In mijn huidige functie (SAP Licentie manager) spreek ik veel met klanten over het licentiemodel van SAP. Maar wat houdt het licentiemodel nu in? Opmerkelijk is dat er altijd vragen zijn en er veel onwetendheid is over dit onderwerp. Dit kan voor onaangename verrassingen zorgen, maar ook kansen creëren.
Door middel van een blogreeks wil ik jullie attenderen op de mogelijkheden, kansen en valkuilen. En om te beginnen terug naar de basis: 5 belangrijke tips om het SAP licentiemodel beter te begrijpen.
Tip 1: On premise of cloud
Een eerste keuze die gemaakt moet worden is de manier waarop je wil gaan werken. SAP S/4HANA, BW/4HANA worden bijvoorbeeld als on premise variant, maar ook als cloud variant aangeboden. De on premise versie geeft je de mogelijkheid om zelf te kiezen waar je de hosting wil doen. Cloud versies draaien doorgaans in een datacenter van SAP zelf. Dit heeft gevolgen voor de prijs, met wie je het contract aangaat, hoe dit contract eruit ziet en de looptijd.
Tip 2: Begrijp de metrics
Elke licentie kent zijn eigen metric die het uitgangspunt vormt waarop je users/functionaliteiten licenseert. Voor 100 SAP users heb je doorgaans 100 user-licenties nodig. Bepaalde functionaliteiten in SAP dien je echter anders te licenseren. Denk aan SAP Invoice Management, waarbij het aantal facturen het uitgangspunt vormt. Óf aan SAP Merchandising for Retail waarbij de bedrijfsomzet het uitgangspunt is. Het kan dus zijn dat een forse stijging van de omzet of een bedrijfsovername veel impact kan hebben op de huidige licenties.
Tip 3: Bijhouden van administratie
Een goede administratie waarin de contracten, de aantallen licenties en alle afspraken en voorwaarden zijn vastgelegd is van groot belang. Een goed overzicht komt van pas bij contractbesprekingen, de licentiemeting en/of bij vragen van SAP.
Tip 4: Creëer een netwerk
Creëer een netwerk. Een goede verstandhouding met je Account Executive, solution sales en misschien zelfs license auditing kan van belang zijn in commerciële trajecten en tijdens de licentiemeting.
Tip 5: Laat je adviseren door een specialist
De laatste stap om het geheel beter te overzien is de hulp inschakelen van een Value Added Reseller (VAR). Een VAR kent de regels, heeft een netwerk binnen SAP en niet onbelangrijk: een VAR weet hoe jij SAP gebruikt. Dankzij deze combinatie kan een VAR jou optimaal ondersteunen bij de licentiemeting, advisering over licenties, indirect use en bij onderhandelingen met SAP. De VAR is daarmee niet alleen een ervaren adviseur, maar ook dé partij die jouw belang richting SAP optimaal vertegenwoordigt.
Om het licentiemodel in één blog samen te vatten is eigenlijk niet mogelijk. Daarvoor zijn er teveel licentiesoorten en mogelijkheden. Houd me de komende tijd daarom in de gaten; ik zal jullie meer vertellen over SAP licenties en de rol van de Value Added Reseller. Nieuwsgierig, een vraag of juist een opmerking? Vul dan onderstaand contactformulier in.
Yvan Hopmans | SAP Licenties myBrand | LinkedIn profiel |
---|