Vormgeven aan duurzaamheid? SAP BTP zorgt voor versnelling

SAP BTP Duurzaamheid SAP myBrand Conclusion

Steeds meer organisaties beseffen dat als ze hun ERP-systeem up-to-date willen houden en wellicht zelfs uit de cloud willen afnemen, ze maatwerk zo veel mogelijk moeten vermijden. Tegelijkertijd zorgt juist het maatwerk er vaak voor dat je onderscheidend kunt zijn en kunt innoveren, bijvoorbeeld om vorm te geven aan je duurzaamheidsambities. SAP biedt met Business Technology Platform (BTP) uitkomst.

Met low-code maatwerk ontwikkelen buiten je core

Met SAP BTP bouw je maatwerk buiten de SAP Core, dat echter wel optimaal integreert met de SAP-applicaties in je landschap. En dan niet, zoals je gewend was, door het schrijven van code. Maar door gebruik te maken van een veelheid aan kant-en-klare templates waarmee je procesflows kunt bouwen, formulieren kunt ontwerpen, AI-modellen kunt ontwikkelen en ga zo maar door. Bovendien kun je gebruikmaken van duizenden kant-en-klare tools die door SAP of door derde partijen zijn ontwikkeld.

Duurzaamheidsambities monitoren

We willen hier één van die tools belichten: de Sustainability Control Tower. Deze stelt je in staat om je ‘green line’ te monitoren, op dezelfde manier als waarop je gewend was om te sturen op de bottom line. Je kunt de tool gebruiken als plug-in op je bestaande SAP-systemen. De Sustainability Control Tower haalt alle data die iets zegt over de impact van je producten uit de verschillende onderliggende applicaties, zoals SAP ECC, en brengt die centraal in kaart. Zo kun je op hoofdniveau je ambities en prestaties op het gebied van onder meer CO2-uitstoot en waterverbruik monitoren. Ook kun je locaties of business units vergelijken om te zien hoe de resultaten tot stand komen.

Whitepaper

Intelligent en sustainable enterprise met SAP

Er zijn redenen te over om nu haast te maken met je duurzaamheidsstrategie. Uiteraard de steeds verder...

Monitor je duurzaamheidsambities

Voldoe nu al aan de CSRD-eisen

Daarmee voldoe je aan de eisen die de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) stelt. Deze Europese wet gaat vanaf volgend jaar al voor grote bedrijven van kracht, voor het MKB vanaf 2026. De CSRD stelt dat bedrijven de feitelijke of potentiële negatieve gevolgen voor de mensenrechten en het milieu in kaart moeten brengen, zodat ze maatregelen kunnen nemen om die effecten te voorkomen of reduceren. Ook worden ze verplicht om de effectiviteit van hun beleid te monitoren. Dat kan met de Sustainability Control Tower, want daarin zitten standaard frameworks om te voldoen aan rapportagestandaarden van onder andere het World Economic Forum en het Global Reporting Initiative.

Hoe werkt het?

De Sustainabilty Control Tower werkt als volgt: de software haalt via de meegeleverde integraties, die immers ook deeluitmaken van SAP BTP, automatisch alle data op uit de onderliggende SAP-systemen die iets zeggen over de impact van je producten. Denk bijvoorbeeld aan de CO2-footprint van ingekochte materialen op basis van gemiddelden (zoals de footprint van glas of staal); de hoeveelheid gas, elektriciteit en water die je gebruikt in je productieprocessen; de uitstoot die je realiseert tijdens het transport (op basis van gemiddelden voor de gekozen transportmodaliteiten).

Meer lezen?

We kunnen ons voorstellen dat je nog veel vragen hebt. In de whitepaper ‘SAP Business Technology Platform brengt The Intelligent Enterprise forse stap dichterbij’ lees je meer over wat SAP BTP precies is. En de whitepaper ‘Je duurzaamheidsambities monitoren? Zo doe je dat’ gaat dieper in op de Sustainability Control Tower en andere handige tools die SAP biedt op het gebied van duurzaamheid.

Whitepaper

De weg naar een Intelligent Enterprise met SAP Business Technology Platform

Enkele jaren geleden introduceerde SAP de term Intelligent Enterprise. Destijds was het een prachtige stip op...

Ontdek de mogelijkheden van SAP BTP
Peter Teussink

Peter Teussink
Senior SAP Business analytics consultant bij myBrand Conclusion