SAP HCM en de verdere Digitale Transformatie

SAP HCM Digitale Transformatie myBrand Conclusion

Met GROW with SAP en RISE with SAP heeft SAP de digitale transformatiereis voor intelligente ondernemingen verder ingezet. SAP S/4HANA-oplossingen ondersteunen hierbij. Voor GROW gaat dit met name om de S/4 Cloud, Public Edition. Voor RISE zijn er diverse vormen van cloud én on-premise-oplossingen mogelijk. In deze digitale transformatiestrategie is dat ook de HCM functionaliteit met SuccessFactors naar de cloud is gebracht en de payroll functionaliteit naar de S/4 Cloud, Private Edition om precies te zijn. Tot zover waarschijnlijk bekende informatie. Wat echter nieuw is in SAP’s digitale transformatiestrategie, is dat ook HCM-functionaliteit nu in S/4HANA ondersteund gaat worden. Wat dit betekent voor jouw organisatie en wat de mogelijkheden zijn van deze digitale transitie van SAP HCM, vertel ik je in deze blog.

Beperkt houdbaar

Voor SAP is de implementatie van de SuccessFactors Suite dé weg vooruit naar een HCM-oplossing in de cloud met payrollfunctionaliteit. Het grote voordeel hiervan is dat je een een-op-een (technische) migratie uit kunt voeren. Ook kun je partner add-ons blijven gebruiken.

Toch heeft SAP’s strategie om HCM-functionaliteit naar de cloud te brengen een belangrijke implicatie. Hiermee stopt namelijk het onderhoud van SAP ERP HCM (EHP 6, 7 en 8) on premise vanaf 2027. Wel kun je tegen meerkosten nog een langere maintenance afnemen, in ieder geval tot 2030. Maar deze beperkte houdbaarheid betekent dat als je gebruikmaakt van HCM-functionaliteit, je moet gaan nadenken over welke weg je gaat inslaan.

SAP S/4HANA HCM ERP

Overbruggen

Ondanks deze harde stop in 2027, ziet SAP in dat het voor de meeste organisaties en de investeringen die ze hebben gedaan in hun huidige HCM-functionaliteit, niet evident is om snel naar een cloudoplossing te migreren. Daarom heeft SAP sinds kort een overbruggingsmogelijkheid geïntroduceerd. Oftewel de mogelijkheid om HCM-functionaliteit on premise te blijven gebruiken. Dit houdt in dat je overstapt op de nieuwe HCM-oplossing voor SAP S/4HANA: SAP Human Capital Management voor SAP S/4HANA (H4S4). De H4S4-oplossing heeft een ondersteuningstermijn die loopt tot 2040, zoals te zien in onderstaande roadmap.

SAP HCM On Premise ERP

Als je ervoor kiest om gebruik te maken van de H4S4-oplossing, dan is een mooie bijkomstigheid dat je direct profiteert van de verbeteringen die in de oplossing zijn doorgevoerd. Dit zijn grofweg:

  • Een betere user experience (UX) door verbeterde en nieuwe FIORI-apps;
  • Functionele verbetering in onder andere gegevensbescherming, privacy en wettelijke regelingen;
  • Verbeteringen in performance door gebruik te maken van de HANA-mogelijkheden.

Andere keuzes

Uiteraard is de keuze voor de overbrugging met H4S4 niet de enige mogelijkheid. Er zijn verschillende scenario’s mogelijk om mee te gaan in SAP’s digitale transformatie voor HCM, zoals te zien in onderstaande afbeelding.

SAP HCM SuccessFactors myBrand Conclusion

Kort gezegd komt het neer op vier scenario’s:

  • Scenario 1: een nieuwe SAP HCM-implementatie in de cloud met SAP SuccessFactors.
  • Scenario 2: een volledige transformatie van SAP ERP HCM naar SAP SuccessFactors Employee Central, SAP SuccessFactors Time Tracking en SAP SuccessFactors Employee Central Payroll.
  • Scenario 3: verbeter de gebruikerservaring door eerst SAP SuccessFactors Employee Central te implementeren, terwijl Payroll en Time in SAP ERP blijven. Vervolgens gaat Time naar SAP SuccessFactors Time Tracking en daarna Payroll naar SAP SuccessFactors Employee Central Payroll.
  • Scenario 4: begin met het hybride model, waarbij je SAP SuccessFactors Employee Central implementeert terwijl ERP Payroll en Time worden verplaatst naar HCM Solutions for SAP S/4HANA Cloud, Private Edition. De transformatie wordt vervolgens voltooid door Payroll en Time naar SuccessFactors Employee Central Payroll en SAP SuccessFactors Time Tracking te brengen.

Beste strategie?

Welk scenario je ook kiest, het komt erop neer dat er vanuit SAP twee HCM-oplossingen zijn om de digitale transitie door te voeren. Enerzijds SAP Human Capital Management voor SAP S/4HANA. Dit is een goede optie als je meer tijd nodig hebt om de transformatie naar de cloud te plannen. Anderzijds heb je de HCM-oplossingen voor SAP S/4HANA Cloud, Private Edition. Deze zijn geschikt als je de transformatie geleidelijk wilt aanpakken.

We kunnen je helaas niet met het blote oog vertellen welke van de twee voor jouw organisatie de beste strategie is om HCM-functionaliteit te digitaliseren. Dat hangt af van verschillende factoren.  Wat we je nu wel kunnen meegeven, is dat de eerste stap altijd is om een scan te doen van de huidige gebruikte SAP HCM functionaliteit en de eigen SAP roadmap. Op basis daarvan maak je een gefundeerde keuze voor jouw specifieke situatie. Onze SAP S/4HANA readiness check kan je hierbij helpen. Deze check laat je zien wat de impact voor jou is als je overstapt naar S/4HANA 2022 of hoger.

Whitepaper

Een modern geïntegreerd ERP-systeem als jouw kompas in toekomstbestendige bedrijfsbeslissingen

Ontdek SAP S/4HANA met het whitepaper van myBrand Conclusion. Bepaal op welke manier jouw organisatie...

Lees het volledige whitepaper

Wil je meer weten over SAP’s digitale transformatie voor HCM-functionaliteit? Of met één van onze experts sparren over de keuzes die voor jouw organisatie op dit gebied de beste zijn? Neem dan contact op met myBrand HR solutions. We helpen je graag verder.

Ger Dekker SAP HCM consultant myBrand Conclusion

Ger Dekker
SAP HCM consultant en Teamleider bij myBrand Conclusion