Match made in heaven: hoe jouw HR-professional de ultieme matchmaker wordt tussen doelstellingen en ambities

HR-professional de ultieme matchmaker

We moeten er rekening mee houden dat de arbeidsmarktkrapte weleens van lange duur kan zijn, voorspellen economen. De moeilijkheid voor organisaties om openstaande vacatures te vullen is dus blijvend. Des te belangrijker om niet meer alleen alle aandacht te richten op het werven van nieuw talent, maar ook een manier te ontwikkelen om huidig talent nu én in de toekomst betrokken te houden bij de organisatie. Strategisch naar binnen kijken dus. Zit iedereen wel op de juiste plek? Komt iedereen tot zijn recht? Talentmanagement, oftewel het vinden van de match tussen organisatiedoelstellingen en de ambities van medewerkers, wordt een steeds prominentere taak binnen het pakket van de HR-professional. Maar hoe vind je deze match? Hoe word je de ultieme matchmaker? Ik vertel het je in deze blog.

Het belang van talentmanagement

Talentmanagement wint aan terrein binnen organisaties. HR-professionals verwachten zelfs dat het over tien jaar de belangrijkste taak wordt voor de HR-afdeling, blijkt uit onderzoek. Medewerkers die op hun plek zitten en vanuit talent hun werk uitvoeren, werken met meer plezier en motivatie en verzuimen daardoor minder. Bijkomstig voordeel? Gemotiveerde medewerkers zijn eerder geneigd zich verder te ontwikkelen, wat bijdraagt aan het behoud van medewerkers. Te weinig uitdaging of gebrek aan ontwikkeling zijn immers belangrijke redenen voor medewerkers om hun heil bij een andere werkgever te zoeken. Door medewerkers te laten werken in een functie waarin ze hun talenten kunnen inzetten en ontwikkelen, dragen ze naar het best van hun kunnen bij aan de organisatiedoelstellingen. Oftewel, ze worden waardedragers voor de organisatie. Het mag duidelijk zijn dat het cruciaal is voor de HR-professional om te achterhalen waar de talenten van medewerkers liggen en op welke manier deze gekneed kunnen worden om te passen bij de organisatiedoelstellingen.

SAP HR trends nu en Straks 2022 onderzoek
Onderzoeksrapport

HR, nu en straks

Ontdek de laatste trends en ontwikkelingen in HR! Dit online onderzoek werd eind 2021 afgenomen onder 512 Nederlandse HR-professionals; evenredig verdeeld over de sectoren en samen representatief voor het HR-werkveld in Nederland. Alle deelnemers zijn tussen de 18 en 67 jaar oud en werken bij organisaties uiteenlopend van minder dan 25 tot meer dan 2.500 medewerkers. 

Downloaden

Digitaal talentmanagement

In het roerige bestaan van de HR-professional is tijd een kostbaar gegeven. En precies dát is juist nodig voor actief talentmanagement. Het draait om continu monitoren van de ontwikkeling en het welzijn van medewerkers in combinatie met organisatiedoelstellingen. De ontwikkeling van medewerkers is immers niet statisch en één meetmoment per jaar is niet afdoende. Het is dan ook niet onlogisch dat één op de vijf HR-professionals voor de komende tien jaar vooral ontwikkelingen verwacht op het gebied van digitalisering van medewerkerscoaching, bijvoorbeeld via een mobiele applicatie. Want digitaal talentmanagement is dé truc voor het behoud van medewerkers en een goede afstemming tussen organisatiedoelstellingen en persoonlijke ambities.

Een continue dialoog

Talentmanagement via een digitale applicatie klinkt misschien kil of onpersoonlijk, maar het biedt juist ruimte voor een voortdurende dialoog tussen medewerkers en HR-professionals. Medewerkers hebben hiermee steeds meer mogelijkheden om hun ambities digitaal vast te leggen, als basis voor continue samenspraak over competenties en prestaties en voor het vragen van feedback van collega’s, leidinggevenden of klanten. En het mes snijdt aan twee kanten. HR-professionals krijgen tegelijkertijd één centrale plek waar de doelstellingen en ontwikkelpunten van medewerkers overzichtelijk staan opgeslagen. Hierdoor is het makkelijker om ambities te koppelen aan trainingen of cursussen. Met andere woorden: iedereen weet waar ze aan toe zijn en is in the loop over doelstellingen of ontwikkelambities.

In een handomdraai naar de ultieme match

Voor de komende jaren gaat het behoud van medewerkers een sleutelrol spelen in het succes van organisaties. Hiervoor is het van belang om het maximale uit zittend talent te halen. Digitalisering biedt op dit vlak veel mogelijkheden. Je kunt op deze manier in een continue dialoog zijn met medewerkers over hun ontwikkeling en talenten en dit overzichtelijk vastleggen. Met dit overzicht treedt jouw HR-professional op als ware matchmaker tussen de ambities van werknemers en ontwikkelmogelijkheden. Zo ontstaat er een routekaart voor talentontwikkeling die aansluit bij de ambities van werknemers én de organisatiestrategie. Een match made in heaven.

Benieuwd naar de vijf trends en ontwikkelingen die HR-professionals in hun vakgebied verwachten? Je leest het hier.