Low-code: hierom is het een strategische keus

Low-code hierom is het een strategische keus

Wordt het gebruik van een low-code platform om apps te bouwen voornamelijk gedreven door flexibiliteit, snelheid en kostenbesparing? Of is zo’n platform misschien wel gebruiksvriendelijk, maar leiden de ontwikkelde apps daardoor ook tot meer fouten, vereisen ze intensiever onderhoud en is het complex om onder architectuur te bouwen? Welk antwoord iemand geeft op die vraag, hangt nogal af van de ervaring met low-code, zo blijkt uit onderzoek van myBrand Conclusion.

Keuze voor low-code is een strategische beslissing

Deze onderzoeksresultaten sluiten aan bij wat wij ervaren in onze gesprekken met klanten. Alle hierboven genoemde kenmerken zijn waar, maar je moet ze wel in de juiste context zien en je moet een low-code platform op de juiste manier inzetten. De keuze low-code is in onze ogen een strategische beslissing die vergaande consequenties heeft. Wil je slechts één maatwerkapp bouwen, programmeer die dan in een high-code ontwikkeltaal. Dat is niet sneller en ook niet flexibeler, maar wel goedkoper dan de licentie-aanschaf van een low-code platform.

Keep the core clean

Maar werk je volgens het Pace Layer Model van Gartner en wil je je core-applicatie schoonhouden en tegelijkertijd bepaalde groepen medewerkers en/of klanten toch maatwerk bieden, dan is een low-code platform iets voor jou. Dat is ook waarom low-code zo goed past bij de werkwijze van myBrand Conclusion. We zijn van huis uit een SAP-dienstverlener en hameren sterk op: keep the core clean. Dat kan ook prima, want zo uniek is een bedrijf op de meeste terreinen niet. Veel bedrijven kopen goederen in en verkopen producten of diensten, echter kunnen ze zich niet onderscheiden met een purchase-to-pay of order-to-cash proces.

Maatwerk als verlengstuk van de core

Bedrijven kunnen zich wel onderscheiden met applicaties die de medewerkertevredenheid of klanttevredenheid verhogen, denk aan een gebruiksvriendelijke app voor medewerkers die geen kantoorfunctie hebben of aan een klantenportaal dat precies die functies biedt die klanten nodig hebben om succesvolzaken met jou te doen. Dit zijn toepassingen die goed ondersteund kunnen worden met een maatwerk app, die fungeert als verlengstuk van het kernsysteem en die exact de functionaliteit biedt die medewerkers of klanten nodig hebben. Zo’n app bouw je makkelijk en snel met OutSystems.

Agile ontwikkelen in samenwerking met de business

Een groot voordeel van low-code is dat het agile samenwerking tussen IT en de business ondersteunt. Wij merken in de praktijk een onderscheid tussen bedrijven die al jarenlang met SAP werken en gewend zijn om in processen te denken, en start- en scale-ups die minder procesgericht zijn en waar Excels een prominente rol spelen in de dagelijkse bedrijfsvoering. Waar we aan de eerste groep organisaties laten zien hoeveel gebruiksvriendelijker maatwerkapplicaties kunnen zijn, moeten we de tweede groep vaak overtuigen van het nut van een ‘keurslijf’, nu eens in de positieve zin van het woord. Hoewel de term ‘keurslijf’ associaties kan oproepen met beperkingen, biedt een keurslijf als kledingstuk ook ondersteuning aan buik, borst en rug, de core van het lichaam. Het zorgt ervoor dat die core stevig en gestroomlijnd is. Dat is ook precies wat core-software moet doen, of je nu kiest voor SAP ERP of dat je met OutSystems zelf een maatwerk kernapplicatie bouwt.

Proceskennis essentieel voor goede apps

Voor het stroomlijnen van bedrijfsprocessen heb je gedegen proceskennis nodig. Dat is in de regel waar SAP-consultants in uitblinken. Wij hebben als OutSystems-tak binnen myBrand Conclusion dan ook veel profijt van hun proceskennis. Het is niet voor niets dat we in de zes jaar dat we nu OutSystems-partner zijn, zijn doorgegroeid naar de eerste zes partners wereldwijd die het predicaat Premier OutSystems Partner heeft gekregen, de hoogste partnerstatus van OutSystems. Want software ontwikkelen begint altijd met het stroomlijnen van het bewuste proces. Pas als dat proces van A tot Z is uitgedacht, kun je het gaan automatiseren. Als je voor dat automatiseren low-code gebruikt, dan boek je tijdwinst. Maar denk je tijdwinst te boeken door het voortraject over te slaan of in te korten, dan kom je van een koude kermis thuis.

Investering hoog of laag?

Tot slot wil ik graag ingaan op de vraag of low-code nu goedkoop of duur is. Het is maar hoe je het bekijkt. Zoals ik eerder schreef: wil je slechts één of twee apps ontwikkelen, dan verdien je de investering in een low-code platform niet terug. Het is een strategische keus om low-code in te zetten. Maak je die keus en neem je in je businesscase mee dat het low-code platform je volledig ontzorgt als het gaat om servers, netwerk, security et cetera, dan is het de investering meer dan waard. Hoewel wij niet beweren dat het goedkoop is, zijn wij van mening dat het de investering waard is.

Twijfel je nog met de vraag of je low-code als strategisch instrument gaat inzetten, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. We gaan graag met je in gesprek over jouw situatie en jouw businesscase.

Sophia van Bladel

Sophia van Bladel
Teamleider en OutSystems consultant bij myBrand Conclusion