SAP stopt ondersteuning SEPA-CT- en -DD

SAP SEPA CT en DD CGI XML CT DD

Overstappen naar CGI_XML_CT- en -DD-formaat

Er is een grote kans dat jouw organisatie het SEPA-formaat gebruikt voor de uitgaande betaalbestanden en incassobestanden die je naar de bank stuurt. Betalingen die niet in euro of voor klanten en leveranciers met banken buiten het SEPA-gebied, zullen waarschijnlijk het BTL91-formaat voor de betaalopdrachten gebruiken. Als je op de financiële of bij treasury afdeling werkt, zal dit bekend zijn.

SAP heeft aangegeven dat zij het SEPA-CT- en SEPA-DD-formaat niet meer gaat ondersteunen. In deze blog kom je meer te weten over de nieuwe standaard: CGI_XML_CT en CGI_XML_DD.

CGI en haar oorsprong

Het CGI-formaat (Common Global Implementation) bestaat al lang, is een (geslaagde) poging om de betaalformaten wereldwijd te standaardiseren en is ISO 20022 gecertificeerd. Het doel is standaardisatie, een verbeterde informatie-uitwisseling en het verbeteren van de veiligheid de bestanden en van de inhoud van de bestanden.

De CGI-formaten zijn ontwikkeld door SWIFT, zie ook https://www.swift.com/standards/market-practice/common-global-implementation. Het CGI-formaat voor betaalbestanden van bedrijven naar banken is land en valuta onafhankelijk en wordt wereldwijd gebruikt. Dit in tegenstelling tot de SEPA-formaten.

SAP stopt ondersteuning SEPA-CT en SEPA-DD formaten

Het CGI-formaat is de basis geweest voor de SEPA-CT en SEPA-DD. SAP gaat deze SEPA-formaten echter niet meer ondersteunen c.q. updaten. Uiteindelijk zullen alle Europese SAP-klanten daarom over moeten naar het CGI-formaat (zie ook note 2795667).

Het SEPA-CT-formaat wordt vervangen door het formaat CGI_XML_CT en het SEPA-DD-formaat wordt vervangen door formaat CGI_XML_DD. Ook het BTL91 formaat, voor de non-SEPA betalingen, zal door de CGI-formaat vervangen kunnen worden.

Vanaf ERP 6.0 EHP8 wordt er een melding getoond dat het SEPA-CT- en -DD-formaat niet meer ondersteund zal worden. De financiële afdeling zal deze melding zien en zal bij de IT-afdeling het verzoek doen om de formaten te upgraden.

Collective notes

Om dit te realiseren heeft SAP zogenaamde collective notes uitgebracht (notes 2056456 ECC, 2253571 ECC en 2784858 S/4HANA 1809). Deze notes bevatten de CGI-formaten en leggen uit wat je moet doen om de omzetting te realiseren en welke notes hiervoor ingespeeld moeten worden. Als het SAP-systeem wat achterloopt qua upgrades, is het dringende advies om niet handmatig deze notes inspelen (met handmatige acties en met alle pre-requisite notes), maar om toch die upgrades doen; dit kost uiteindelijk veel minder tijd.

Worden de CGI-formaten ondersteund door de banken?

Ja, uitzonderingen daargelaten, met name kleine banken in het buitenland. Let wel op dat elke bank haar eigen “smaakje” aan het CGI-formaat kan hebben toegevoegd (bijv. een bepaalde constante in veld X). Controleer daarom altijd de eisen per bank; de formaatbeschrijvingen vind je eigenlijk altijd op hun website. Stuur ook altijd een proefbestand per formaat CT en DD in en laat deze door de bank controleren. In productie kun je uiteindelijk nog een finale check doen via de “penny-test”.

Worden de CGI-formaten ondersteund door alle landen?

Ja, normaliter wel. Echter een land kan ook land-specifieke kenmerken vereisen (banken zijn verenigd op landniveau, bijv. https://www.nvb.nl/), maar die zullen er met het testen bij de bank in een betreffend land uit komen.

De laatste versie van de SAP CGI-formaten (zie collective note 2784858 S/4HANA 1809) biedt een oplossing om land specifieke zaken in één CGI-CT- of -DD-formaat onder te brengen (transactie DMEEX).

Speciale CGI-formaten per land worden in de SAP-help opgesomd:

https://help.sap.com/viewer/502a04128de04e58810458e15fd27687/1709%20001/en-US/a2e13b556fbc47c7869a197380d66075.html

Arne Röling SAP Finance

Arne Röling
Senior SAP consultant bij myBrand
LinkedIn