Meerderheid organisaties ziet overstap naar nieuw ERP-systeem als uitdaging

SAP S/4HANA ERP-systeem

Twee op de vijf organisaties wil nieuw ERP-systeem

Twee derde (65%) van de IT-beslissers en -beïnvloeders ziet de overstap naar een nieuw ERP-systeem als een uitdaging. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 500 IT-beslissers en -beïnvloeders over het gebruik van ERP-systemen, uitgevoerd in opdracht van SAP- en OutSystems-dienstverlener en -kennispartner myBrand Conclusion. Ondanks dat overstappen een flinke stap kan zijn, geeft zestig procent van de organisaties aan voldoende kennis in huis te hebben voor de implementatie van een nieuw ERP-systeem. De uitdaging zit met name in de complexiteit. Zo geeft 45 procent aan dat de implementatie van een nieuwe ERP-oplossing te veel druk zou leggen op het huidige personeel.

Geen behoefte aan overstap

Nog geen twee op de vijf (38%) organisaties heeft behoefte aan een nieuw ERP-systeem. Volgens IT-beslissers en -beïnvloeders zijn er genoeg redenen om niet over te stappen. Dat zijn vooral zaken als een te grote financiële investering (40%), tevredenheid met het huidige systeem (34%), te weinig capaciteit (24%) of te weinig meerwaarde voor de business op korte termijn (24%). Een reden om wel over te stappen is dat de huidige softwareoplossing niet voldoende functionaliteit biedt. Dit geldt voor een op de drie (34%) organisaties.

Marcel Antons, directeur strategie en innovatie bij myBrand Conclusion: “Dat organisaties opzien tegen de overstap naar een nieuw ERP-systeem is logisch, want iedere software-implementatie kost tijd, brengt risico’s met zich mee en heeft veel impact op de medewerkers die met de nieuwe software moeten gaan werken. Vooral het tijdsbeslag op medewerkers is iets dat organisaties aan het aarzelen brengt, zo blijkt uit ons onderzoek. Uiteraard zul je altijd interne capaciteit moeten vrijmaken voor een ERP-implementatie. Iedere ERP-vervanging is niet enkel een IT-project, maar een breed veranderprogramma. Dit moet stap voor stap worden aangepakt. Met een goede, gefaseerde aanpak minimaliseer je de risico’s die horen bij een ERP-implementatie. Bovendien maakt het dat medewerkers het verandertempo van de organisatie kunnen bijbenen. Met als resultaat grotere adoptie en hogere medewerkerstevredenheid.”

Whitepaper

Een modern geïntegreerd ERP-systeem als jouw kompas in toekomstbestendige bedrijfsbeslissingen

Ontdek SAP S/4HANA met het whitepaper van myBrand Conclusion. Bepaal op welke manier jouw organisatie...

Lees het volledige whitepaper