance
Azure is door SAP volledig gecertificeerd op elk denkbaar vlak; van SAP NetWeaver tot SAP S/4HANA, Linux tot Windows, SAP HANA tot SQL Server. Hiermee bent u als klant verzekerd van kwaliteit die voldoet aan de strenge eisen van SAP én aan support van beide partijen op uw solution.

Specifiek voor SAP HANA biedt Microsoft Azure ongekende prestaties en de grootste schaalbaarheid voor HANA workloads van álle hyperscale cloud providers (20 TB voor OLTP en 60 TB voor OLAP). Tot maar liefst 4TB kan Azure uw workload volledig virtueel ondersteunen en voor alles boven de 4TB wordt gebruik gemaakt van dedicated bare metal servers bij Microsoft die volledig geïntegreerd zijn met uw virtueel Azure landschap. Uiteraard allemaal volledig SAP gecertificeerd!

Kostenbesparing: size & snooze uw landschap

Kostenbesparing is bij de public cloud allang niet meer argument nummer 1 maar absoluut relevant. Vaak wordt er gedacht dat alleen met de as-is migratie naar de public cloud grote kostenvoordelen behaald kunnen worden. Wat ons betreft is dit een misvatting. Het 1-op-1 migreren van uw landschap naar de public cloud is slechts de eerste stap in de reis en kan zeker een kostenvoordeel opleveren maar het échte kostenvoordeel komt vanuit de flexibiliteit van de public cloud. Door uw landschap ten eerste goed te sizen (het bepalen van de juiste omvang van de VM door de meetbare performance resultaten) wordt een significant kostenvoordeel behaald. Ten tweede kan met snoozen (het uitzetten van bepaalde servers) grote kostenvoordelen behaald worden; u betaalt immers per minuut. Zo kunt u uw development- en testomgevingen ’s nachts en in het weekend automatisch uitschakelen waardoor u geen kosten doorbetaalt en de omgeving ’s morgens vroeg weer keurig voor u klaar staat!

Platformvoordelen: AD en HANA Enterprise Cloud
Door uw SAP landschap naar Azure te brengen, geniet u ook van de integratievoordelen die het Azure platform met zich mee brengt. Zo kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van Azure AD integratie door de AAD (Azure Active Directory) Domain services voor de VM’s te gebruiken maar ook de integratie met Fiori en Mendix apps voor SSO, eventueel zelfs met MFA.

Daarnaast heeft SAP bekend gemaakt om ook HANA Enterprise Cloud op Azure aan te bieden. Hiermee wordt het beheer van uw omgeving nóg een stap verder gebracht. Microsoft beheert uw infrastructuur en SAP managet uw HANA omgeving. Hieruit kunnen we slechts één ding concluderen: SAP raakt steeds verder geïntegreerd in het Azure platform.

Conclusie
Het is niet meer de vraag óf u naar de cloud gaat migreren maar wanneer en naar welke cloud provider. Want ook al ging deze blog specifiek over SAP op Microsoft Azure, ook Amazon Web Services en Google Cloud Platform timmeren erg hard aan de weg en zijn al voor verreweg voor de meeste SAP (HANA) oplossingen gecertificeerd en bieden hiermee ook de schaalbaarheid, flexibiliteit en stabiliteit. Azure onderscheidt zich op dit moment door de bare-metal HANA servers (HANA for Large Instances) met een geheugen tot 20TB. De keuze voor een hyperscale cloud provider zal in grote mate afhankelijk zijn van uw cloudbeleid en uw specifieke wensen.