Koninklijke Nederlandse Munt vertrouwt SAP-beheer toe aan myBrand

munt

De Koninklijke Nederlandse Munt, de officiële producent van het Nederlandse muntgeld, heeft het complete beheer van zijn SAP-systeem, functioneel én technisch, bij myBrand neergelegd. Aan deze beslissing is een intensief selectietraject voorafgegaan, dat door myBrand glansrijk werd gewonnen. Daarmee heeft de SAP-specialist een nieuwe koninklijke naam toegevoegd aan zijn toch al koninklijke clientèle.

De Koninklijke Nederlandse Munt, een van de oudste bedrijven van ons land, slaat euromunten in opdracht van de Nederlandse staat. Daarnaast produceert het (circulatie)munten voor centrale banken van andere landen, alsook munten, penningen en muntgerelateerde producten voor (inter)nationale verzamelaars, handelaars en zakelijke klanten. Om de verdere groei van de organisatie mogelijk te maken, liet de Koninklijke Nederlandse Munt in 2010 SAP implementeren. De partij die de implementatie deed, nam ook het beheer op zich. Om het beheer meer te structureren, ging de muntexpert in 2012 op zoek naar een nieuwe beheerpartner. De keuze viel op myBrand. De doorslag gaf een gesprek met de (toenmalige) CFO en ICT-manager van Gazelle, die – tot grote tevredenheid – een vergelijkbaar systeem bij de SAP-dienstverlener in beheer hadden gegeven.

Continuïteit gewaarborgd myBrand verzorgt nu zowel het functionele als het technische beheer van het SAP-systeem van de Koninklijke Nederlandse Munt, gehuisvest in het interne datacenter in Utrecht. Het functionele beheer – het belangrijkste deel van de opdracht – vindt veelal op locatie plaats, in nauwe samenwerking met de SAP-specialist van de muntexpert. Dit houdt in dat myBrand ondersteuning biedt bij het oplossen van incidenten, het doorvoeren van systeemwijzigingen, het beantwoorden van gebruikersvragen en het inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Het technische beheer gebeurt hoofdzakelijk op afstand, vanuit de vestiging van myBrand in Oegstgeest. Daar wordt het systeem gemonitord en worden eventuele storingen verholpen. Door het SAP-beheer bij een professionele partij als myBrand neer te leggen, is de organisatie ontzorgd en de continuïteit van de bedrijfsprocessen gewaarborgd.

Kwaliteit en degelijkheid Jan Bruins, CFO van de Koninklijke Nederlandse Munt, is blij met de keuze voor myBrand. “De communicatie verloopt direct en soepel, mede doordat het functionele beheer zich grotendeels bij ons afspeelt. Ook verder voldoen de professionals van myBrand aan onze verwachtingen. Ze zijn op de hoogte van alle ins en outs van SAP en in staat voorkomende issues vlot en deskundig op te lossen. Bijkomend voordeel is dat de bedrijfsculturen goed op elkaar aansluiten: bij beide organisaties staan kwaliteit en degelijkheid voorop”.

Gert-Leo Bakker, Relatiemanager bij myBrand, is gelukkig met de Koninklijke Nederlandse Munt als klant. “De concurrentie tijdens het selectieproces was buitengewoon sterk en van kwalitatief hoog niveau. Ik ben er dan ook trots op dat wij uiteindelijk als winnaar uit het strijdperk zijn getreden. Bovendien is het een aansprekende naam en opnieuw een koninklijke klant, na BAM, Boskalis (Dockwise), Gazelle en Grolsch. Een klant die prima past binnen onze standaarddienstverlening voor beheer.”

Over Koninklijke Nederlandse Munt 
De Koninklijke Nederlandse Munt is de enige producent van het officiële Nederlandse muntgeld. Dit circulatiegeld wordt sinds 1567 in Utrecht geslagen en vanaf 1911 in het volledig gerenoveerde historische Muntgebouw aan de Leidseweg. De Koninklijke Nederlandse Munt is echter meer dan een gedegen muntproducent met een rijk verleden. De producent is vooral ook een technologische innovator met een enorme kennis op het gebied van muntproductie. Een goed voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen ontwerper Ronald van Tienhoven en Google Earth voor de productie van het ‘Manhattan Vijfje’ in 2009. Bij het vervaardigen van het ‘Max Havelaar Vijfje’ in 2010 zijn bijzondere, innovatieve laser- en 3D-technieken toegepast. In 2011 introduceerde de Koninklijke Nederlandse Munt met het ‘100 jaar Muntgebouw Vijfje’ als eerste munthuis ter wereld een munt met QR-code. Het bedrijf ontving hiervoor de wereldwijd gerenommeerde Coin of the Year Award. Ter gelegenheid van de abdicatie van Koningin Beatrix bracht de Koninklijke Nederlandse Munt een twee-euromunt met een dubbelportret van Koningin Beatrix en Prins Willem-Alexander uit. Verder is de Koninklijke Nederlandse Munt door zijn kennis een veelgevraagd producent van o.a. buitenlandse circulatiemunten en herdenkingsmunten voor (niet-)eurolanden.