Het kiezen van een SAP-implementatiepartner, het is net als je eerste dansles

Sap-implementatiepartner

Het begin: de eerste kennismaking
Als jonge jongen werd ik door mijn moeder op dansles gepusht. Eigenlijk was het na een voetbaltraining een overval: “We gaan nog even je opgeven voor dansles”. De keuze voor een nieuw ERP-systeem is eigenlijk niet heel veel anders. Vanuit een directie wordt er een richting gekozen, waarbij de rest van het bedrijf moet volgen.

S4 hana dansles

Dan komt dan het moment van de eerste kennismaking. De voorbereidingen zijn getroffen (wat wil je terug zien in het een nieuw systeem?), de vragen zijn opgesteld en dan is het moment daar. Hier wil je jezelf altijd van je beste kant laten zien. Voorbereiding is dan ook noodzakelijk: wat zijn onze huidige processen en (al onze) systemen? En waar zien wij ruimte voor verbetering?

De leveranciers van de longlist komen langs en stellen zich voor. In een korte pitch vertellen zij wie ze zijn en waarom zij de juiste keuze zijn. Je eerste dansles gaat het niet anders. Nadat iedereen zich heeft voorgesteld breekt het moment aan dat de heren een dame mogen vragen voor hun eerste dans. De selectie is gemaakt en de vraag wordt gesteld: wil jij met mij dansen?

Dan is het in beide gevallen tijd voor het aftastmoment, waarbij er gekeken wordt naar de match en het gevoel. Een cruciale stap: bevalt de partij en voel ik mij comfortabel met het gevoel dat de andere partij mij geeft?

Het moment is daar. De eerste dans is afgelopen, nu is het tijd om te kiezen. Bevalt je partner je en ga je door voor de 2de ronde of kies je toch voor een ander en ga je af?

Selectietraject: is dit de ideale partner?
Dit is ook een belangrijk onderdeel van een SAP-selectietraject. Ook hier wordt de beslissing wordt genomen. Hoe bevalt je partner?

Daarna ga je verder in het selectietraject. Je leert meer van je partner en andersom gebeurt hetzelfde. Belangrijk is hierbij dat de verwachtingen goed worden afgestemd, waardoor beide partijen altijd op de hoogte zijn van de vorderingen en de vooruitgang.

Uiteindelijk is de wens dat het gevoel goed is – en daarmee ook vordering van de dans goed en soepel verloopt. Dit vereist uiteraard veel oefening en is een daarmee een goede ervaring van partnership.

Het partnership: samen leren dansen
Na het selectietraject begint de vorming van het partnership. Nieuwe combinaties tussen key users en consultants worden gemaakt en partnerships ontstaan door het hele bedrijf heen. Deze fase wordt vaak onderschat binnen het implementatietraject. Het is van belang dat de key user en consultant leren dansen. Wees daarbij niet bang om te kiezen voor een nieuwe combinatie en/of danspartner. Uiteindelijk leidt dat tot een stabiel partnership, waarbij de voordelen gedurende het gehele vervolgtraject zichtbaar zijn.

Samen ga je het leren en oefenen in, waarbij het doel is dat de eindgebruiker uiteindelijk tevreden is en streeft naar een goed eindresultaat (livegang of afdansen). Er worden al tests gedaan waarbij wordt gekeken naar het eindresultaat en waar nog bijschaving nodig is. Maar uiteindelijk is het doel in zicht: we gaan live!

SAP-implementatiepartner

Benieuwd hoe myBrand omgaat met partnerships en het vinden van een goede match? We vertellen je het graag.