De techniek achter een cloudvraagstuk: ben jij in control?

SAP Cloud Public

Dat er op dit moment een enorme verandering plaatsvindt op het gebied van SAP is merkbaar. Met de introductie van S/4HANA zijn SAP-organisaties gedwongen om eens kritisch te kijken naar de toekomstplannen en welke stappen er gezet moeten worden om de digitale transformatie bij te benen. Niet alleen de IT-afdeling is hier druk mee, ook de rol van de business is belangrijker dan ooit; zij zijn nauw betrokken bij de markt en kennen de klantbehoeften als geen ander. Op dit moment is de vraag naar cloud een van de populairste behoeften. En dit ondanks dat de techniek erachter niet belangrijk wordt gevonden door de meeste organisaties – en dat is naar mijn mening onterecht. Er is een combinatie nodig van kennis van de organisatie zelf, de branche en de systemen om waarde te halen uit technologieën die er op dit moment beschikbaar zijn. In deze blog vertel ik waarom juist het techniekaspect niet mag ontbreken in je transitie naar de cloud.

Van private cloud naar public cloud

Sommige organisaties hebben een bewust beleid om alleen bepaalde soft- of hardware te gebruiken. Toch streven de meeste organisaties ernaar om voorop te lopen – en terecht. Nieuwe IT-oplossingen zorgen voor enorme verbeteringen, niet alleen in bedrijfsprocessen maar ook op het gebied van duurzaamheid en kostenefficiëntie. De implementatie van nieuwe oplossingen en de inzet van andere vormen van technologie brengen veel teweeg binnen organisaties. Een opvallend fenomeen waaraan dit te merken is, is de verschuiving in vraag als het over de cloud gaat. In de private cloud van myBrand hosten wij momenteel voor meer dan vijftig organisaties de SAP-omgevingen en wordt er een platform aangeboden dat specifiek toegespitst is op SAP. Door de uniforme inrichting van deze private cloud zijn alle consultants bij myBrand in staat te helpen mocht er iets misgaan, waar en wanneer dan ook. Toch brandt bij veel klanten de vraag of het geen tijd is om de overstap te maken van deze private cloud naar een public cloud. Deze omslag is te verklaren door de hype die er vandaag de dag hangt rondom public cloud. En terecht, want de public cloud biedt veel voordelen. Maar waar de voordelen van deze clouds al zeer bekend zijn, is de kennis over de techniek erachter nog iets wat achterblijft.

Er is een optimale oplossing voor iedereen

Omdat de kennis over de verschillende cloudoplossingen lang niet altijd aanwezig is binnen organisaties, sta ik altijd eerst stil bij de vraag: waarom wil je als organisatie naar de public cloud? Want ondanks dat er voordelen zijn, zoals flexibiliteit en schaalbaarheid, zit er ook een stuk complexiteit in techniek en organisatie aan verbonden waar de meeste bedrijven geen weet van hebben. Zijn er gegronde redenen om naar de public cloud over te stappen en is een organisatie bereid om de (indien aanwezige) nadelen te accepteren, dan kan een klant de volledige ondersteuning van myBrand verwachten. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de ontwikkeling van een platform waarin myBrand SAP laat draaien in een public cloud, zoals in Azure. Door dit de doen, waarborgen we de uniformiteit en robuustheid van onze private cloud, maar wordt de klant voorzien in haar behoefte om gebruik te maken van een public cloud. Ook is het dan mogelijk om organisaties te blijven ondersteunen met back-ups en databeveiliging. De overstap naar een public cloud is er niet zomaar één is, zeker niet als het om de techniek aankomt. Dat moeten organisaties zich beseffen. En daarom is het belangrijk om met een partner te kijken welke oplossing bij jouw unieke verhaal past.

1+1=3

Is het voor organisaties überhaupt nog mogelijk om de techniek – van bijvoorbeeld SAP en public cloud – bij te benen? Een hersenkraker waar geen eenduidig antwoord op gegeven kan worden. Maar één ding is zeker: het wordt steeds lastiger. De data die organisaties in SAP opslaan bestaat grotendeels uit bedrijfskritische data. Denk bijvoorbeeld aan de financiële gegevens, hier wil je geen enkel risico mee nemen. Bij myBrand snappen we dit en kijken we daarom kritisch naar de overstap van SAP on premise of private cloud naar een public cloud. Wat kan het een organisatie brengen en met welke uitdagingen krijgt de organisatie te maken? Hierin staat partnerschap hoog in het vaandel en zullen we altijd meedenken over de beste situatie. Ook als het neerkomt op een (combinatie met een) andere dienstverlener of een nee-verkoop. Alleen door samen te werken met andere partijen, nieuwsgierig te blijven naar de nieuwste technologieën (ook buiten SAP!) en denken in het belang van de klant, realiseer je de beste resultaten.

Kortom, ben bewust van de techniek die een overstap naar de public cloud met zich meebrengt. Ben je in staat om nog grip de houden op je data in SAP wanneer je de verschuiving maakt? Bij myBrand denken we graag mee over wat jouw organisatie de meeste waarde levert.

Pascal Ottens Pascal Ottens | Solution & Innovation Architect | LinkedIn profiel