SAP TechEd in de cloud

SAP TechEd in de cloud3

Ieder jaar vindt de SAP TechEd plaats. Een drie daags evenement waarin allerhande nieuwe technische ontwikkelingen van diverse SAP producten gepresenteerd worden. Naast deze presentaties vinden er ook diverse workshops plaats zodat je een beeld krijgt van de mogelijkheden van de nieuwe SAP technologieën. Van 14 t/m 16 november werd de TechEd gehouden in Barcelona en ik mocht hier namens myBrand naar toe.

Mijn focus voor deze TechEd was volledig cloud georiënteerd: het verkrijgen van hands-on ervaring met Cloud Workflow, API Management en Hybride Integratie. En bepalen welke nieuwe ontwikkelingen op dit gebied van belang zijn voor onze klanten. Op dinsdag 14 november werden we om 09:00 verwacht in de grote Fira hal in Barcelona voor de keynote. Deze werd geheel in Star Trek stijl gepresenteerd door SAP CTO Björn Goerke: “to boldly go beyond where no enterprise has gone before to master the challenges of digital transformation”. Data Hub, Vora, HANA, Leonardo en Cloud: het kwam hier allemaal kort aan bod middels diverse demo’s.

SAP_TechEd_in_de_cloud.jpg SAP_TechEd_in_de_cloud2.jpg

Dag 1: API Management en Cloud Workflow

De eerste dag TechEd stond voor mij in het teken van API Management en Cloud Workflow. Met name API Management wordt door SAP gepositioneerd als de nieuwe B2B standaard. De visie van SAP is dat steeds meer bedrijven digitaal gaan communiceren via API’s. Dat vraagt natuurlijk om een robuust en vooral veilig platform voor data uitwisseling. SAP API Management staat dan ook bol van de security opties: SAML, OAuth, X509, Spike Arrest, Schema Validation, Access Control, noem maar op.

Als je weet dat SAP Leonardo ook zwaar op het gebruik van API’s leunt, is het voor mij duidelijk dat SAP groot inzet op dit platform en hier een grote toekomst in ziet. Leonardo was vooral sterk aanwezig op de showfloor met verschillende demonstraties van mogelijke toepassingen, zoals real time beeldherkenning, een vliegveld simulatie en een virtuele Leonardo presentatie.

Cloud Workflow was het einde van dag 1 voor mij. Ik stond versteld van de mogelijkheden die deze recente aanwinst van de SAP Cloud (sinds mei 2017) al biedt. Bijna de volledige set aan mogelijkheden van on premise BPM zijn hier in voorzien. De integratie met Cloud Integration verloopt, hoe kan het ook anders, via restful API’s. Cloud Workflow stelt je — meer nog dan on premise BPM — in staat om echt process driven applications te bouwen. Ook de integratie met het bouwen van UI5 schermen is sterk verbeterd ten opzichte van on premise BPM. Hiervoor kan ik Accelerated BPM aanbevelen als je veel gebruik maakt van UI schermen.

SAP_TechEd_in_de_cloud3.jpg

Dag 2: Hybride integratie, Cloud Platform Integration en een verdieping in Cloud Workflow

Dag twee dan maar. Hybride integratie, een verdieping in Cloud Workflow en Cloud Platform Integration en enkele losse, niet integratie gerelateerde sessies. Hybride integratie doet wat het belooft. In de cloud bouw je je integratie scenario — al dan niet gebruik makend van de standaard integratie content welke SAP aanbiedt — en vervolgens kan je kiezen of je je scenario in de cloud of on premise wilt draaien. Een voorwaarde is wel dat je on premise PO systeem minimaal NetWeaver 7.5 is.

Hierin herken je wat veel iPaaS aanbieders al langer doen: namelijk het aanbieden van één development platform voor zowel on premise als cloud integratie scenario’s. Dit hebben ze goed afgekeken van de concurrentie. SAP is nog niet zo ver dat ze dit als één geïntegreerde oplossing aan kunnen bieden. Het zijn (nu nog) gescheiden systemen welke nauw met elkaar samen kunnen werken. Voor beide systemen moet wel apart betaald worden.

De belangrijkste te verwachten Cloud Integration onderdelen zijn naar mijn mening support voor JDBC, AS4, XSD, XSLT 3.0 en XI proxies. In lijn met de concurrentie valt een verdere samensmelting tussen Cloud Integration, Cloud Workflow en API Management te verwachten. Ook de Integration Content Advisor is in lijn met wat de iPaaS concurrentie aanbiedt.

SAP_TechEd_in_de_cloud4.jpg

Dag 3: Security rondom API Management

Dag drie ging over de security rondom API Management. Het was een goede sessie met duidelijke demonstraties van de verschillende security threats en de oplossingen welke API Management hiervoor biedt. ’s Middags stond een lange usability sessie op het programma. Een uitgelezen kans om eens met de Integration Content Advisor aan de slag te gaan — deze wordt niet voor februari 2018 verwacht. Ook deze Content Advisor is een oplossing die is afgekeken van andere iPaaS aanbieders, hoewel SAP zijn eerste schreden op dit gebied al rond 2007/2008 heeft gezet. SAP biedt hier echter wel wat waarde meer dan de concurrentie. Omdat ik een geheimhoudingsverklaring heb moeten ondertekenen voor de usability sessie kan ik niet verder over dit onderwerp uitweiden. Met een weinig spectaculaire roadmap voor SAP PO sloot ik deze TechEd 2017 af.

Het mag duidelijk zijn waar volgens SAP de toekomst ligt: de cloud. De komende jaren zullen uitwijzen of SAP hier gelijk in heeft. Maar aangezien alle nieuwe ontwikkelingen alleen nog maar in de cloud plaatsvinden is dat eigenlijk een no-brainer.