Op weg naar duurzaamheid: strategie, hardware en proces onder de loep

SAP ERP duurzaamheid CO2 myBrand Conclusion

Een gemiddeld datacenter verbruikt drie megawattuur stroom per jaar. Dat gaat gepaard met een jaarlijkse CO2-uitstoot van 580 ton, net zoveel als de jaarlijkse uitstoot van 600 huishoudens. Hoewel wij als myBrand Conclusion geen heel datacenter gebruiken, is het absoluut noodzaak om actief bezig te zijn met verduurzaming. Eerder beschreven we in grote lijnen hoe duurzaamheid een vast onderdeel is van onze dienstverlening. In deze blog vertellen we meer over de technische achtergrond van onze groene keuzes.

Slimme en duurzame hardware-keuzes

Aangezien sommige energiebronnen opraken en energieverbruik gepaard gaat met CO2-uitstoot, is het zaak om energieverbruik te minimaliseren. De eerste stap die wij hierin namen, was de verhuizing en consolidatie van onze datacenters. Wat betreft energieverbruik en efficiëntie scoort het nieuwe datacenter beter. Waar wij natuurlijk veel actiever op kunnen sturen, is de hardware die we gebruiken, inclusief het stroomverbruik daarvan. Er draaien honderden systemen in de datacenters. Als een systeem aan vervanging toe is, kiezen we voor een duurzamer alternatief. Onze hardware leveranciers Fujitsu en NetApp hebben groene energie ook hoog in het vaandel staan en denken daarin goed met ons mee. 

Ook wat betreft storage maken we duurzame keuzes. Vorig jaar hebben we een aanzienlijk deel van onze SAS disks vervangen door SSD. Daarmee gingen we van 24 naar 8 watt stroomverbruik per disk per uur, een besparing van 67 procent dus. SSD is sneller en minder foutgevoelig en bestaat bovendien niet uit bewegende delen. Dit betekent per definitie minder stroomverbruik en dus energiezuiniger. Met alle hardware vervangingen die we in 2023 hebben gedaan, hebben we al tien tot vijftien procent minder stroom verbruikt.

Resources efficiënt gebruiken

Niet alleen de keuze van resources is belangrijk, ook het gebruik ervan. Je wil ze zo efficiënt mogelijk benutten. De eerste uitdaging die hierbij komt kijken is de balans tussen grotere servers waar we meerdere klanten op kunnen laten landen, of meerdere kleinere servers en daardoor minder risico bij uitval. Daarbij willen we beschikken over de juiste hoeveelheid overcapaciteit en spare capaciteit, zonder een overload aan hardware te hebben. Dat is een precair evenwicht waarbij we continu zoeken naar de balans tussen beschikbaarheid, beheersbaarheid, kosten en duurzaamheid. Fujitsu denkt hierbij vanuit hun expertise mee, en zo zijn we wat betreft servers uitgekomen op de Primergy Generation M7 van Fujitsu. Bij het vervangen van de serverinfrastructuur is het ons gelukt om per datacenter een half rack leeg te maken, simpelweg door te kiezen voor minder en fysiek kleinere machines, die technisch gezien meer capaciteit leveren. Minder ruimte innemen in het datacenter betekent per definitie dat we minder stroom verbruiken en minder koeling nodig hebben. Door de combinatie van consolidatie en virtualisatie op alle lagen, zijn we 37 procent efficiënter geworden én kunnen we blijven voorzien in de behoefte van onze klanten aan schaalbaarheid.

Met de inzet van NetApp als storageleverancier hebben we bovendien een flexibele back-upoplossing waardoor we efficiënter om kunnen gaan met resources. Zo hebben we de beschikking over een breed scala aan out-of-the-box functionaliteiten die ons ook op het gebied van duurzaamheid ondersteunen. Denk hierbij aan het maken van snapshots of het gebruik van thin provisioning, deduplicatie of compressie. Hiermee we verlagen we onze storage footprint aanzienlijk.

Procesinrichting en strategie

Als laatste hebben we een aantal strategische keuzes gemaakt in de uitvoering van onze processen. De eerste heeft te maken met het groot onderhoud aan de centrale infrastructuur van ons hostingplatform dat we vier keer per jaar uitvoeren. Dit is onvermijdelijk, maar daardoor des te belangrijker om dit wat betreft energieverbruik zo efficiënt mogelijk te doen. In ons geval betekent dit dat we hebben nagedacht over een opstartvolgorde voor het opstarten van systemen. Alle data moet weer in het geheugen van het systeem worden geladen. Door dit in een bepaalde volgorde te doen en vooral niet alles tegelijk, scheelt dit flink in de capaciteit die we nodig hebben. Deze strategie passen we ook toe in geval van downtime. 

Veel wenselijker is het natuurlijk om downtime zoveel mogelijk te voorkomen. Niet alleen in het belang van de klant, maar ook als het gaat om energieverbruik. Downtime betekent immers dat systemen opnieuw opgestart moeten worden en dat kost energie. Met een proactieve monitoringtool houden we onze omgeving nauwlettend in de gaten. Hiermee zien we problemen tijdig aankomen of kunnen we ze zelfs voorspellen. Dit stelt ons in staat om tijdig te acteren op de signalen die we krijgen vanuit de monitoring. Zo voorkomen we downtime én houden we het energieverbruik zo laag mogelijk.

Verduurzamen doe je samen

Met alle vervangingen, efficiëntieslagen en procesveranderingen hebben we al flinke stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Verduurzaming is echter een continu proces. Datacenters zoeken continu naar manieren om efficiënter en energiezuiniger te worden en hardwareleveranciers doen hetzelfde voor hun producten. Daarom werken wij rondom duurzaamheid nauw samen met onze ketenpartners. Door hun expertise te combineren met onze kennis van de klant en business, komen we steeds tot nieuwe en slimmere manieren om duurzamer te worden. Iets wat niets meer en niets minder is dan onze verantwoordelijkheid.

Heb je specifieke vragen over de duurzame keuzes die myBrand Conclusion maakt? Of wat dit betekent voor jouw business? Neem contact op met Raoef Hayatmahomed.

Raoef Hayatmahomed Senior Manager IT Operations

Raoef Hayatmahomed
Senior Manager IT Operations bij myBrand Conclusion

Han Schuitemaker

Han Schuitemaker
Solution Architect bij myBrand Conclusion

Bastiaan Sneeuw SAP Cloud S4HANA

Bastiaan Sneeuw
SAP consultant bij myBrand Conclusion