Roadmap: in drie stappen klaar voor de S/4HANA migratie

in drie stappen klaar voor de SAP ERP S4HANA migratie

In 2027 is het zover: dan neemt S/4HANA écht het stokje over van SAP ECC. Dit heeft nogal wat voeten in de aarde. En hoewel 2027 nog als een ver-van-mijn-bed-show klinkt, is het verstandig om nu vast de eerste stappen te zetten. Een goed begin is het halve werk, toch? Met een heldere oriëntatie maak je weloverwogen keuzes in aanloop naar de overstap. Nieuwsgierig? In deze blog neem ik je mee in de drie stappen die je kunt zetten, voordat je daadwerkelijk migreert naar S/4HANA. Zo heb je zelf de regie in handen en maak je de overstap op eigen tempo.

Stap 1: Ontdek welke elementen van waarde zijn

Een heldere oriëntatie start met het in beeld brengen van de elementen binnen SAP ECC die voor jou van waarde zijn. Met speciale tools kan je het gedrag van gebruikers monitoren. Zo ontdek je welke functionaliteiten het meeste worden ingezet en door wie. Hiermee voorkom je dat je energie of onnodige kosten steekt in functionaliteiten die je eigenlijk helemaal niet inzet.

Daarnaast is het in de oriëntatiefase van belang om zicht te krijgen op welke activiteiten nog onder maatwerk vallen en welke standaard in het nieuwe S/4HANA aanwezig zijn. Vaak zal in S/4HANA minder maatwerk nodig zijn omdat deze oplossing standaard al over veel meer functionaliteit beschikt. Wist je bovendien dat onderzoek aantoont dat maar liefst 40 tot 60 procent van het ooit ontwikkelde maatwerk vandaag de dag niet meer ingezet wordt? Door in beeld te brengen welk maatwerk nog nodig is, ontwikkel en onderhoud je alleen maatwerk voor écht unieke bedrijfsprocessen.

Stap 2: Heb aandacht voor de kwaliteit van data

Na deze oriëntatie is het van belang om aandacht te schenken aan de kwaliteit van je data. Veel organisaties hebben zuivere data hoog in het vaandel staan. Toch komt er in de praktijk naar voren dat het moeilijk kan zijn om de kwaliteit te waarborgen. Hoe mooi is het om de migratie naar S/4HANA in te zetten als hét moment om de data te zuiveren? Zo hoef je enkel de nodige data om te zetten en maak je een frisse start in een nieuw ERP-pakket. Dat motiveert om de datakwaliteit ook in het nieuwe systeem hoog te houden.

Stap 3: Verwerf inzicht in eigen prestaties en processen

SAP heeft tooling in huis om eigen prestaties met prestaties van andere organisaties uit de markt te vergelijken. Waar scoor je als organisatie hoog op en op welke vlakken liggen er kansen voor verbetering? Een analyse geeft inzicht in verbeterpunten die je nog voor de migratie kan doorvoeren. Het is hierbij belangrijk om deze op functioneel en technisch vlak vast in te richten in de stijl van de nieuwe ERP-software. Ook voor huidige processen is dit van belang. Dit kan middels een readiness check. Een readiness check laat zien tegen welke functionele en technische aspecten je aanloopt bij de overstap naar S/4HANA. Door deze aspecten nog voor de migratie goed tegen het licht te houden, zorg je voor een soepele overgang naar het nieuwe ERP-systeem.

SAP S4HANA conversie whitepaper
Whitepaper

SAP S/4HANA conversie

In 2027 is het zover. Dan wordt SAP ECC niet langer ondersteund. Conversie lijkt een tijdrovend traject. Maar… er liggen mooie kansen in het verschiet.

Downloaden

Een succesvolle overgang start met een roadmap

Mijn boodschap? Zak niet onderuit, maar start vroeg met oriënteren. Aan de hand van een heldere en concrete roadmap breng je de situatie van nu in kaart en heb je tools in handen om een optimaal overgangsscenario te ontwerpen. Ontdek welke elementen van waarde zijn, schenk aandacht aan de kwaliteit van data en verwerf inzicht in eigen prestaties en processen. Met deze drie stappen maak je een succesvolle en soepele overstap én pluk je de vruchten van de nieuwe ERP-software. Voorkom druk op de ketel en start liever vandaag dan morgen. Zo houd je te allen tijde de regie in handen en maak je de overstap op eigen tempo. Nieuwsgierig naar meer? Duik de diepte in met onze whitepaper: SAP S/4HANA conversie.

SAP Business architect Johan Looijmans

Johan Looijmans
Business Architect bij myBrand Conclusion