De S/4HANA planningsrevolutie: maak nachtelijke planningruns verleden tijd

s4hana planning

SAP MRP (Material Requirement Planning), je bent er wellicht bekend mee. In dat geval ben je ook bekend met de conventionele werkwijze: nachtelijke planningruns in batches voor het hele bedrijf, of ten minste de hele vestiging. Maar de logistieke wereld veranderd. Een nachtelijke run voldoet niet meer, je wilt realtime inzicht in het hele logistieke proces. Jij, maar ook de eindklant, wilt direct weten of een aanvraag verwerkt kan worden. Bovendien kijkt MRP slechts naar goederenbeschikbaarheid, maar bij een productieproces komt meer kijken. Denk aan beschikbaarheid van machines en mankracht. Kortom, MRP is niet meer van deze tijd. Maar wat dan wel?

Is APO PP/DS de oplossing?

APO PP/DS (Advanced Planning & Optimization Production Planning/Detailed Scheduling) is een meer geavanceerde planningstool voor de huidige SAP-systemen. Ten opzichte van MRP biedt dit al vele voordelen, maar er kleeft ook één zeer groot nadeel aan. Stel je hebt een ECC-landschap en je wilt gebruik maken van PP/DS, dan moet je APO PP/DS installeren om vervolgens door middel van interfaces de connectie met je huidige landschap te leggen.

Kan het niet makkelijker?

Met S/4HANA is dit verleden tijd. PP/DS blijft een apart licentieproduct, maar er zijn geen interfaces meer nodig om connectie te leggen met het systeem. Dat vergemakkelijkt het proces. Binnen S/4HANA is tevens een nieuwe planningsfunctionaliteit beschikbaar, namelijk MRP live. Dit programma maakt optimaal gebruik van de nieuwe database structuren van HANA, waardoor je op elk moment een MRP run kan uitvoeren voor het product of de producten waar je op dat moment aan werkt. De combinatie van PP/DS en MRP live zorgt ervoor dat je realtime het hele productieproces inzichtelijk hebt, zodat je bijvoorbeeld makkelijk kunt bijhouden wanneer je grondstoffen moet bestellen, welke grondstofleverancier de laagste prijs of de snelste levertijd hanteert of wanneer de order voor een klant geproduceerd kan worden.

Tijdswinst

Maar S/4HANA heeft nog een voordeel te bieden op het gebied van planning, ten opzichte van eerdere SAP-versies. De HANA database is aanzienlijk sneller dan huidige databases. Ook wanneer je het reguliere MRP-proces op HANA draait, is al een groot verschil in snelheid merkbaar. Zeker productiebedrijven die veel verschillende componenten gebruiken voor hun producten maken hiermee een enorme efficiëntieslag.

Altijd een oplossing binnen handbereik met nieuwe Fiori apps

Op het gebied van planning zijn tevens een aantal nieuwe apps toegevoegd aan Fiori – de gebruikersinterface met apps in tegelweergave. Met bijvoorbeeld apps als Material Coverage en Capacity Utilization Monitor zie je snel waar mogelijke problemen in de nabije toekomst ontstaan in een productieproces, bijvoorbeeld een voorraad van een benodigde grondstof die ten einde loopt. De MRP live knop is vervolgens binnen handbereik, waardoor je gemakkelijk een MRP live run uitvoert om te zien bij welke leverancier de grondstof verkrijgbaar is, tegen welke prijs en op welke termijn. Spot je dus een probleem in het proces? Dan ben je er niet alleen binnen een paar klikken achter waar dat aan ligt, maar ook wat een passende oplossing is. Het is tijd voor de planningsrevolutie.

Ben jij klaar om afscheid te nemen van nachtelijke planningsruns?

Jan la Gasse - myBrand Jan la Gasse | S/4HANA Expeditieleider bij myBrand

Stel je vraag aan één van onze expeditieleiders