4 redenen om over te stappen op SAP Extended Warehouse Management

SAP EWM HANA

Heb je een magazijn waarbij één artikel op meerdere plaatsen ligt, bijvoorbeeld een hoogbouw- of bulkmagazijn? En draait binnen jouw organisatie SAP als ERP-oplossing, met of zonder Warehouse Management? Lees dan hieronder de vier reden om over te stappen naar de Extended Warehouse Management oplossing van SAP in S/4HANA.

EWM, de Extended Warehouse Management oplossing van SAP, bestaat al vrij lang. Voorheen draaide het altijd op een aparte server en werd er geïnterfaced met het ECC systeem. Er was dus een aparte installatie nodig. Daarbovenop kwam nog dat je een aparte — zeer prijzige — licentie moest aanschaffen. De stap naar EWM werd dan ook het liefst uitgesteld, of zelfs helemaal uit de weg gegaan. Kortom: een mooie oplossing, maar de populariteit liet nog veel te wensen over. Nu myBrand de eerste S/4HANA implementaties in Nederland heeft afgerond, lijkt Extended Warehouse Management toch de potentie waar te gaan maken.

EWM oud nieuws? Dat dacht ik niet. Het is hot; tijd dus om de overstap te wagen.

Reden 1: Automatisch EWM bij overstap op S/4HANA

Wanneer een organisatie besluit te migreren naar een S/4HANA-omgeving, krijgt zij automatisch een basisversie van EWM tot haar beschikking. Hier is geen aparte server voor nodig. De basisversie biedt voldoende mogelijkheden om een gemiddeld magazijn prima in onder te brengen. De nieuwste versie van S/4HANA beschikt over een zeer volledig Fiori dashboard, waarin je het magazijn gemakkelijk kunt managen.

SAP biedt ondersteuning in het overzetten van het oude Warehouse Management Systeem naar het nieuwe EWM. Helaas kan maatwerk niet meegenomen worden; iets wat bijvoorbeeld vaak voor RF-scanners bestaat. Dit moet ofwel opnieuw worden ingericht, ofwel processen kunnen in een van de vele nieuwe functionaliteiten worden overgezet.

Reden 2: Volledige integratie

Op dit moment is het in de meeste gevallen nog zo dat er een leveringsproces wordt aangemaakt in het systeem. Deze wordt gekopieerd naar het EWM. Als er een aanpassing wordt gedaan in het ‘primaire’ leveringsproces, wordt deze niet automatisch doorgevoerd in het EWM. In de meest recente release worden wijzigingen wel automatisch doorgevoerd. In de toekomst verwacht ik dat proceskopieën niet langer bestaan, maar dat de systemen volledig met elkaar geïntegreerd zijn.

Reden 3: Uitbreidingsmogelijkheid van EWM

Het nieuwe systeem biedt eindeloze mogelijkheden op het gebied van Warehouse Management. Bovendien biedt EWM veel meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan pick-runs door je hele magazijn, voice-scanning en het aansturen van robots. Hieronder zie je een compleet overzicht van de extra functionaliteiten van EWM: 

SAP extended warehouse management

Zelfs het aansturen van een automatisch magazijn behoort tot de mogelijkheid. Zo heeft myBrand onlangs voor FrieslandCampina Maasdam ondersteuning gegeven bij de inrichting een volledig geautomatiseerd magazijn.

Reden 4: In 2027 is Warehouse Management verleden tijd

De laatste reden is kort, maar krachtig: de overstap op Extended Warehouse Management is onontkoombaar, want in 2027 stopt Warehouse Management te bestaan.

Indien men de overgang maakt van WM naar EWM, kan men nieuwe (complexere) processen eenvoudig implementeren. De functionaliteit zit al in de core. Alleen moet men dan wel mogelijk de extra licentiekosten gaan betalen.

myBrand  heeft bijvoorbeeld een ERP S/4HANA implementatie gedaan bij EGF, waarbij een groot magazijn gebruik gaat maken van de basisversie van EWM. Voor mij is dit hét bewijs dat processen binnen een eenvoudig magazijn zonder extra licentiekosten geïntegreerd in één systeem kunnen draaien.

Waarom nog wachten? Indien je meer informatie over dit onderwerp wilt, kun je ons bereiken via onderstaand contactformulier.

 

Ronald van Hulzen myBrand SAP Roland Van Hulzen | Senior SAP logistics consultant at myBrand, EWM, LES | LinkedIn profiel