Klantverhaal

Mammoet verhuist SAP-omgeving naar myBrand private cloud

“We innoveren op allerlei fronten”

Mammoet logo - SAP ERP

Branche

Transportmiddelen

Use case

Cloudmigratie

Mammoet, ’s werelds marktleider op het gebied van zware en complexe hijs- en transportklussen, is wereldwijd actief en heeft op alle werelddelen kantoren en werven. De kern van de bedrijfsvoering is een goede logistieke planning, zodat het juiste materieel en de juiste mensen op de juiste tijd op de juiste locatie aanwezig zijn. Deze kernactiviteiten worden ondersteund door SAP ERP. Om de continuïteit te verbeteren en beter voorbereid te zijn op een datagedreven toekomst, koos Mammoet ervoor de SAP-omgeving te verhuizen naar de myBrand private cloud.

Zoals zoveel bedrijven, bevindt ook Mammoet zich midden in een digitale transformatie. Vrachtwagenchauffeurs en kraanmachinisten worden ondersteund door apps op een tablet. Door remote monitoring en predictive maintenance wordt het onderhoud steeds beter gepland en valt materieel minder vaak uit. Onlangs is zelfs een hijskraan in de Verenigde Staten vanuit Schiedam bestuurd. “We innoveren op allerlei fronten”, zegt Gerrit Dekker, ICT Directeur van Mammoet.

Betrouwbare back-end

Al deze innovatieve toepassingen aan de voorkant moeten uiteraard worden ondersteund door een betrouwbare back-end. De plannen voor een migratie naar SAP S/4HANA zijn door het coronavirus even in de ijskast gezet, maar dat weerhield Mammoet niet om afscheid te nemen van de bestaande ICT-dienstverlener die SAP hostte. “We maakten ons zorgen over de toekomstige dienstverlening en we kwamen er na een marktuitvraag ook achter dat de prijs vandaag de dag wat lager kan liggen door de voordelen die een private cloud biedt.” Mammoet voerde een marktverkenning uit. myBrand belandde bovenaan de shortlist vanwege de hoge positie in de jaarlijkse Giarte IT Experience Benchmark. Dat Mammoet en myBrand beide tot SHV Holdings behoren, maakt voor Dekker persoonlijk weinig verschil, maar was voor sommige andere stakeholders wel een pré. “Ik ben in mijn rol natuurlijk vooral gebaat bij een betrouwbare dienstverlening”, zegt hij.

Wanneer kies je voor Private of Public?

Een Nederlandse private cloud met korte lijntjes naar de cloudprovider. De public cloud met alle beloften van nog lagere kosten. Of een hybrid cloud, die ‘the best of both worlds’ combineert. Dat hangt maar helemaal af van de situatie. Deze whitepaper beschrijft de visie van myBrand. Meer in dit whitepaper:

  • Wat de beste route is naar de cloud;
  • Private SAP-cloud: waar staan we momenteel?
  • Wat het volwassenheidsniveau van de public cloud is;
  • Of de public cloud de private cloud op termijn helemaal gaat vervangen.
Download Whitepaper

Vlekkeloze migratie

De migratie vond plaats in het weekend van 11 oktober, na een lange periode van voorbereiding. Dekker: “myBrand heeft veel ervaring op dit gebied. Zij hebben ons geholpen bij de risico-inventarisatie, het maken van het migratieplan en het voorbereiden van de omgevingen in de twee myBrand datacenters. We hebben een aantal proefmigraties gedaan, zodat alle betrokkenen het proces goed in de vingers hadden.” De migratie vond plaats in een lang weekend, van vrijdag tot en met zondag. “Dat verliep eigenlijk vrijwel vlekkeloos”, zegt Dekker. “De enige paniek ontstond doordat ondanks de vele communicatie die er is geweest, er elders in de wereld een paar medewerkers waren die niet wisten dat de omgeving even uit de lucht was. Maar dat voorkom je haast niet in een bedrijf met 7000 medewerkers.”

Proceskennis opbouwen

Inmiddels draait de omgeving in de myBrand private cloud. Dit betekent dat myBrand naast het technische ook het functionele beheer doet. Dat laatste vraagt enige ‘inslingertijd’, zoals Dekker het noemt. “Daarbij helpt het niet dat we door corona geen mensen op onze locatie mogen ontvangen. Want als je rondloopt op de werf en ziet wat er komt kijken bij de op- en afbouw van een kraan en het transport van zulk groot materieel, gaat het echt leven.” Daar komt bij dat de processen bij Mammoet een veel unieker karakter hebben dan de processen bij bijvoorbeeld een retailer. “We zitten nu eenmaal in een hele specifieke business, met hele specifieke bedrijfsprocessen die je elders niet vaak tegenkomt. Het is logisch dat het even tijd kost voordat myBrand dat echt in de vingers heeft.”

Partner

Hetty Verbakel en haar team hebben de tijd genomen om user stories te schrijven, een tip van myBrand. “myBrand leverde stramienen aan die we konden gebruiken, waardoor we heel snel van start konden. In de user stories beschrijven we wat het portaal moet doen vanuit de point-of-view van de gebruiker, in ons geval is dat de klant. Daardoor hebben de ontwikkelaars een heel helder beeld van wat het portaal moet doen, hoe de workflows moeten lopen et cetera. Ik vond het een verademing om zo te werken, want het was nu voor iedereen helder waar we het over hadden. Je hebt geen last meer van Babylonische spraakverwarringen tussen IT en de business.”

Interesse of meer informatie over onze oplossingen of diensten? Neem contact met ons op.

Adviesgesprek aanvragen