Meten is weten: zo breng je je duurzaamheidsprestaties in kaart

Duurzaamheid meten is weten SAP ERP

Meten is weten. En weten is de basis om te verbeteren. Bovendien verlangt de op handen zijnde Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van de EU dat bedrijven hun emissies en prestaties op het gebied van mensenrechten gaan meten. Alle reden dus om je reporting op orde te brengen.

Reportingmogelijkheden in SAP

SAP komt met een keur aan functionaliteiten om volautomatisch je prestaties op duurzaamheidsgebied in kaart te brengen. We behandelen ze in vogelvlucht:

  • Inzicht in de Bill of Materials stelt je in staat om inzicht te krijgen in de materialen die in je producten zijn verwerkt. Dit inzicht is een voorwaarde als je wilt starten met recycling en het sluiten van kringlopen.
  • Met SAP Product Footprint Management krijg je volautomatisch inzicht in de CO2-footprint van je producten door te kijken naar de gebruikte materialen en naar de hoeveelheid gas en energie die nodig is om het eindproduct te maken.
  • SAP Responsible Design & Production stelt je in staat om op detailniveau vast te leggen welke emissies verbonden zijn aan een product, zodat je betere keuzes kunt maken. Deze tool kijkt niet alleen naar CO2-uitstoot, maar ook naar gebruik van plastic, naar productieprocessen die veel water gebruiken en ga zo maar door. Met deze tool kun je ook je productieprocessen monitoren, doordat je precies inzichtelijk hebt hoeveel water, elektriciteit en gas je gebruikt in welke productieprocessen. Je kunt dit zelfs downdrillen tot op het niveau van individuele machines.
  • Met de Ecovadis-API in SAP Ariba kunnen inkopers de Ecovadis duurzaamheidsratings van leveranciers in hun SAP Ariba SRM-omgeving uploaden. Inmiddels hebben al meer dan 100.000 bedrijven zo’n rating ontvangen. Ecovadis kijkt naar milieu en klimaat, arbeid en mensenrechten, ethiek en duurzame inkoop.
  • SAP biedt diverse oplossingen op het gebied van Warehouse Management, Transport Management en Supply Chain Planning om de gekozen transportmodaliteiten inzichtelijk te maken, inzicht te krijgen in de beladingsgraad van vrachtwagens, en om pickingroutes in je warehouse te optimaliseren. Zo kun je met SAP Transportation Management & Logistics Business Network (LBN) elk transportmiddel voorzien van een Sustainability Factor die bestaat uit de uitstoot van CO2 en de consumptie van benzine;
  • Bedrijven die nadenken over ‘as a service’-dienstverlening vinden in SAP S/4HANA alle functionaliteit die ze nodig hebben om zo’n businessmodel in te richten, denk aan functionaliteit op het gebied van asset management, onderhoud en beheer. Het resultaat van effectiever onderhoud is dat producten een veel langere levensduur krijgen;
  • De SAP Sustainabilty Control Tower brengt alle hierboven genoemde meetmethoden samen en stelt je in staat om je ‘green line’ te monitoren, op dezelfde manier als waarop je gewend was om te sturen op de bottom line. Je kunt de Sustainability Control Tower gebruiken als plug-in op je bestaande SAP-systemen. De tool haalt alle data die iets zegt over de impact van je producten uit de verschillende onderliggende applicaties en brengt die centraal in kaart, waarover je verslag kan leggen met standaardrapportages.
  • Bedrijven in de retail en fashion kunnen met SAP Intelligent Returns Management hun retourstromen goed managen en het makkelijker maken om onbeschadigde producten terug te nemen in de voorraad;
  • Met het initiatief Feather by SAP speelt de softwareleverancier in op alle behoeften van tweedehands (web)shops en verlaagt hiermee de drempel om zo’n winkel te beginnnen;
  • De HR-software SAP SuccessFactors biedt tot slot alle functionaliteit die je nodig hebt om ervoor te zorgen dat je zelf een goede werkgever bent. Daaronder verstaan we een bedrijf dat de gezondheid van medewerkers serieus neemt, dat het de kans biedt zich gedurende hun hele loopbaan te blijven ontwikkelen, en dat serieus omgaat met thema’s als diversiteit en ongelijkheden zoals bijvoorbeeld verloning binnen dezelfde functies. Zo kun je bijvoorbeeld met SuccessFactors Learning Management op maat gemaakte trainingen in de vorm van e-learnings ontwikkelen voor je medewerkers. En met de module Performance & Goals stel je medewerkers in staat om zelf te monitoren hoe ver ze zijn met de doelen die ze voor zichzelf hebben gesteld.
Whitepaper Sustainability SAP ERP
Whitepaper

Intelligente én sustainable enterprise met SAP

Er zijn redenen te over om nu haast te maken met je duurzaamheidsstrategie. Uiteraard de steeds verder opwarmende aarde. Maar ook omdat er vanuit Europa strenge wet- en regelgeving op ons afkomt. SAP realiseert zich dat hun software een belangrijke rol kan spelen in jouw organisatie. Lees in het whitepaper de mogelijkheden die SAP biedt.

Monitor je duurzaamheidsambities

Wil je meer weten over deze functionaliteiten, lees dan de whitepaper ‘Je duurzaambheidsambities monitoren? Zo doe je dat’ of neem contact met ons op.

Glenn olde Scholtenhuis sap erp

Glenn olde Scholtenhuis
SAP Sustainability Expert bij myBrand Conclusion