SAP S/4HANA in 2022: dit kun je verwachten

SAP S/4HANA ERP 2022

Als je overstapt naar SAP S/4HANA, kun je regelmatig nieuwe releases verwachten. Hiermee beschik je als organisatie continu over nieuwe functies en innovaties, die vaak nieuwe kansen bieden aan jouw organisatie. In deze blog vertel ik in een notendop de belangrijkste nieuwe functies van de laatste releases én wat je in 2022 verder kunt verwachten.

De nieuwste functionaliteiten voor SAP S/4HANA 2021 on-premise

Heeft jouw organisatie SAP S/4HANA on-premise? Dan kun je één keer per jaar rekenen op een nieuwe release. De meest recente is de SAP S/4HANA 2021 release, uitgekomen in het najaar van 2021. Ik geef je graag een idee wat je van deze release kunt verwachten.

Het hoogtepunt in SAP S/4HANA 2021 on-premise zijn de nieuwe doorontwikkelde applicaties die beschikbaar zijn in vrijwel alle domeinen. Hieronder een aantal voorbeelden:

 • Ordercreatie voor Sales & Marketing
 • In-House Repair voor Service
 • Review Availability Check Results voor Supply Chain
 • Manage Process Order Operations voor Manufacturing
 • Price History for Central Purchase Contracts voor Sourcing & Procurement
 • Maintenance Backlog Overview voor Asset Management
 • Classify Packaged Dangerous Goods voor Research & Development
 • Machine Learning for Intercompany Document Matching voor Finance

Eén ding weet je zeker: met deze nieuwe doorontwikkelde applicaties wordt het werk niet alleen efficiënter, maar ook gebruiksvriendelijker. Alle nieuwe functionaliteiten en innovaties van de 2021 release lees je in deze blog.

SAP stippelt ondertussen alweer de roadmap uit voor de 2022 release. Daarin staan onder andere uitbreiding van machine learning mogelijkheden op de planning en uitbreiding van advanced ATP-functionaliteit. Ook kun je uitbreiding van functionaliteiten op het gebied van product lifecycle management, portfolio en projectmanagement, en project systems verwachten.

SAP S4HANA conversie whitepaper
Whitepaper

SAP S/4HANA conversie

In 2027 is het zover. Dan wordt SAP ECC niet langer ondersteund. Conversie lijkt een tijdrovend traject. Maar… er liggen mooie kansen in het verschiet.
Downloaden

Tussentijds nieuwe functionaliteiten voor SAP S/4HANA on-premise

Naast de nieuwe releases van S/4HANA on-premise, wordt ook tussentijds nieuwe functionaliteit beschikbaar gesteld voor klanten middels het vrijgeven van Feature Pack Stacks (FPS). Dit zijn ‘mini releases’ met zowel technische als functionele verbeteringen. Zo is medio februari 2022 S/4HANA 2021 FPS01 gereleased. Hierin zijn 75 nieuwe innovaties en verbeteringen beschikbaar gesteld. Alles hierover lees je in deze blog.

De nieuwste functionaliteiten voor SAP S/4HANA Cloud 2022

Voor SAP S/4HANA cloud wordt twee keer per jaar een nieuwe release uitgebracht. De meest recente is van begin dit jaar, namelijk de 2202 release. Hieronder een greep uit de nieuwe functionaliteiten in SAP S/4HANA Cloud 2022:

 • Nieuwe planning strategieën voor manufacturing.
 • Advanced valuation processes als verbetering voor het periode einde-proces.
 • De mogelijkheid voor serviceproviders voor het schrijven van uren. Tot op heden was dit alleen mogelijk voor interne medewerkers.
 • De mogelijkheid om gebruikerstoewijzingen te verstrekken op basis van toegangsverzoeken en risicoanalyses omtrent toegang uit te voeren dankzij de integratie van SAP Cloud Identity & Access Management met SAP S/4HANA cloud.

Ook hier geldt dat alle doorontwikkelingen erop gericht zijn de efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid te verhogen. Wil je meer weten? Lees dan deze blog van SAP.

Voor 2022 staat er nog een release op de planning. Daar kun je onder andere dit in verwachten:

 • uitbreiding op extensibility mogelijkheden;
 • vereenvoudiging van “auto-approval” van betaalbatches;
 • Advanced Intercompany Sales;
 • wave management in warehousing;
 • uitbreiding van localisations.
SAP S4HANA ERP-systeem

SAP S/4HANA greenfield versus brownfield

De verschillende releases van SAP S/4HANA zijn ook iets om rekening mee te houden als je de overstap nog moet maken. Een nieuwe implementatie wordt namelijk niet altijd op de allerlaatste release uitgevoerd. Wat ook een rol speelt, is de keuze voor een greenfield of brownfield implementatie. Kun je technisch migreren? Of moet je gewoon opnieuw beginnen? Daarbij speelt ook de keuze voor de cloud of on-premise editie een rol. Zo is de implementatie van SAP S/4HANA cloud altijd greenfield, terwijl je bij de implementatie van SAP S/4HANA on-premise de keuze hebt tussen greenfield of brownfield. Gaat het je al duizelen? Dat is begrijpelijk. Dit is ook geen keuze die over één nacht ijs gaat. Eén ding is zeker: je huidige situatie en je doel brengen je samen tot de juiste keuze.

SAP S/4HANA deployment

Kies je voor de on-premise variant, S/4HANA Cloud Private Edition? Dan is het belangrijk om ook na te denken over de deployment. Als organisatie heb je namelijk verschillende keuzes. Het is belangrijk om na te denken over de verschillende platformen en de bijbehorende dienstverlening, zodat je een passende keuze maakt.

Als je voor de SAP S/4HANA Cloud Public Edition kiest, dan wordt deze standaard als SAAS-oplossing aangeboden.

Overstap naar SAP S/4HANA maken?

Natuurlijk sta je er niet alleen voor. myBrand biedt begeleiding en advies. Wil je weten hoe je zorgt voor een soepele overgang naar SAP S/4HANA? En hoe myBrand jouw organisatie kan helpen? Download het Whitepaper: SAP S/4HANA Conversie – Begin eens met een laagdrempelige inventarisatie

SAP Business architect Johan Looijmans

Johan Looijmans
Business Architect bij myBrand bij myBrand
Let's connect